Annonce
Udland

Snevejr i Alperne lukker veje og jernbaner

Flere er døde som følge af kraftigt snevejr i Alperne, og det rammer også skiturister, når de skal hjem.

Store mængder sne har de seneste dage skabt problemer for skiturister i Alperne.

Myndighederne i det sydlige Tyskland, Østrig og Schweiz har lukket veje og nogle jernbanestrækninger grundet sne i området. Det skriver nyhedsbureauet AP.

Det tyske nyhedsbureau dpa rapporterer mandag, at en 44-årig mand døde i Wackersberg i Bayern, da han blev ramt af snedynger.

Tre skiløbere i Østrig og en kvinde i Bayern er desuden omkommet i vejrrelaterede episoder i løbet af weekenden.

Myndigheder advarer om, at risikoen for laviner i de nordlige Alper fortsat er høj. I dele af det sydlige Bayern har skoler været lukket mandag på grund af vejret.

Hos det danske rejseselskab Danski har man mærket det voldsomme snefald, fortæller Rikke Levinsen, der er marketingchef i Danski. Det giver mindre problemer med forsinkelse, lyder det.

- Der er nogen, der bliver forsinket. Det er som regel det, men det er jo også træls nok i sig selv, siger hun.

Rejseselskabets gæster i Obertauern er værst ramt.

- Vi har nogle gæster i Obertauern, som vi ikke kan få hjem, fordi der har de ikke åbnet passet endnu. Men vi regner med at få dem hjem i dag. Så vi har nogenlunde styr på vores del af det, siger Rikke Levinsen.

Knap 100 elever fra en dansk efterskole er strandet i et skiområde i Østrig, skriver DR Nyheder.

Eleverne skulle have været hjemme mandag morgen, men de har været nødt til at blive ved skisportsstedet Hochfügen i det store skisportsområde Zillertal grundet snevejret.

Vejen er lukket på grund af faren for lavine, men pisterne er åbne. Derfor har både lærere og elever taget situationen med ophøjet ro. Det fortæller koordinator på snelinjen på BGI Akademiet Mogens Birkelund til DR Nyheder.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Udland For abonnenter

Domstol får Johnson til at ligne en politisk amatør

Hvert eneste ord i den skotske kendelse lander som et udæmpet slag på en gongong. For nu har den britiske premierminister, Boris Johnson, domstolenes ord for at have vildledt dronningen, løjet for hende og givet hende et "ulovligt råd" og for lovstridigt at have hjemsendt det britiske parlament. Selv for en mand, som på rekordtid er blevet dyppet i nederlag og rullet i faneflugt, er det et 180 graders cirkelspark. For hvis afgørelsen fra den skotske højesteret står ved magt, har Boris Johnson de facto politisk misbrugt sit embede. På tirsdag går sagen til den britiske højesteret, som skal træffe den endelige afgørelse. Her er konflikten i en nøddeskal: Boris Johnson suspenderede mandag parlamentet for at begynde på en ny samling, og det er i sig selv ikke ulovligt. Den daværende samling var den længste samling i 400 år, og derfor gik premierministeren til dronningen og bad hende formelt hjemsende parlamentet og indkalde til en ny samling. Men her er så problemet: En suspendering sker normalt på et passende tidspunkt, og den er kortvarig. Boris Johnsons suspendering sker midt i den alvorligste britiske krise siden Suez-krisen i 1956, og den strækker sig over fem uger. Ydermere indikerer interne regeringsdokumenter, at motivationen er politisk og handler om, at parlamentet skal blande sig uden om regeringens brexit-politik og ikke føre tilsyn med regeringen, som det hedder i den skotske retsafgørelse. Derfor er Johnsons handling "ulovlig" og en "klar overtrædelse af de almindeligt accepterede regler for offentlige myndigheders adfærd", hedder det. Hvilken konsekvens får det? Juridisk venter vi stadig på den endelige afgørelse fra den britiske højesteret og dermed den endelige afgørelse af, om Boris Johnsons hjemsendelse af parlamentet er ulovlig og skal annulleres. Men politisk er skaden sket, for den føjer sig til billedet af en premierminister og hans chefrådgiver, som forveksler magten med et rænkespil i en politisk ungdomsorganisation. Suspenderingen af parlamentet var angiveligt tænkt som et magtpolitisk supergreb, udtænkt af Johnsons chefrådgiver, Dominic Cummings, og parlamentsminister Jacob Rees-Mogg, og den ville sætte parlamentet skakmat. Men i stedet blev det et strategisk dosmertræk, en hybris, der i militærhistorien tåler sammenligning med massakrene ved Little Big Horn og Gallipoli. For magtgrebet samlede alle kritikere i parlamentet, som på lyntid gennemførte en lov, der forhindrer et hårdt brexit; det førte til et konservativt oprør, som endte med 22 afhoppere eller ekskluderede; det gav Johnson seks nederlag ud af seks afstemninger i parlamentet, udraderede hans flertal og førte til et forfatningsopgør for domstolene. Det er politisk skade, der allerede er sket, og som giver Johnson-regeringen et skær af amatørscenen i Tønder, og hvis højesteretsafgørelsen i næste uge også går ham imod - så er den politiske fiasko komplet.

Annonce