Annonce
Debat

SMV'er skal være mere obs på mental sundhed

Peter Gæmelke , formand for Velliv Foreningen
Annonce

Læserbrev: Mental sundhed på arbejdspladserne ligger højere på dagsordenen nu end før coronanedlukningen. Det skyldes de pludselige forandringer, krisen har skabt. Men der er stadig virksomheder, som bør prioritere emnet højere, end de gør i dag. Det er der nemlig brug for, efter lang tid hvor ledere og medarbejdere har måttet arbejde alene i ugevis, og andre har været isolerede med de bekymringer, som nedlukningen har ført med sig.

Hos Velliv Foreningen mærker vi det øgede fokus på mental sundhed ved en markant stigning i antallet af ansøgninger til Danmarks Mentale Sundhedsdag i forhold til sidste år. Temaerne for ansøgningerne er bl.a. trivsel, et ønske om at genfinde fællesskabet og at få hjælp til at tale om de bekymringer, man har haft under nedlukningen.


Andelen af erhvervsaktive, der rapporterer om depressive symptomer, angstsymptomer eller søvnbesvær har været konstant stigende i årevis ifølge samme undersøgelse.


Det er glædeligt, at flere ønsker at sætte fokus på mental sundhed på arbejdspladsen. Men der er en gruppe virksomheder, som kun er sparsomt repræsenteret blandt ansøgerne: små og mellemstore virksomheder (SMV’er).

Skyldes det, at SMV’erne har styr på den mentale sundhed? Nej, tværtimod. En analyse fra Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og TeamArbejdsliv peger på, at det særligt er SMV’erne, der mangler redskaber til at styrke den mentale sundhed. Samtidig er der få indsatser, der er tilpasset små virksomheders behov.

Der er ellers brug for en øget indsats. Andelen af erhvervsaktive, der rapporterer om depressive symptomer, angstsymptomer eller søvnbesvær har været konstant stigende i årevis ifølge samme undersøgelse.

Det er forståeligt, at man som leder af en mindre virksomhed ikke altid føler, man har overskud til at prioritere den mentale sundhed blandt sig selv og sine medarbejdere - særligt under coronakrisen, hvor mange virksomheders liv har været og stadig er truet. Men jeg håber, at den mentale sundheds højere plads på dagsordenen også vil sætte sig blandt SMV’erne, så flere benytter muligheden for at søge støtte til deres arbejdsplads.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce