Annonce
Skanderborg

Slut med Smukfest: Vi købte regnslag, tabte vores telefoner og brækkede et par fødder i branderten

Majbritt Hye fra Smukshoppen viser her et af årets hit: En t-shirt designet af det århusianske firma Lakor til Smukfest. Foto: Axel Schütt

Vi har smidt nøgler, telefoner og dankort væk, som vi plejer. Vi har brækket hænder og fødder og købt regnslag og souvenirs. Ja, selv en af Britney Spears' folk var forbi Smukshoppen og købe en lille ting med hjem fra festivalen for hende.

SKANDERBORG: Der har været noget af en kontrast i vejret på dette års Smukfest. Onsdag rendte folk rundt i bar mave, mens de søndag var dækket af regnjakker.

Det strålende vejr blev afløst af dalende temperaturer og regnskyer, og dét satte sine præg flere steder på pladsen.

I Smukshoppen var det helt store hit de første par dage tanktops og solbriller, men det ændrede sig hurtigt:

- Folk var slet ikke forberedt på, at det skulle blive dårligt vejr. De har kun pakket sommertøj, og derfor har vi solgt ekstra mange varme trøjer i år, siger Gitte Hye, der er stedfortrædende formand i Smukshoppen.

Da regnen satte ind torsdag gik, der heller ikke længe, før Smukshoppen måtte melde udsolgt af regnslag.

- De sidste par dage har folk også spurgt, om vi sælger sokker og sko, fordi de ikke har pakket gummistøvler ned, siger Gitte Hye.

Annonce

Folk var slet ikke forberedt på, at det skulle blive dårligt vejr. De har kun pakket sommertøj.

Gitte Hye, stedfortrædende formand i Smukshoppen på Kysselunden

Smukfest 2018: Sjove facts og tal


  • Det koster 44 millioner kroner at bygge pladsen
  • Musikbudgettet er på 50 millioner kroner
  • Festivalen igennem bruges der cirka 3 millioner meter toiletpapir
  • Smukfest har de seneste to år doneret mellem 2,5 og 3,5 tons mad per år til Fødevarebanken. De håber på at kunne indsamle mad i samme størrelsesorden i år
  • I år er der solgt dobbelt så mange søndagsbilletter som sidste år
  • Festivalen tager imod folks telte, liggeunderlag og soveposer og donerer dem til hjemløse
  • Der drikkes cirka 150.000 liter fadøl fra onsdag til søndag
  • Cirka 14.00 frivillige hjælper til med at afvikle festivalen
  • Der færdes hver dag godt 50.000 mennesker på pladsen. Heraf er der 28.000 der har købt partoutbillet og 5.000 til 8.000 der har købt endagsbillet. Oveni kommer alle dem, der arbejder.
Tidligere år har festivalsgæster formået at miste benproteser, guldfisk og et gebis, fortæller Louise Nielsen fra Hittegodskontoret. Foto: Axel Schütt

Britney købte også souvenir

Det er dog ikke kun regnslag og sweatshirts, der er gået som varmt brød.

Også solbrillerne, der er specielt fremstillet til festivalen, håndklæder og "Smukfest-uret" har været populært blandt folk.

- Folk vil gerne have noget med hjem hvert år, de har været på festival, også noget der måske ikke er tøj, siger Gitte Hye.

Et tilbagevendende hit hos køberne er dog T-shirts med Smukfest-logo på. I år har shoppen et samarbejde med det århusianske firma Lakor, der har designet en T-shirt specielt til festivalen.

- De T-shirts har været virkelig populære. Faktisk var alle Britney Spears' dansere forbi og købe en med hjem, fortæller Gitte Hye.

Også Britney skulle have en lille souvenir med hjem. Hun har købt et tørklæde med bøgeskoven på, inden hun rejste videre.

400 småskader i år

Hvilke skader vi får, det afhænger også af vejret. Det kan de tale med om på Skovskadestuen.

- I starten var der flere, der var dehydrerede eller fik hedeslag, fortæller Lise-Lotte , der er sygeplejerske på stedet (og som ikke vil have sit efternavn frem).

- Nu falder folk og slår sig i højere grad, fordi det er glat efter regnen. Så vi oplever i højere grad fodskader, siger hun.

Hun forklarer også, at skovens forhold gør, at mange kommer til skade, når de eksempelvis falder:

- Så får man nemt en gren i øjet, eller får noget op igennem hånden, giver Lise-Lotte som eksempler.

Hendes indtryk er dog ikke, at Skovskadestuen har haft specielt travlt i år, og det bekræfter Søren Kottal Eskildsen, ordførende direktør i Skanderborg Festivalklub på et pressemøde.

- Der har været godt 400 episoder, og det ligger på niveau med sidste år. Størstedelen af tilfældene er småsygdom eller beruselse, siger han.

Derudover har der været to til tre ambulancekørsler i døgnet, ligesom ved sidste års Smukfest.

Hvem mangler en guldfisk?

På hittegodskontoret ved siden af Sølund-indgangen er det særligt søndag og mandag, der er travle dage. Vejret spiller ikke så meget ind her, det er mere promillen. Og den plejer at være nogenlunde lige høj hvert år.

- Søndag og mandag er der, folk der tager hjem, og så finder de ud af, hvad de mangler, siger Rasmus Nielsen, der er hittegodsmedhjælper.

Det er særligt iPhones og dankort, som folk taber, og udover det, bugner hylderne på hittegodskontoret også med solbriller, nøgler og punge.

- Cashlesssystemet (betaling med chip på armbåndet, red.) har bestemt hjulpet, men der er stadig mange, der taber deres punge og dankort, siger Louise Nielsen, der også er medhjælper på hittegodskontoret.

I år er det begrænset, hvad der er kommet ind af sjove ting, men sådan er det bestemt ikke altid:

- Vi har førhen fået indleveret både et gebis, en benprotese og en spand med guldfisk, siger Rasmus Nielsen.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce