Annonce
Erhverv

Smedearbejde med sans for æstetik er en god forretning

- Hvis jeg ikke havde været uddannet smed, skulle jeg måske have været arkitekt. Men jeg er rigtig glad for det, jeg laver i dag. For her kan jeg både bruge hænderne, men også hovedet, og jeg har rig mulighed for at kommunikere med engagerede mennesker, der virkelig brænder for de ting, de laver, fortæller Claus Sønderby. Foto: Morten Pape
Selvom Claus Sønderbys passion for godt håndværk efterhånden sjældent finder vej til svejsebordet, nyder den 50-årige direktør fortsat at se virksomhedens produkter indgå i alt fra designermøbler om bord på luksusyachter til Moesgaards permanente museumsudstilling.
Annonce

ODDER: Fedtfingre på poleret rustfrit stål er et no-go i Claus Sønderbys verden.

De mange produkter i alt fra børstet rustfrit stål til poleret messing og patineret stål, som bliver skabt i Stål & Forms lagerhal, bliver nemlig både sendt om bord på luksusyachter og brugt som delelementer i designmøbler og i deciderede kunstværker. Der er derfor store forventninger til kvalitet og udseende.

Af samme årsag sætter Claus Sønderby skilte op for at undgå aftryk på de ofte eksklusive varer, der står klar til afsendelse i virksomheden på Skovdalsvej.

Det gælder for eksempel den sokkel i rustfri stål, der befinder sig i lageret, da Erhverv+ er på besøg. En sokkel, som det har taget to dage at polere spejlblank, og som inden længe vil indgå som en del af det specialfremstillede møbelinteriør om bord på en superyacht.

- Det tager frygteligt lang tid at håndpolere, fortæller Claus Sønderby.

- Og så kan man bare gå hen og røre ved det med en finger, og så er det ridset, tilføjer den 50-årige direktør i virksomheden med et undskyldende grin.

Til de norske statsbaner har Stål & Form lavet 200 logoer, der skal sidde på togene. Foto: Morten Pape
Annonce

Fascination af stål

Det er snart 18 år siden, at virksomheden Stål & Form tog form. Dengang som i dag med en ambition om at skabe lækre produkter i metal, der kan bruges i alt fra møbler til kunstværker.

- Jeg kan godt lide udfordringen i at lave de her ting, der bare skal være perfekte. Noget som for mange andre smedeværksteder vil være nærmest umuligt at lave, forklarer Claus Sønderby, der etablerede virksomheden tilbage i 2002 med stor hjælp fra sin kone, Mette Lykke.

Begge kom de fra kreative familier. Mens Mette Lykke var ud af en familie fuld af selvstændige iværksættere, voksede Claus Sønderby selv op i et hjem med en far, der var keramiker sideløbende med et job som formnings- og matematiklærer, og en mor, der som kunsthåndværker syede tøj selv og drev kunsthåndværkbutik i Juelsminde.

Blikket for design har han med andre ord med hjemmefra, men hvor forældre fandt glæde i ler og stof, fandt Claus Sønderby fra start metallet fascinerende.

- Jeg var meget fascineret af den måde, man kunne forme det hårde stål på og arbejde med det. Det kunne jeg ikke helt forstå, husker Claus Sønderby, der allerede i skolealderen fik syn for sagen gennem sit fritidsjob hos en blikkenslager i Juelsminde, hvor han voksede op.

Annonce

Passion for faget

Fascinationen førte til et valg om at gå i lære som klejnsmed ved Havnesmeden i Juelsminde. En oplæring, som han siden søgte at supplere med en uddannelse til ingeniør.

Men efter et år med bøger kriblede det i Claus Sønderby efter at bruge sine hænder igen. Og han sprang derfor fra uddannelsen for i stedet at tage sig et arbejde som smed hos et kreativt smedeværksted i Aarhus.

Her stiftede han for første gang bekendtskab med den type smedearbejde, som han i dag har valgt at basere hele sin forretning på. Og faktisk er flere af de kunder, han har i dag, nogle der trækker tråde til den kundekreds, han havde i sit foregående job.

For da smedeværkstedet gik konkurs, stod Claus Sønderby uden det arbejde, han for alvor var begyndt at holde af. Og han besluttede sig derfor for – i samarbejde med sin kone – at oprette sit eget kreative smedeværksted ud fra sin forgængers forbillede.

- Hovedsagen var, at jeg godt ville lave de her lækre ting, men at jeg ikke vidste, hvor jeg kunne finde arbejde med det. Så det var helt klart mit drive, og løbende er jeg så også kommet til at holde af også at lede en virksomhed, fortæller han.

Claus Sønderby indrømmer gerne, at Stål & Forms ansatte ham selv inklusiv er maskin- og værktøjsnørder. Blandt andet derfor har han for nyligt investeret i nye svejseborde til virksomheden. - Det var nærmest en drengedrøm, der gik i opfyldelse, da vi fik dem, tilføjer direktøren med et grin. Foto: Morten Pape
Annonce

Mere udadvendt i dag

Netop ønsket om at fremstille materialer i metal, der er lækre at røre ved og se på, er også det, der driver Claus Sønderby i dag, om end han nu bruger mere tid bag skrivebordet end svejsebordet.

