Annonce
Østjylland

Robotulv skræmmer måger væk fra Dokk1's tag

En plastikulv, en robotplæneklipper og en rævehale. Sådan har det tekniske personale på Dokk1 konstrueret en ulverobot, der særdeles effektivt skræmmer måger væk fra taget. Foto: Dokk1
Teknisk personale på Dokk1 har fundet en løsning, der effektivt skræmmer måger væk: En robotulv.

AARHUS: Georg Gearløs fra Andeby ville have nikket begejstret over en ny opfindelse fra Aarhus.

Teknisk personale har nemlig fundet ud af, hvordan man særdeles effektivt skræmmer måger væk.

Man tager en plastikulv, en robot-græsslåmaskine og en rævehale.

Så har man en robotulv, som man kan slippe løs på Dokk1’s flade tag. Og det er mere, end mågerne bryder sig om.

- I snart et år har ulven nu kørt rundt på taget og holdt store dele af Dokk1’s tag fri for måger og mågeklatter, så vi er glade for den ide, vores tekniske personale har fostret. Og vi ved, at andre allerede er blevet inspirerede af metoden, siger Troels Vestergaard, der er leder af Drift og Ressource på Dokk1.

Teknisk servicechef, Jørgen Eskjær, har haft store problemer med måger, så han er særdeles tilfreds med, at robotulven har vist sig at være en effektiv mågeskræmmer.

Annonce

Kæmpe-solcelleanlæg

  • En grund til, at Dokk1's tekniske personale sætter meget lidt pris på måger, er at deres klatter forstyrrer det kæmpestore solcelleanlæg på bygningens tag.
  • Anlægget er udlagt til en produktion på 320.000 kWh årligt. Det er så meget, at det vil kunne dække strømforbruget i 62 husstande.
  • Med sine næsten 43.000 kvadratmeter kan Dokk1 dog sagtens bruge strømmen selv.

- Måger er ikke dumme

- Mågerne sviner, deres redematerialer blokerer regnvandsafløbene, klatter solcellerne på taget til og river i ledninger og installationer på taget i deres søgen efter føde. Så vi er meget glade for, at robotten tilsyneladende virker, siger Jørgen Eskjær.

Mågerne har været et problem for Dokk1 lige siden åbningen i 2015.

- Der har været forsøgt mange metoder, men måger er ikke dumme. De vænner sig hurtigt til skræmmelyde og rovfugledrager, som man tidligere har forsøgt sig med på Dokk1, siger Jørgen Eskjær.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Danmark

Unik flyvetur i lukket luftrum: Se lufthavn fra oven

Annonce