Annonce
Horsens

Næste runde starter: Beboere på to plejecentre får andet stik i denne uge

Med færre vacciner til rådighed end forventet, bliver det prioriteret at give andet stik til tiden - hvilket helst er inden for 21-28 dage og maksimalt inden for 42 dage - frem for at give første stik til flere. Arkivfoto: Mads Dalegaard
Inden næste uge er omme, vil den første plejehjemsbeboer i Horsens Kommunes være færdig med at få covid-19-vaccinationen.
Annonce

Horsens: Det kræver to stik, før man kan kalde sig vaccineret mod covid-19, og det vil de første plejehjemsbeboere i Horsens Kommune kunne sige fra på søndag.

Her begynder anden omgang af vaccinationer på kommunens plejecentre nemlig, oplyser borgmester Peter Sørensen (S).

- De første, der får stik nummer to, er beboere på Nørrevang og Lindehøj. Det sker fra søndag klokken 14. De andre plejehjem får andre datoer, som vi ikke er oplyst om endnu, siger Peter Sørensen.

Annonce

Smitte udsætter vaccine

I skrivende stund er 459 uf af 510 plejehjemsbeboere i Horsens Kommune blevet vaccineret, fremgår det i en daglig opdatering fra Statens Serum Institut, der er udgivet torsdag eftermiddag.

Det betyder, at 90 procent af beboerne har påbegyndt vaccinationen.

Der kan være mange forklaringer på, hvorfor 51 beboere ikke er påbegyndt vaccinationen. De kan for eksempel have sagt nej til at få den eller have været smittet med covid-19.

- Der er nogle særlige forhold, hvis man er konstateret smittet. Så skal man vaccineres senere, og når vi nu skal til at igennem runde to, formoder jeg, at de, der ikke fik første gang, vil komme med i denne runde - hvis de ønsker at blive vaccineret, siger Peter Sørensen.

Annonce

Lægen vurderer ved smitte

Sundhedsstyrelsens anbefaling er, at man venter med at blive vaccineret til en måned efter, man har været smittet, men samtidig vurderer styrelsen ikke, at der er risiko for ringere effekt eller komplikationer ved at få den før.


De første, der får stik nummer to, er beboere på Nørrevang og Lindehøj. Det sker fra søndag klokken 14.

Peter Sørensen (S), borgmester i Horsens Kommune


I vaccinationscentret på Fuglevangsvej i Horsens kan seniorprojektleder Kirsten Lysdahl give samme melding. Her venter man eksempelvis fire uger, før man indkalder frontpersonale, der har været covid-smittet.

Man kan godt blive smittet med covid-19, selv om man er vaccineret, og derfor kan man også være så uheldig at få sygdommen mellem sine to vaccine-stik. De skal helst gives med 21-28 dages mellemrum alt efter vaccinen, men undersøgelser har vist, at der kan gå op til seks uger.

- Hvis man bliver smittet mellem de to stik, snakker man med sin læge eller det sted, man er henvist til vaccination fra, om, hvordan man skal revaccineres. I England har man valgt at udsætte vaccinestik nummer to, så der går længere tid end seks uger, men det gør vi ikke i Danmark, fordi der ikke er lavet studier på effekten af det, siger Kirsten Lysdahl.

Vaccinationscentret har ikke noget at gøre med plejehjemsbeboernes vaccination. Men meldingen er både herfra og fra Region Midtjylland, at der vil blive foretaget konkrete vurderinger af, hvornår stikkene skal gives, hvis man har været ramt af covid-19.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce