Annonce
Skanderborg

Smukfest uddeler 365.000 kroner til ensomme og udsatte

Blandt årets modtagere er The Back to Life Project, der laver sociale genoptræningslejre til sårbare unge, og Café Fundamentet, som styrker sine brugere med fællesaktiviteter som madlavning. Foto: Axel Schütt

Smukfonden giver 20 procent af festivalens overskud til projekter, der kæmper mod ensomhed og udsathed.

SMUKFEST: En række projekter og initiativer, der på forskellig vis arbejder for at hjælpe ensomme og udsatte, modtog fredag eftermiddag samlet 365.000 kroner af Smukfonden.

Smukfonden, som er oprettet af arrangørerne bag Smukfest i Skanderborg, har siden 2014 uddelt mere end tre millioner kroner i støtte til den type projekter.

Blandt årets modtagere er The Back to Life Project, der laver sociale genoptræningslejre til sårbare unge, og Café Fundamentet, som styrker sine brugere med fællesaktiviteter som madlavning.

Og det er bestemt ikke tilfældigt, at Smukfonden igen og igen støtter op om projekter, der netop støtter kampen mod ensomhed og udsathed.

Det fortæller Poul Martin Bonde, formand for Skanderborg Festival Klub, der arrangerer Smukfest.

- Smukfest er baseret på et meget stort og stærkt fællesskab med de 14.000 frivillige, der skaber festivalen og får den til at leve. Derfor giver det god mening, at det stærke fællesskab støtter dem, der har for lidt af det eller er udsatte, siger han.

De 365.000 kroner svarer til 20 procent af festivalens overskud. Smukfonden modtager desuden to kroner per liter solgt fadøl under festivalen af Smukfests samarbejdspartner Royal Unibrew.

Det er Skanderborg Festival Klub, der ejer alle værdier forbundet med Smukfest og har arrangeret festivalen siden dag et.

Fællesskab er en af klubbens værdier, og det er skrevet ind i vedtægterne, at støtten skal gå til kampen mod ensomhed og udsathed.

Og det er der ingen planer om at ændre, selv om der findes mange andre gode formål, fortæller Poul Martin Bonde.

- Det giver simpelthen så god mening, at vi har et højere formål med festivalen, som handler om at støtte folk, der har ondt i fællesskabet, siger han.

/ritzau/

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Læserbrev

Renosyd: Vi ønsker fuld gennemsigtighed og åbenhed om vores indsamling af plast til genanvendelse

Læserbrev: Skanderborg og Odders borgere er gode til at sortere affald. I 2018 indsamlede Renosyd 800 ton plast fra de lokale husholdninger, og langt det meste er genanvendt. Vi bliver også forfærdede over billederne af store plastbjerge i Malaysia, og det er relevant at spørge sig selv, hvor plasten fra Skanderborg og Odder bliver af. Når vi beder borgerne om at sortere affald, skal det give mening. Renosyd ønsker fuld gennemsigtighed og åbenhed om vores indsamling af plast til genanvendelse, også på de områder, hvor det er vanskeligt. I Skanderborg og Odder sorterer borgerne emballage af hård plast i en beholder derhjemme. Alt andet plast kan de aflevere i fem forskellige containere på genbrugspladserne. På vores hjemmeside fortæller vi, hvad der sker med den plast, vi samler ind. Der er ingen grund til at skabe tvivl om vores ansvar for at sikre den bedst mulige udnyttelse af ressourcerne i affaldet. Vi vil gerne tale om udfordringerne og dilemmaerne. Lad os bare nævne tre: Kommuner og affaldsselskaber sender opgaver i udbud. Det gælder også plast, der skal sorteres og oparbejdes til genanvendelse. Ingen danske virksomheder byder ind, og der findes ikke anlæg i Danmark, der kan genanvende det blandede emballageplast fra husholdninger. Renosyd indsamler 800 ton plast om året. Selv om det kan lyde af meget, er det en meget lille mængde, og muligheden for at følge vores plast til det yderste led er meget begrænset. Plasten fra Skanderborg og Odder bliver blandet med plast fra andre kommuner, allerede inden det har forladt Danmark. Der er meget plastemballage, der slet ikke kan genanvendes. Hvordan skal borgerne kunne se forskel på den gode plast, der er egnet til genanvendelse, og den dårlige plast, som vi helst ville udnytte til energi i vores affaldsenergianlæg i Skanderborg? Vores svar er, at det skal de ikke. Det er vores ansvar. Borgerne skal fortsætte med at sortere plast, fordi det giver mening at spare ressourcer og skåne miljøet. Renosyd skal nok tage sig af det på bedste vis. Sortering og indsamling af plast er blot ét led i værdikæden til bedre genanvendelse af plast. For at komme i mål er der behov for udvikling og bedre styring i alle led i kæden. Vi har derfor med glæde konstateret, at vores nye miljøminister, Lea Wermelin, nu har bragt problemerne op på EU-niveau. Renosyd fortsætter arbejdet med at øge indsamlingen af plast. Vi samarbejder med en lang række private firmaer, og vi samarbejder på tværs af kommuner og affaldsselskaber med det samme mål for øje: at sikre den bedst mulige genanvendelse af plast. (Forkortet, red.)

Annonce