Annonce
Danmark

Paraply eller solcreme? Sådan bliver den danske sommer i år

Fotos: Liselotte Sabroe og Henning Bagger/Ritzau Scanpix
Fra midten af juli og en til to uger frem er der størst chance for en periode med sol og varme, spår DMI.
Annonce

Det gælder om at nyde det varme og tørre vejr i juni, mens det er der.

Resten af sommeren ser nemlig ud til at kunne byde på mere omskifteligt sommervejr, men stadig med temperaturer over gennemsnittet.

Det vurderer DMI i en ny sæsonprognose.

- Jeg tror, at det bliver en ret normal sommer, som måske kan blive lidt varmere og mere tør end normalt, siger Martin Lindberg, langtidsmeteorolog hos DMI.

- Men det bliver ikke nogen ekstrem sommer som for eksempel i 2018, hvor det var rigtig varmt og tørt. Det bliver heller ikke så ustabilt, vådt og køligt som i 2017.

- Samlet set bliver det ret varmt og i perioder ret tørt, siger meteorologen.

Ifølge ham ser særligt starten af juli ud til at byde på omskifteligt vejr, hvor mindre lavtryk og svage fronter bevæger sig op over Skandinavien. Det kan give perioder med skyer og regn eller byger.

Her er prognosen for juli, august og september

Det skriver DMI om vejret i de tre kommende måneder:

Juli:

* Særligt starten af juli ser ud til at byde på omskifteligt vejr, hvor mindre lavtryk og svage fronter bevæger sig op over Skandinavien fra vest og sydvest.Det giver perioder med skyer og regn eller byger samt dagtemperaturer op mellem 17 og 22 grader.Et højtryk ser dog ud at bygge op over De Britiske Øer og Nordsøen, og det vil i perioder forskydes ind over Danmark og give os tørt vejr med en del sol og behagelige sommertemperaturer.I disse perioder med højtryksvejr er det også sandsynligt, at vi får en eller et par varmebølger med dagtemperaturer over 25 grader, måske enkelte dage op til 30 grader. Højtryksryggen lige vest for eller over Danmark vil også oftest medføre en relativ tør luft, som føles behagelig for mange.

I gennemsnit ser juli ud at ende noget varmere end normalt og med nedbørsmængder omkring eller noget under de normale.

August:

* Der er fortsat tendens til højtryk eller højtryksrygge op over Vesteuropa, som i perioder vil forskydes ind over Skandinavien. Det betyder, at der er gode chancer for stabilt, tørt og varmt vejr, især i den første halvdel af måneden.I løbet af august øges dog sandsynligheden for mere ustadigt vejr, hvor de atlantiske lavtryk og fronter forventes at tage en sydligere bane.Tidligere tropiske orkaner kan dog af og til komme op i vestenvindsbæltet og nedbryde højtrykket over Europa. I så fald får vi en overgang ustadigt vejr med perioder af regn og køligere luft med opfriskende vind fra vestlige retninger.Det er også værd at bemærke, at når fronter fra vest fortrænger den lummervarme sommerluft, øges risikoen for kraftige byger med torden og lokale skybrud.

Som helhed forventes måneden at blive noget varmere end normalt, mens nedbørsmængderne forventes omkring det normale, dog med betydelige geografiske forskelle grundet risiko for kraftige lokale byger.

September:

* Prognoserne for september er mere usikre, men viser en tendens til højere tryk end normalt over Vest- og Centraleuropa og lavere tryk end normalt fra Island og op over nordligste Skandinavien.Det taler for, at vi i perioder får stabilt, tørt og varmt sensommervejr med dagtemperaturer op omkring eller lidt over 20 grader.Efterhånden vil lavtryk fra Atlanten tage sydligere baner, ind over Skandinavien og Danmark og give perioder af regn og måske en del blæst, efterfulgt af køligere luft fra vest og nordvest.

I gennemsnit ser september ud at ende med temperaturer omkring eller noget over det normale, mens nedbørsmængderne sandsynligvis bliver omkring de normale, dog med ret stor usikkerhed.

Kilde: DMI - læs hele prognosen her

Den sløje start på juli ser ud til at blive fulgt op af noget bedre vejr.

Fra midten af juli og en til to uger ind i august finder man sommerens største chance for en længere periode med stabilt højtryksvejr med sol og varme.

Derefter kan tidlige tropiske orkaner i Atlanten nedbryde højtrykket og give en overgang med ustadigt vejr.

- Til sidst er der dog håb om ret fint vejr med sensommervarme i september, da der er tendens til perioder med højtryk over Vest- og Nordeuropa, siger Martin Lindberg.

Annonce

Lyd: Hør Martin Lindberg fortælle om prognosen 

Temperaturmæssigt spår DMI, at juli, august såvel som september kan ende med temperaturer over det normale.

Nedbørsmæssigt ser månederne ud til at kunne blive som normalt.

For både august og september forventes nedbørsmængderne at blive omkring det normale, mens juli ser ud til at få nedbørsmængder omkring eller noget under det normale.

Når DMI siger, at enten temperaturerne eller nedbørsmængderne bliver som normalt, så er det de seneste 20 år, der sammenlignes med.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Højeste antal nye coronatilfælde siden starten af oktober: Statsministeren er bekymret

Annonce