Annonce
Erhverv

Slut med at gå i banken og hæve kontanter: Banker i Horsens har lukket for kassebetjeningen

Ind- og udbetaling af kontanter ved den betjente skranke i banken er blevet erstattet af kontantautomater i Horsens. Arkivfoto: Jørgen Kirk/Ritzau Scanpix
I Horsens er det ikke længere muligt at gå ind i banken til en betjent kasse for at hæve eller indsætte penge. I bankerne oplever man, at coronapandemien har givet et ekstra skub til udviklingen mod et kontantløst samfund.

Horsens: Modsat butikker, frisører og mange andre erhverv har banker ikke været underlagt tvungne nedlukninger fra politisk side under coronapandemien.

Mange banker har dog valgt at følge myndighedernes anbefalinger om, at medarbejdere arbejder hjemmefra og har holdt onlinemøder med kunder for at mindske smittespredningen. Flere pengeinstitutter valgte også på eget initiativ at lukke for de betjente kasser i en periode under corona.

Spørg Redaktionen

Har du et spørgsmål eller en undren, som du gerne vil have Horsens Folkeblad til at undersøge?

Send det til os via spørgeboksen på spoerg.hsfo.dk. Så er du med til at præge, hvad avisen går i dybden med.

Folkebladet vil jævnligt kigge på spørgsmålene. Hvis der kommer mange, vil vi vælge en række spørgsmål ud og lade læserne stemme på, hvilket af de udvalgte spørgsmål vi skal gå i dybden med.

Det har udløst en undren hos læser Ingrid M. Nielsen, der har stillet et spørgsmål til avisen via Spørg Redaktionen:

Annonce

"Hvornår åbner kassefunktionen i Horsens' banker, så jeg kan indbetale kontanter på mine konti og betale regninger," lyder spørgsmålet.

Betjente kasser er lukket permanent

Hvis man foretrækker at gå til en betjent kasse og ordne sine pengesager i stedet for at ty til en automat eller diverse digitale løsninger på mobil eller pc, er svaret desværre ikke opløftende.

Avisen har lavet en rundspørge til ni banker i Horsens for at undersøge, hvor mange af pengeinstitutterne, der har en betjent kasse, hvor det er muligt at hæve og indbetale kontanter. I samtlige ni banker er det ikke længere en mulighed.

Dagens spørger

Dagens spørgsmål har avisen modtaget pr. brev i postkassen fra Ingrid M. Nielsen: 

"Hvornår åbner kassefunktionen i Horsens' banker, så jeg kan indbetale kontanter på mine konti og betale regninger?"

Det gælder blandt andet i Spar Nord, hvor man allerede for fem år siden skiftede kasseekspeditionen ud med en pengeautomat, hvor man både kan foretage ind- og udbetalinger af kontanter.

- Der var meget få ekspeditioner i vores kasse, og vores kunder var og er glade for den fleksibilitet i åbningstiden som en atm (pengeautomat, red.) giver, fortæller Jan Rasmussen, der er direktør ved Spar Nord i Horsens.

I 2018 valgte også Handelsbanken at lukke kasseekspeditionen i deres filial i Horsens.

- Vi oplever, at størstedelen af vores kunder i større og større grad benytter vores selvbetjeningsløsninger. Antallet af kassebetjeninger i filialen er faldet markant gennem årene, og derfor valgte vi at lukke vores kasseekspedition, lyder forklaringen fra Maryin Skovgaard Larsen, filialdirektør i Handelsbanken Horsens.

Også i Vestjysk Bank, Jyske Bank, Nordea og Sparekassen Kronjylland i Horsens er kassebetjeningen afskaffet.


Under coronakrisen har mange detailforretninger og supermarkeder bedt kunderne om at betale med kort eller telefonen for at undgå kontanter som en potentiel smittekilde. Den opfordring har mange taget til sig, og vores oplevelse er, at brugen af elektroniske betalingsmidler er øget markant på kort tid.

Peter Nygaard, filialdirektør Middelfart Sparekasse i Horsens


I stedet skal man nu hæve og indsætte kontanter i bankernes pengeautomater. Flere af bankerne har stadig en mønttæller, og det er da også muligt stadig at gå ind i bankerne, hvis man for eksempel har brug for hjælp til netbank eller til at betale en regning.

Annonce

Corona satte skub i udvikling

Corona og den mere sporadiske brug af kontanter på grund af den smittefare, virussen har medført, har også gjort sit til at sætte skub i overgangen til mere kontantløse banker.

Arbejdernes Landsbank lukkede alle kasser i sine filialer fra og med 31. december 2020 på baggrund af et markant fald i ekspeditioner, og det samme gjorde Danske Bank 8. februar 2021, på nær i landets fire største byer.

Også i Middelfart Sparekasse i Horsens lukkede kassefunktionen permanent i 2020:

- Vi havde tidligt i 2020 besluttet at lukke kassen i langt størstedelen af vores afdelinger med virkning fra maj/juni 2020. Årsagen var fortsat dalende brug af kassefunktionen. På grund af coronakrisen lukkede vi for fysisk adgang til vores afdelinger i marts 2020, og kassen blev derfor lukket lidt tidligere end planlagt, lyder det fra afdelingsdirektør Peter Nygaard.

Annonce

Færre kontanter i omløb

Der er sket en stor forandring i forhold til kontanter i samfundet det seneste års tid, lyder det fra de horsensianske banker.

- Under coronakrisen har mange detailforretninger og supermarkeder bedt kunderne om at betale med kort eller telefonen for at undgå kontanter som en potentiel smittekilde. Den opfordring har mange taget til sig, og vores oplevelse er, at brugen af elektroniske betalingsmidler er øget markant på kort tid, fortæller Peter Nygaard fra Middelfart Sparekasse.

Samme opfattelse har man hos Jyske Bank i Horsens:

- I Jyske Bank ser vi, at covid-19 har betydet, at forbruget af kontanter er faldet, og det ser ud til at være en tendens, at vi går mod færre kontanter og behovet bliver mindre blandt andet ud fra en sundhedsmæssig risiko, siger Lone Løgstrup Thomassen, der er afdelingsleder i Jyske Bank i Horsens.

Flere af bankerne fortæller, at de ser en tendens til et faldende antal af transaktioner i pengeautomaterne.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Sur smiley til restaurant i Odder

Hedensted For abonnenter

Mor til krænket dreng: Min søn kom og fortalte, at der var blevet pillet ved ham...

Odder

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce