Annonce
Østjylland

Sammenhold, solskin og brændevin: Solen har skinnet på Strandvejens Bådelaug i 75 år

Der er en hyggelig kolonihavestemning blandt bådene. Man mødes og kommer hinanden ved i Strandvejens Bådelaug. Erik Budtz (tv.), byder på gerne på en øl på "øltorvet". Foto: Jens Thaysen
Et stærkt sammenhold har altid karakteriseret Strandvejens Bådelaug, der lørdag fejrer 75-års fødselsdag.
Annonce

AARHUS: Lørdag skinner solen hele dagen på Tangkrogen, hvor Strandvejens Bådelaug fejrer sin 75-års fødselsdag.

- Fra øst, fra syd og fra vest. Vi ligger, så solen altid skinner på os, fortæller Kurt Knudsen, formand for Strandvejens Bådelaug.

Kokken er klar, festteltet er købt og borgmesteren er inviteret.

- Han har godt nok ikke sagt ja endnu, men hvis han læser det i avisen, kan han bare dukke op, siger formanden.

Annonce

Sammenhold

De 104 medlemmer glæder sig. De har et stærkt sammenhold. Man hjælper hinanden.

- Folk er meget sociale. Jeg er ny i klubben og blev med det samme budt velkommen af ung som gammel, fortæller Brian Stege, hvis dialekt afslører, at han er født tættere på København end på Viby Torv.

"Mortensen" (i midten) - de fleste medlemmer har et øgenavn - påstår at han fejrer sin 47-års fødselsdag. Der lyder lidt som "lyv-og-tyve-år" og der hviskes da også om tallet 63. Lørdag er det fest igen, når bådelauget fylder 75. Foto: Jens Thaysen

Der er en venteliste, men den er er ikke så lang, som man skulle tro. Brian Stege stod kun på den et halvt års tid, inden han fik tilbudt en plads.

- Vi vil have aktive medlemmer. Derfor har vi strammet op, så der er blevet plads til nye, fortæller formanden.

Seniormedlemmerne – pensionistklubben, for dem, der er blevet for gamle til at have deres egen båd - mødes to gang om ugen i klubhusets køkken.

Ud over fiskeredskaber er der plads til øl i mange af medlemmernes grejkasser på stranden. Foto: Jens Thaysen

- Der har de hver deres brændevinsflaske til at stå. De hygger sig, og fortæller løgnehistorier – det er så hyggeligt, siger formanden.

Annonce

Af nød

Bådelauget på Tangkrogen blev født af 2. verdenskrig, hvor folk af nød satte deres tjærede træbåde i vandet direkte fra stranden, så de kunne supplere krigskosten med friskfangede fisk.

- Det var folk, der ingen penge havde, så de var nødt til at fiske, fortæller Jan Petersen, der har været medlem siden 1962.

Klubhuset "vindfisk". Der afholdes to årlig fiskekonkurrencer for medlemmerne. Foto: Jens Thaysen

Han husker, hvordan bådlaugets medlemmer i 1960'erne måtte grave en lang rende ud gennem de store mængder tang, så de kunne få deres både ud. Tangen har altid været der, og har givet stedet navnet Tangkrogen.

- Nogle gange var der så meget tang, at vi måtte hjælpe hinanden med at grave en rende ud til havet, hvor man kunne få båden ud mellem to store bjerg af tang, husker Jan Petersen.

Annonce

Glad for gæster

Der er faktisk tale om en forsinket fødselsdag. Strandvejens Bådelaug blev stiftet 12. august 1945, præcis 75 år før avisen kom på besøg på Tangkrogen.

- I løbet af de sidste fem år, er stedet blevet mere og mere populært blandt unge, der har fundet ud af, at de ikke behøver cykle hele vejen ud til Moesgård Strand, siger Kurt Knudsen.

- Vi kommer her hver dag. Jeg har ikke råd lige nu, men næste år køber jeg en båd, fortæller Andrea Zujic. Foto: Jens Thaysen

Formanden er glad for de mange badegæster.

- De skaber en god stemning hernede, siger han.

Det eneste han savner, er, at kunne sige ja til de mange, mange tissetrængende strandgæster, der hver dag spørger, om de må låne toilettet i klubhuset.

- Der er ingen toiletter på strækningen mellem Strandvejen og lystbådehavnen. Og på en god aften kan der være 200 mennesker på stranden, siger han.

Annonce

Nyt klubhus

Skulle borgmester Jakob Bundsgaard dukke op, kan han på væggen i klubhuset se en løsning på det problem. Her hænger tegningerne til det nye klubhus med tre offentlige toiletter, som bådelauget drømmer om.

- Tegningerne ligger til godkendelse hos kommune. Og så skal vi i gang med at søge fonde, siger Kurt Knudsen.

Normalt er enhver velkommen til at kigge forbi klubhuset. Men på lørdag skal man være inviteret af hensyn til kokken og corona.

Tangkrogen. Foto: Jens Thaysen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Kvalitet i stedet for tom reklame

Horsens

Carsten blev fejret på sin 50-års-fødselsdag: Det skulle Mette bare ikke blande sig i

Annonce