Annonce
Hedensted

Smukke billeder: Små broer langs kysten er ren hygge - men en togbro? Nej tak fra mig!

Broer langs Vejle Fjord. Alle fotos: Jacob Iskov, Træskohage
"Broer i det små langs kysten, det er bare hyggeligt," skriver Jacob Iskov - der kom i tanke om Det Gamle Testamentes beretning om David og Goliat, da han forleden morgen cyklede langs Vejle Fjord.

En cykeltur den anden morgen (ad cykelrute 53) langs nordsiden af Vejle Fjord udviklede sig mod forventning til en "Tour de Bridge". For det blev til en herlig oplevelse af private broer i det små, men også med et glimt af "David mod Goliat".

Badebroer og bådebroer hører til langs vore strande og er med til at give et frisk pust af sommer- og fritidsliv. Der er ofte tale om simpelt og primitivt byggeri, men det giver autenticitet og miljø, og det er med til at give strandturen et pift af eventyrlig stemning i bedste H.C. Andersen-stil.

Er der noget mere afslappende og beroligende end at sidde på en lille bådebro og bare lytte til bølgernes skvulpen mod jollerne eller nyde lysets spil i vandet under broen - og så ellers bare lade tankerne rulle ...

Annonce

Eller hvad med at mærke den kildrende fornemmelse af angst for at træde ved siden af den smalle bros gamle brædder på vej ud over vandet?

Men lykken venter forude i form af et vidunderligt look ind mod strandens smukke og kærlige sommerhuse med den grønne skov som baggrund.

Flere steder langs fjorden optimeres synet af de små og ydmyge broer på smukkeste vis af naturens indramning - siv, tagrør og træernes kroner sætter broerne i et helt særligt perspektiv. Og bænken for enden af broen, med solens refleksion i vandet som en lang ubrudt solbro, lokker én til at bevæge sig derud.

Broer langs Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Til gengæld kan man sikkert føle sig på gyngende grund, hvis man vover sig ud på den lille flydebro med den røde jolle. Og rampen fra stolpebroen ned til flydebroen giver måske en ekstra overraskelse i form af en uventet glidetur på rumpetten. - Nå, men forhåbentlig holder man sig på broen og kan så glæde sig over "bølgeskvulp og mågeskrig".

Kaster man blikket mod vest, kan man være heldig (eller uheldig?) at se Vejlefjordbroen som en mastodont og kontrast til den lille og hyggelige bådebro - eller som en Goliat med den lille og spinkle David i forgrunden. Og i min optik vinder David over Goliat, både miljømæssigt, trafikmæssigt og synsmæssigt.

Kaster man blikket mod vest, kan man være heldig (eller uheldig?) at se Vejlefjordbroen som en mastodont og kontrast til den lille og hyggelige bådebro - eller som en Goliat med den lille og spinkle David i forgrunden.

Samtidig ved jeg jo godt, at kampen mellem David og Goliat i denne sammenhæng er noget vrøvl, Men billedet og symbolikken kan jeg godt lide. Dog skal jeg være helt ærlig, så vil jeg da nødig undvære den store bro.

Broer langs Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Helt anderledes forholder jeg mig imidlertid til en eventuel ny togbro over fjorden. Hvad skal det dog være godt for? Med en togbro over Vejle Fjord skæres cirka 14 kilometer væk af togturen fra Brejning til Daugård, og det vil mindske rejsetiden fra København til Århus med godt otte minutter. Foreløbig pris: Fem milliarder kroner, det vil sige cirka 625.000.000 kroner for hvert sparet minut.

Broer langs Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Tja! Og så har jeg virkelig ondt af de mange mennesker, der bor i eller tæt på de områder, der vil blive berørt af et eventuelt byggeri. Foreløbig har de levet i uvished i otte år. Kommer broen, eller kommer den ikke?

Oven på disse tanker og spekulationer er det bare en lise for sjæl og legeme at gå langs fjorden og komme tæt på de mange små og hyggelige broer, der strækker sig ud fra stranden og på næsten insisterende facon lokker os til at gå ud på brædderne og nyde fjorden, stranden og baglandet.

Broer langs Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
Broer langs Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
Broer langs Vejle Fjord. Foto: Jacob Iskov, Træskohage
Annonce
Horsens

Tag kandidattesten til kommunalvalget her

Horsens For abonnenter

Aktindsigt afslører: Byrådet blev holdt i uvished i 200 dage i omdiskuteret vej-sag

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Onsdagens coronatal: 1871 nye smittede det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Hård straf venter for synderne: De første ølkastere på Casa Arena er identificeret

Horsens For abonnenter

Retssag om inddrivelse af narkogæld tegner et billede af et barskt miljø i Horsens

Ikast-Brande

Politiet søger vidner: Mand udsat for røveriforsøg i eget hjem

AC Horsens

Han var helt, skurk og ti centimeter fra at gøre det godt igen mod VB: Ærlig Sigurdarson havde svært ved at slippe uheldig hovedrolle

Hundredvis af brandmænd skal nu testes for PFOS

HH Elite For abonnenter

Tjubang-håndbold og koncentrationssvigt: Derfor tabte HH Elite først og fremmest til sig selv i snævert nederlag

Hedensted

Fakkeltog aflyst i sidste øjeblik: Arrangører er bange for at optrappe konflikt

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Lokal frisør er blevet selvstændig: Er rykket ind i salon Maria G. i Løsning

Heunicke om hurtig smittestigning: Flere skal vaccineres nu

Sport

Stort drama venter i lokal serie 3-pulje: Få det fulde overblik over hvilke seriehold, der har noget på spil i efterårets sidste spillerunde

Horsens For abonnenter

Studerende snupper 84-årige Pers parkeringsmulighed: Jeg ved godt, jeg ikke har krav på en p-plads, men jeg er afhængig af min bil

Østjylland

Se videoen: Så brandhærget er fabrikken i Galten

Annonce