Annonce
Odder

Slut med at købe kød: Kogræsserforening lukker muh-ligvis

Hvis ikke nye frivillige melder sig til bestyrelsen, så lukker Odder Kogræsserforening. Foto: Odder Kogræsserforening

Interessen for at være med til at lave naturpleje og samtidig sikre sig noget kød er dalet. Bestyrelsens motivation er dalet, og den stopper.

Odder: Hvis ikke nye frivillige melder sig, så har Odder Kogræsserforening slagtet den sidste ko.

- Vi sætter foreningen på standby. Hvis ikke der er nogen, der viser interesse, så lukker vi nok foreningen. Men det er ikke endelig besluttet, hvornår det sker, siger Lars Vilhelm Hansen.

Han er formand for Odder Kogræsserforening, der for otte år siden satte de første køer ud i Randlev Mose. Ideen var at lade køerne pleje naturen ved at græsse i området fra om foråret. Når efteråret kom, blev køerne slagtet, og kødet blev delt ud til medlemmerne af foreningen.

På den måde var medlemmer med til at sørge for bæredygtig naturpleje og kød fra fritgående dyr til fryseren. Og hvert forår blev nye køer sat på græs.

- Men der er blevet mindre og mindre tilslutning. Det er, som om folk ikke er så interesserede i at være med som tidligere. Måske er det ikke længere så spændende at være med. Måske spiser folk ikke så meget kød, eller de synes, det er nemmere at gå ned i supermarkedet, siger Lars Vilhelm Hansen.

Måske spiser folk ikke så meget kød, eller de synes, det er nemmere at gå i supermarkedet.

Lars Vilhelm Hansen, formand Odder Kogræsserforening
Ralf Jensen og Per Jensen fra Ulvskovgård hjalp til og udleverede 10 kilo hakket oksefars til Ernst Thrane, da foreningen afsluttede sæsonen med at fordele kødet fra køerne. Foto: Odder Kogræsserforening

Kødet er delt ud

De sidste seks køer gik på et område i Stampmølledalen vest for Odder, og foreningen havde lidt over 50 medlemmer i den seneste sæson.

- Vi har delt kødet ud og gør regnskabet op. Hvis man har fået mere end 30 kilo, så skal man betale ekstra, ellers får man penge tilbage. Det regnestykke er vi ved at lave, siger Lars Vilhelm Hansen.

Gennem årene er der blevet delt omkring 13.000 kilo oksekød ud til omkring 100 husstande. Naturplejeprojekterne er foregået i Randlev Mose, Økologiens Have og senest Stampmølledalen.

Det er en lille kreds af mennesker, der har ledet foreningen, og de fleste har været med fra begyndelsen. Dengang var interessen større, også når der blev lavet events for deltagerne. Men efterhånden har det også knebet for bestyrelsen at holde motivationen oppe. Lars Vilhelm Hansen håber dog, at andre vil overtage foreningen.

Annonce

Landmænd er med på ideen

Landmændene Per Jensen og Ralf Jensen fra Ulvskovgård har hvert år hjulpet med at udlevere kødet, og de fortsætter gerne samarbejdet.

- Kommunen har også opfordret os til at fortsætte. De har et område på den anden side af Stampmølle Bæk, der er egnet til at lave naturpleje, siger kogræsserforeningens formand.

Odder Kommune har allerede snakket med landmændene om, hvad der skal ske i fremtiden.

- Vi har kontakt med dyreholder, og vi er ved at planlægge afgrænsning på den anden side af Stampmølle Bæk, hvor der er nogle rekreative arealer i den nye udstykning. Vi har en plejeplan for Odder Vest, og den er vi ved at revidere. Vi har bakket kogræsserforeningen op, for det er rigtigt fint at få borgere i lokalområdet interesseret i naturpleje. Jeg håber, at der er andre, der vil gå ind i det, siger Merete Johannsen, der er biolog i Odder Kommune.

Hvis man gerne vil gøre en indsats i kogræsserforeningen, så kan man kontakte foreningen via mail på mail@odderkograesser.dk. Foreningen har stadig et medlemskartotek og lidt penge i kassen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce