Annonce
Hedensted

Smukke billeder: Valmuen klæder Danmark i blodrødt

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov
"Jeg længes efter valmuer. Bølgende enge, vild skov." Det skrev Naja Marie Aidt i et juledigt i Weekendenavisen - og nu er de her, valmuerne. De røde blomster bringer glæden og sommerhumøret i top, skriver Jacob Iskov.

På min tur tværs gennem landet på vej hjem til Træskohage fik jeg mandag de smukkeste synsindtryk, der må være indbegrebet af dansk sommerlandskab:

De meget røde valmuer i tusindvis på markerne og langs grøftekanterne, hvor de på smukkeste vis overrasker øjet med deres farvepragt.

Jeg kom uvilkårligt til at tænke på det digt, som Naja Marie Aidt sidste år til jul skrev til Weekendavisen om coronapandemien og samfundets nedlukning, - og ikke mindst om hendes længsel efter frihed, lys i mørket og fællesskab, blandt andet symboliseret ved valmuerne:

Annonce

"Jeg længes efter valmuer. Bølgende enge, vild skov. Det er mine drømme i urolige sorte nætter."

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Efterfølgende blev digtet til en sang med musik af Christian Bach Worsøe alias W. Og netop mandags - på dagen, hvor mundbindet og flere af vores coronarestriktioner forsvandt - var det for mig særligt opløftende at se alle disse røde valmuer og gentænke Najas digt.

Langs vejene og på markerne står gærdevalmuen her i juni ofte i blomst. Den kendetegnes ved at være lidt blegrød og knap så stor. Den er et-årig og synes meget sart og yndefuld. De røde kronblade holder ikke længe og mister nemt fodfæstet. Men der er meget dekorative, når de blander sig med aksene i en bygmark.

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Kornvalmuen er også et-årig, men noget højere end gærdevalmuen, og så har den knaldrøde kronblade - ja, nærmest blodrøde. De behårede blomsterstængler rejser sig højt med deres bøjede blomsterknopper, som nærmest ærbødigt åbner sig i al deres røde pragt.

Endelig har vi opiumsvalmuen, som er indvandret fra blandt andet Tyrkiet og Iran, og flere steder her i landet vokser vildt, men som også dyrkes som pryd- og haveplante. Stænglens og bladenes saft bruges til udvinding af medicin (morfin), mens frøene bruges til birkes.

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Fælles for alle valmuearterne er, at den enkelte plante kan producere op til 20.000 frø, som spredes ved bevægelse af frøhusene (for eksempel ved vindens hjælp), og at frøene kan overleve i jorden i flere år og så pludselig spire frem for fuld kraft.

Det frister at gøre stop ved en mark eller grøftekant med valmuer for at plukke en buket med hjem. Men lad være: Så snart buketten kommer indendørs, falder valmuens røde blade. De skal altså nydes på stedet - i naturen!


Det frister at gøre stop ved en mark eller grøftekant med valmuer for at plukke en buket med hjem. Men lad være: Så snart buketten kommer indendørs, falder valmuens røde blade.


Valmueblomsten har gennem alle tider og i alle lande haft mange forskellige symbolske betydninger.

Her vil jeg dog kun fremhæve valmuens betydning efter Første Verdenskrig, hvor den røde valmueblomst blev symbol på de faldne soldater. I dag er det blandt andet i England en tradition at bære en kunstig valmueblomst på sit tøj på mindedagen for afslutningen på Første Verdenskrig, den 11. november (1918).

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov

Selv kan jeg se valmuen som symbol på eller udtryk for naturens sårbarhed. Plukker vi den, falder kronbladene straks af. Men samtidig ser jeg den også som symbol på eller udtryk for naturens evne til at klare vanskelige tider eller situationer - selv efter mange år i en gold jord kan valmuen spire og folde sig ud på ny i al sin pragt.

Så glæd dig, når du ser de røde valmuer blomstre, og lad det være tegn på sommer, frihed, lys og fællesskab - efter en hård tid med coronarestriktioner.

Valmuer på markerne. Juni 2021. Foto: Jacob Iskov
Annonce
Horsens For abonnenter

Lukning af smutveje i Dagnæs er skudt til hjørne: Politiker vil høre borgernes mening efter utilfredsstillende forløb

Danmark

Mandagens coronatal: 570 er testet positive siden i går

Annonce
Annonce
Annonce
Hedensted

HPK Hvidevarer bliver til Skousen: Jens Kristian sælger sit livsværk efter 26 år

Erhverv For abonnenter

Masterchef-deltagelse satte skub i livslang passion: Troels Katholm dropper pædagog-job og går all-in med madprojekt

Horsens

Ny type butik i bytorvet har fået særlige vilkår: Centerdirektør ser det som en håndsrækning og et bidrag til både nytænkning og variation for centret

AC Horsens For abonnenter

Alt du skal vide om AC Horsens' oprykningschancer: Sådan ser regnestykkerne ud, svækkelsen af Nykøbing FC, AC-spillere i karantænefare og risikoen for gummiben

Ekspert om Natos vokseværk: - Fjenden er Rusland, og Rusland er på røven for at sige det på firkantet dansk

Østjylland

Klimabroen skal forbindes med nordsiden af fjorden - men politikerne vil stadig gerne diskutere, om den overhovedet skal bygges

HH Elite For abonnenter

HH Elites storskytte om svært første halvår i klubben: Derfor har sigtekornet været under niveau - sådan vil hun indstille det til den kommende sæson

Kultur

Fødselsdagsfest i fangernes gamle fort: Se hvad Fængslet har skabt gennem 10 år

Livsstil

Kærestepar solgte nyt Lalandia-hus i løbet af 14 dage: - Vi fandt ud af, at det nok ikke lige var lykken med to små børn

Ingrid er i syv sind, mens 80-årige Erling overvejer kovending efter debat om forsvarsforbeholdet: - Messerschmidt skuffede

Erhverv

Flyveplads er helt forandret: Før var der brummende fly og hektisk aktivitet - nu skal der slappes af og holdes selskaber

Hedensted For abonnenter

For lidt plads i spandene og mangel på information frustrerer borgerne - men der er også ros til den nye affaldsordning

Erhverv

Ny administrerende direktør i spidsen for M+ Ejendomme, som har rod i Michael A. Mortensens første selskab

Annonce