For som direktør med 12 mand på lønningslisten er opgaven en anden, end dengang han begyndte.

- Jeg tror, at det er tre måneder siden, jeg har haft arbejdstøjet på sidst, fortæller Claus Sønderby.

- Men jeg har selv været med til at bygge det hele op fra bunden af, og det er mega vigtigt i forhold til at have en forståelse for, hvad der kan lade sig gøre, og hvordan tingene skal hænge sammen, tilføjer direktøren, der i over 10 år har måttet stå alene med ansvaret for virksomheden, da hans kone Mette Lykke i en alt for tidlig alder døde af kræft og efterlod ham alene med firmaet og parrets tre fælles børn.

- Jeg havde det af helvedes til i lang tid, fortæller Claus Sønderby, der af samme årsag valgte at leve et stille liv i årene efter sin kones død.

- Jeg har egentligt gemt mig lidt, fordi jeg ikke syntes, vi kunne administrere mere. Men for fire år siden flyttede vi herover, og siden da er jeg begyndt at være lidt mere udadvendt. Ikke mindst fordi jeg gerne vil have, at Stål & Form bliver kendt ude i verden, tilføjer direktøren, der af samme årsag som noget nyt er begyndt at tage på opsøgende besøg hos potentielle kunder.

Da Claus Sønderby i 2002 etablerede firmaet Stål & Form, var det med hjælp fra sin kone Mette Lykke. I dag er det 11 år siden, at hun tabte kampen til kræft og efterlod Claus Sønderby alene med parrets tre børn, som i dag er 16, 18 og 20 år. Arkivfoto: Morten Pape
Annonce

Halvanden mio. kroner for et bord

Den mere udadvendte tilgang til forretningen, kan da også læses af virksomhedens årsregnskab.

Her er bruttofortjenesten vokset støt de sidste fem år og lød således i seneste regnskabsår 2018/2019 på lidt over fem millioner kroner. En udvikling, der i særdeleshed skyldes virksomhedens mange opgaver med at fremstille specielle møbler til luksuriøse superyachter.

Således tegner opgaven med at fremstille alt fra borde til stole og bardiske i rustfrit stål sig for et sted mellem 60 til 70 procent af virksomhedens indtægter. En opgave, der i øvrigt kom til virksomheden ved lidt af et lykketræf for 13 år siden, da et samarbejde med en arkitektstuderende i forbindelse med et afgangsprojekt førte til et fast samarbejde, da den studerende sidenhen fik arbejde inden for superyacht-industrien.

Men selvom opgaven på sin vis kan siges at være faldet ned i skødet på Claus Sønderby, har det krævet hårdt arbejde at opnå den specialisering, som opgaven kræver. - Det er kun lykkedes, fordi vi har dedikeret os til de ting, vi gør, og fordi vi kan lide udfordringerne, der er i at lave en hel exceptionel kvalitet. For det er vitterlig verdens største privatejede superyachter, vi laver udendørsmøbler til, understreger Claus Sønderby, der blandt andet har været med til at fremstille borde med en pris på op mod halvanden millioner kroner stykket.

Til gengæld giver opgaven omvendt medarbejderne i virksomheden en sjælden mulighed for at fordybe sig. - Der er meget få steder, hvor man får så meget tid til at lave sit håndværk fint, som vi får inden for det her felt. For tingene koster jo mange penge, fordi der går mange mandetimer til det, understreger Claus Sønderby, der blandt andet flyttede sin virksomhed til de nuværende lokaler på Skovdalsvej for netop at kunne tage imod flere bestillinger fra superyacht-industrien.

Hos Stål & Form foregår produktionen ofte i hånden, om end en enkelt cnc-fræser også hjælper til med at skære metallet ud efter anvisninger fra 3D-tegninger. Foto: Morten Pape
- Når man tegner tingene op i 3D, så får man et laserskåret stykke, som man så skal samle ligesom et puslespil. Så der er ikke så meget håndværk, som der har været, men her kontra andre steder, er der rigtigt meget håndværk i arbejdet, understreger Claus Sønderby og tilføjer, at langt størstedelen af metalelementerne bliver slebet i hånden, før de forlader virksomheden. Foto: Morten Pape
Disse bordben skal om bord på en superyacht. - Jeg kan godt lide udfordringen i, at man ikke må kunne se hverken skruer eller bolte, og at det hele skal være lækkert at se på og røre ved, fortæller Claus Sønderby begejstret. Foto: Morten Pape
Stål & Forms medarbejdere laver selv specialværktøjer til at bukke metal med, da opgaverne de får ind tit er specialiserede. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Lokale butikker har mundbind - men efterspørgslen er stor, og de kan løbe tør

Danmark For abonnenter

Smitten har bredt sig de seneste uger: Derfor er eksperter alligevel fortrøstningsfulde

Annonce