Annonce
Hedensted

Solceller og store tagvinduer er blevet forbudt i Svanedamskvarteret: SF vil udbrede model til flere områder

Der findes mange kulturhistoriske miljøer i Hedensted Kommune, som politikerne gerne vil passe på. Her er det øverst fra venstre Tønballegård, Aale Pæstegård, landsbyen Åstrup, Bjerre Arrest og Svanedams-kvarteret i Juelsminde. Det sidste har netop fået lavet en bevarende lokalplan - og SF mener, at denne mere restriktive beskyttelse skal udbredes til flere områder. Foto: Martin Ravn/Lars Juul/Mads Dalegaard/Mette Mørk
Husejere i Svanedamskvarteret er blevet pålagt en masse regler for, hvad de må - og især ikke må - gøre ved deres huse. Solceller, kældere og store tagvinduer er fx no-go, og det er en model, Torsten Sonne (SF) gerne vil indføre i flere områder. Han nævner selv Hjarnø som eksempel.

Juelsminde: Svanedamskvarteret i Juelsminde er fremover beskyttet af en lokalplan, hvis formål er, at området bevarer sit udtryk udadtil.

For husejerne betyder det, at der er en lang række restriktioner, hvis de vil bygge til eller renovere - til gengæld er de sikret, at kvarteret bliver ved at emme af den særlige, historiske atmosfære, som hvert år trækker både turister og lokale til, og som ifølge nogle også kan aflæses på huspriserne.

Den bevarende lokalplan for Svanedamskvarteret blev vedtaget af et flertal på 25 ud af 27 i byrådet forleden, og står det til SF's Torsten Sonne er det et eksempel til efterfølgelse.

Annonce

- Lad os få mere af det de steder, hvor der er bevaringsværdige kulturmiljøer, siger han.

- Vi har et helt katalog over de bevaringsværdige områder i Hedensted Kommune, så nu skal vi bare bladre det igennem og finde ud af, hvor det giver bedst mening, mener Torsten Sonne og peger selv på Hjarnø og Palsgaard som oplagte steder at begynde.

Hjarnø er et af de bedst bevarede landsbymiljøer i Danmark, og det skal vi passe på ikke at ødelægge.

Torsten Sonne Petersen (SF)

Almenvellet før den enkelte

Når Svanedamskvarteret i dag har fået en bevarende lokalplan skyldes det en sag, der ligger godt et år tilbage.

I sommeren 2020 søgte en husejer på Søgade om tilladelse til en omfattende renovering af sit nyindkøbte hus fra 1930, men et flertal i byrådet sagde nej med hjemmel i Planlovens paragraf 14.

Når byrådet bruger denne paragraf, forpligter de sig til inden for et år at lave en lokalplan, der lever op til de nye retningslinjer.

Torsten Sonne Petersen (SF) er fortaler for flere bevarende lokalplaner, fordi, han mener, det tjener almenvældets interesse. Foto: Mads Dalegaard

Det er netop det, der er sket i Svanedamskvarteret, hvor lokalplanen ned i detaljerne beskriver, hvor mange tagsten, der skal være mellem to tagvinduer, hvilken størrelse vinduerne må have, hvilket materiale døre skal have, at der ikke må bygges udestuer ud mod vejen, lægges solceller på taget eller tilføres kælder til husene og meget mere.

- Det er måske lige lovligt meget nede i detaljerne, men man er på den anden side nødt til at være ret restriktiv, hvis det skal have en virkning. Almenvellets interesse er her vigtigere end den enkelte husejers, mener Torsten Sonne.

Annonce

Handler om ordentlighed

Han påpeger, at der ikke er indkommet negative bemærkninger fra beboerne i området under høringsfasen, og det ser han som et tegn på, at lokalplanen er blevet godt modtaget.

- Beboerne derude er glade for det, og det bekræfter mig i, at det er den rigtige vej at gå. Jeg synes, det er vigtigt, at vi er lidt mere på forkant fremover, og at vi får lavet de relevante lokalplaner nu, fremfor at der opstår en situation, der pludselig gør det nødvendigt, som det var tilfældet med Svanedamskvarteret. Så ved de mennesker, der køber hus i et område, også, hvad de går ind til og kan forvente, siger Torsten Sonne, og tilføjer:

- Det er simpelthen ordentlighed at gøre det i den rigtige rækkefølge.

Han fortæller, at SF vil skubbe på for, at teknisk udvalg får kigget på de bevaringsværdige områder i kommunen, hvor det kunne være relevant at lave en mere restriktiv lokalplan.

Annonce
Horsens For abonnenter

Planer om daginstitution ved Nørrestrand sendt i høring: Placeringen er så langt som muligt fra det første - meget omdiskuterede - bud

Danmark

Tirsdagens coronatal: Der er 6324 nye smittetilfælde med coronavirus

Annonce
Annonce
Annonce
Kultur

Rock i Lunden vender hjem med rap, rock og strygere: Se næsten hele plakaten

Sport For abonnenter

En vild rejse og forvandling: I 15 år levede han under de drabelige borgerkrige i Sydsudan – han tog til USA og kunne ikke tælle til ti på engelsk – nu er han profil i Horsens IC

Horsens

Politiet måtte have gang i blå blink og eftersættelse, da 25-årig kørte over for rødt lys

Byens Bedste

Afstemningen er åben: Nu kan du stemme på Byens Bedste 2021

Regeringen holder pressemøde om restriktioner onsdag aften

HH Elite For abonnenter

HH Elite bløder med millionunderskud - men der er ingen krav om overskud: Derfor er der fuld kontrol, og ingen alarmklokker, der ringer hos ledelsen

Erhverv For abonnenter

Stor virksomhed med rødder i Hornsyld har forladt byen helt: - Det var tid for barnet til at flytte hjemmefra

Horsens

Coronasmitten sætter flere ny rekorder i Horsens: Aldrig har der været så mange smittede på én uge eller på ét døgn

Medie: Epidemikommission vil sende skoleelever hjem

Hedensted

Så mange elever vil blive berørt af nyt klasseloft: Kun få skoler har store klasser i indskolingen

Erhverv For abonnenter

Her vil Hybel bygge og bo: Se planerne for Hybels ny domicil, der ikke blev som først planlagt

Odder

Mariehønen Evigglads far boede i Hou

Annonce