Annonce
Brædstrup

Solen har skinnet 'for meget': Her må de lukke for solvarme-anlægget

Brædstrup Fjernvarme leder efter nye måder til at lagre solvarmen. P.t. har man været nødt til at lukke ned for dele af anlægget, fordi al lagerplads er opbrugt. Arkivfoto: Lars Juul

Brædstrup Fjernvarme har været nødt til at koble noget af solvarmeanlægget fra. Der er ikke mere lagerplads tilbage.

Brædstrup: Solen skinner og skinner. Faktisk er der så meget sol, at Brædstrup Fjernvarme har været nødt til at lukke ned for noget af solvarmeanlægget.

- Der har været mange flere soldage end sædvanligt, og vi har simpelthen ikke lagerplads til mere. Derfor har vi lukket ned over to omgange. Det gjorde vi for tre ugers tid siden, siger direktør Jim Larsen, Brædstrup Fjernvarme.

Han tilføjer, at der heller ikke er den store efterspørgsel på opvarmning p.t.

- Normalt dækker vores solvarme 20 pct. af varmeforbruget. Det svarer til, hvad vi bruger om sommeren. Anlægget er beregnet til at dække sommerens forbrug, siger Jim Larsen.

Han siger, at der er mulighed for at gemme noget af varmen, men kun på ugebasis.

- Sæsonvarmelegemerne er selvfølgelig fyldt op. Alt er fyldt op. Vi har fyldt alt op, der kunne kobles på. Derfor har vi måtte koble noget af solvarmen fra over to gange, siger Jim Larsen.

Derfor skal solvarme-forbrugerne i Brædstrup ikke regne med at spinde guld på den varme sommer. Jim Larsen vil dog ikke udelukke, at der kan komme en lille økonomisk gevinst ud af det.

- Der vil være lidt. Men det er især, hvis der er meget sol forår og efterår. Så er der mulighed for at få lidt håndører ud af det, siger Jim Larsen.

Annonce

Ønsker mere lagerkapacitet

Han kunne godt ønske sig nogle bedre muligheder for at lagre solvarmen.

- Vi har et lille forsøgslager, som kører rimelig godt, og vi har kigget på at udvide det, men ikke fundet økonomi i det. Det var for dyrt at bygge, siger Jim Larsen.

Sidste år besluttede Brædstrup Fjernvarme at droppe et ambitiøst projekt om at gemme solvarme i jorden: Et underjordisk dampvarmelager til at opbevare solenergi i form af varmt vand. Projektet, som ville have bragt Brædstrup Fjernvarme op på en andel af solvarme på omkring 50 pct., ville have kostet 125 mio. kr.

Planerne blev droppet, fordi det var dyrt og en risikabel investering. Formand for Brædstrup Fjernvarme, Jørgen Korshøj, sagde dengang, at varmeværket stadig kigger sig omkring efter andre løsninger til at øge andelen af solvarme.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce
var adsmtag = adsmtag || {}; adsmtag.cmd = adsmtag.cmd || [];