Annonce
Hedensted

Sommerspil-succes gør det sværere at skaffe frivillige

Palsgaard Sommerspil er en institution i Hedensted Kommune, og hvert år ser op til 15.000 tilskuere musicalen i de smukke omgivelser. Bag scenen er et stort hold af frivillige med til at få det hele til at klappe, men der er brug for endnu flere. Derfor holdt sommerspillet i år for første gang frivilligdag, hvor folk kunne møde en hel masse af de frivillige og høre om, hvorfor man skal være med. Foto: Morten Pape
Skuespillerne kommer langvejs fra og har ikke - som  i gamle dage - familien med til at sælge øl, sy kostumer og agere p-vagter. Derfor holdt Palsgaard Sommerspil lørdag rekrutteringsdag for at skaffe nye frivillige kræfter.

Palsgaard: Det lyder måske paradoksalt. Men det er den store succes med Palsgaard Sommerspil, der de senere år har gjort det til en større udfordring at finde frivillige.

Hvert år er omkring 150 frivillige med til at få musicalen til at glide, men i takt med, at sommerspillet har fået et ry, der strækker sig langt ud over Juelsminde, så er opgaven med at finde frivillige blevet sværere.

Derfor holdt sommerspillet lørdag, for første gang i den 48 år lange historie, rekrutteringsdag, med det formål at få endnu flere til at få øjnene op for, at det er sjovt at være en del af alt det, der foregår bag scenen.

Omkring 50 mødte mødte frem, heraf en god håndfuld nye ansigter.

- Vi er glade for at se nogle nye, for vi har brug for et generationsskifte. Før i tiden var sommerspillet mere lokalt forankret, men nu har vi skuespillere fra Holstebro, Esbjerg og Ålborg. Det er selvfølgelig dejligt, at så mange søger os, men når de kommer langvejs fra, trækker de ikke deres netværk med, og det betyder, at vi kan komme i bekneb med frivillige, siger formand Thrine Nørgaard.

Annonce

Palsgaard Sommerspil

  • Palsgaard Sommerspil er en amatørteaterforening hjemmehørende på Palsgaard Gods ved Juelsminde.
  • Foreningen har siden 1972 hver sommer inviteret publikum til musical på friluftsscenen i Palsgaard Slotspark, der er en af landets største herregårdsparker.
  • Palsgaard Sommerspil har gennem årene opført forestillinger af meget forskellig art, i de seneste år bl.a. The Sound of Music, Mød mig på Cassiopeia, Les Misérables, Grease, Atlantis og Chess.
  • Forestillingerne trækker publikum til fra alle egne af landet og somme tider fra udlandet og har været oppe på 10-15.000 tilskuere pr. sæson.

Sønner blev skuespillere

Hun gav lørdag et kort oplæg om årets forestilling, Troldmanden fra Oz, og derefter fortalte Elinor Vestergaard, bestyrelsesmedlem og skuespiller, om alle de forskellige arbejdsopgaver, man kan involvere sig i bag scenen: systuen, sminken, frisøren, caféen, billetsalget, parkering, rekvisitter og alt det, der sker fra scenekanten til vejen.

Elinor Vestergaard, 57, kom selv ind i foretagendet på "den gamle" måde, da hendes børn for seks år siden begyndte som skuespillere.

- Mine to sønner ville være med, og så besluttede min datter og jeg os for også at give det chancen. Jeg har været skuespiller i nogle år, men sidste år stod jeg for billetsalget. Det er sjovt at være med, også bag scenen, og det er en god måde at få udvidet sin bekendtskabskreds på, siger Elinor Vestergaard.

En del af fællesskabet

Der er stor forskel på, hvor meget man involverer sig som frivillig, nogle er med lige fra systuen åbner i januar til den sidste øl er solgt i august, mens andre tager en enkelt parkeringsvagt. Alderen blandt de frivillige spænder fra 16 til 90, alle kan bruges, og alle bliver en del af fællesskabet.

Lisbeth Korgaard, 35, har ikke været med før, men hun forestiller sig at hjælpe til med sminken eller i caféen.

- Jeg arbejder på Palsgaard, så jeg kender godt til sommerspillet. Der er altid en speciel stemning til forestillingerne, og man kan virkelig mærke engagementet omkring det. Det vil jeg gerne være en del af, siger Lisbeth Korgaard.

Hun drømmer også om en dag at få mod til at stå på scenen, og måske er arbejdet som frivillig første skridt i den retning.

- Jeg synes, skuespil og teater er spændende, men jeg er ikke så god til at synge. Måske kan jeg få en mindre rolle på et tidspunkt. Først og fremmest vil jeg bare gerne prøve at være med i fællesskabet, siger Lisbeth Korgaard.

Hvis man ikke nåede med til frivilligdagen lørdag, kan man stadig nå at komme med i gruppen. Sommerspillet holder introaften for de frivillige mandag 2. marts.

Lisbeth Korgaard har ikke været med som frivillig på Palsgaard Sommerspil tidligere, men nu skal det være. Foto: Morten Pape
Der var gensynsglæde blandt de mange kendte ansigter, der mødtes til frivilligdag lørdag, men også en god håndfuld nye dukkede op. Foto: Morten Pape
Systuen er de første, der går i gang, når der skal sættes et nyt sommerspil op, og der er altid nok at tage fat på. Foto: Morten Pape
Mange af de frivillige har været med i adskillige år, så minder er der nok af. Foto: Morten Pape
Der er blevet opført musical på Palsgaard siden 1972, og det er blevet til i alt 47 forestillinger. Foto: Morten Pape
På scenen skal spilles Trodmanden fra Oz, men bag kulisserne er det de frivillige, der tryller. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Bygholm Sø klarede weekendens store mængder regn: Vi har været meget spændte

Annonce