Annonce
Hedensted

Smukke billeder fra en solrig august: Marken er mejet, og høet er høstet

Høsten 2020 er i hus. Alle fotos: Jacob Iskov, Træskohage
Fra morgen til aften har landmændene været i gang med maskinerne ude på markerne med byg og hvede. Det er fascinerende, så hurtigt scenen skifter, skriver Jacob Iskov.
Annonce

Hedebølge eller varmebølge i august er noget, vi kan lide - 14 dage i træk med temperaturer over 25-28 grader - men det har vi vel egentlig også fortjent efter en middelmådig juli måned. Og ikke mindst landmændene er glade og tilfredse.

For langt de fleste landmænd er kornet nu i laden. Der har ikke været problemer med kornmarker, der er gået i leje (slået ned af regn og blæst), og ingen problemer med korn, der skal tørres. Halmen er presset og er kommet tørt under tag, så alt i alt er det ikke så ringe endda!

Høsten 2020 er i hus. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Jeg har i de seneste uger fulgt min gode nabo på den anden side af skoven i hans høstarbejde, og han og hans folk har i hvert fald ikke ligget på den lade side.

Fra morgen til aften har de været i gang med maskinerne ude på markerne med byg og hvede, og det har fascineret mig, så hurtigt scenen skifter:

Den ene dag står kornet flot og knejser med sine aks - næste dag er det høstet, og tilbage ligger rækker af afskåret halm - næste dag igen er halmen samlet i rundballer, som ligger spredt ud over marken i en dekorativ uorden - og efter endnu en dag er samtlige rundballer væk, og marken ligger blot som en stubmark - og for at det ikke skal være løgn, er den ene mark allerede pløjet, harvet og tilsået med vinterraps til næste sæson. Godt gået!

Høsten 2020 er i hus. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Og endelig en aften kunne min nabo så have sunget den gamle, danske høstsang fra 1868: "Marken er mejet og høet er høstet ... og nu går det hjemad med det allersidste læs."

Jeg var virkelig glad på hans vegne, for næste morgenregnede det, og de følgende dages vejr har været ret ustabilt med bygevejr og torden.

Det har været interessant og imponerende at stå ude i terrænet og se mejetærskeren arbejde sig gennem kornmarken - næsten som et monster, der æder sig gennem aks og strå, mens der står en støvsky bagud. Og så skal det da lige nævnes, at naboens mejetærsker bare er et lille monster med et skærebord, der kun er fem en halv meter bredt.

Høsten 2020 er i hus. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Skærebordet sidder forrest på mejetærskeren, og nærmest som en roterende hårtrimmer skærer det stråene over og sender dem videre ind i tærskeværket. De nyeste og hidtil største mejetærskere har et skærebord på godt 15 meter, så det må være nogle effektive kæmper.

Høsten 2020 er i hus. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Naboens mejetærsker er dog trods størrelsen også effektiv efter min mening. Den kan høste 10 hektar (cirka 18 tønder land) hvede på cirka fem timer. Det er da helt godt!


Det har været interessant og imponerende at stå ude i terrænet og se mejetærskeren arbejde sig gennem kornmarken - næsten som et monster, der æder sig gennem aks og strå, mens der står en støvsky bagud.


På en anden hvedemark, hvor halmen lå i lange rækker efter mejetærskningen, har en rundballepresser haft travlt med at samle halmen op fra marken og presse den sammen til faste og runde cylindre for med få minutters mellemrum at åbne sig og pænt lægge en færdig rundballe ud på marken. Det var lige før, man fik associationer til en høne, der lægger sine æg.

Kiggede man sig omkring, kunne man også se nabomarkerne smukt pyntet med rundballer, der især i aftensolens lys blev til spektakulære dekorationer.

Høsten 2020 er i hus. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

En sådan rundballe vejer 350 kilo (men nogle typer kan veje op til 500 kilo), og min nabo bruger dem til sit halmfyr. På et år skal han bruge cirka 250 rundballer, så der skal sandelig køres baller hjem til laden.

Høsten 2020 er i hus. Foto: Jacob Iskov, Træskohage

Der samles også halm i mindre baller, og det bruges som strøelse i svinestaldene. Og så skal det også lige nævnes, at al den høstede byg og hvede bruger han som foder til svinene.

Det må være dejligt at være landmand, når høsten går så godt og problemfrit som her fortalt. Men, men, men ... vi ved godt, at meget, som landmanden ikke er herre over, kan gå galt. Så i år kan vi kun glæde os på landmandens vegne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
AC Horsens

AC Horsens er fortsat uden Lumb

Østjylland

Virolog om smitte blandt sejlere: - Derfor skal vi have forsamlingsforbud ned under 50

Annonce