Annonce
Odder

Slap dog lige en lille smule af: Humoristiske trafikskilte skal få bilister til at slippe speederen på de små sommerhusveje

Ole Grøn har lavet seks forskellige motiver til de skilte, der skal få bilister til at lette på speederfoden. Odderkystens Fællesudvalg, som samler 21 grundejerforening, har lavet teksterne, og i alt er der sat 100 skilte op i sommerhusområderne langs Odderkysten. Foto: Morten Pape
Grundejerforeninger langs kysten har allieret sig med Ole Grøn og lavet vejskilte. De har allerede fået børn og voksne til at snakke om, at man skal se sig for og køre forsigtigt.

Saxild: "Kør forsigtigt! Det kunne også være dine børn" Sådan står der på et af de skilte, der før sommerferien blev sat op ved Saxild Strand. Motivet er to biler, der kører forbi et par børn, der kaster en badebold til hinanden over vejen.

Sammen med andre skilte skal det få strand- og solsultne feriebilister til at slippe speederen, når de kører ind på de små veje. Motiverne har maleren Ole Grøn lavet, mens grundejere selv har skrevet teksterne.


Annonce

Trafikproblemerne har altid eksisteret.

Gunner Jørgensen, formand Odderkystens Fællesudvalg


- Nogle af dem, der kommer for hurtigt, er strandgæster. De kommer susende og opdager, at de ikke kan køre helt ned til stranden. Nogle af dem har ikke sommerhus, men vi oplever også sommerhusejere, der kører tosset, siger Gunner Jørgensen.

Han er formand for Odderkystens Fællesudvalg, som samler 21 grundejerforeninger i sommerhusområderne fra Alrø og op til Kysing Næs. Her er der sat 100 nye skilte op, som skal få bilister til at køre fornuftigt.

Maks 20 i timen

I forvejen står der andre skilte, blandt andet må man ikke køre mere end 20 kilometer i timen. Hvis man holder den fart, kan man også læse teksterne og se motiverne på de nye skilte.

- Trafikproblemerne har altid eksisteret. Vi har nogle trafikanter, der kører hensynsløst og er til fare for alle i området. Men sidste år havde vi en exceptionel sæson med mange gæster, siger Gunner Jørgensen.

Derfor blev trafikken et emne, da ejerforeningen Saxild Strand Ejerlaug holdt generalforsamling. Det førte til idéen om at lave nye skilte, og da Gunner Jørgensen er formand Odderkystens Fællesudvalg, blev tanken rullet ud til alle sommerhusområder.

Gunner Jørgensen og Ole Grøn holder selv af sommerhusområdet, og gæster er velkomne. Især hvis de lader feriefreden brede sig og kører stille og roligt. Foto: Morten Pape

Foreningen besluttede sig for at arbejde med det fænomen, der kaldes nudging og handler om at få folk til at ændre adfærd. De hyrede maleren Ole Grøn, der selv bor ved Kysing Næs. Han er kendt for sin naivistiske stil med glade og humoristiske motiver, og han var med på ideen om at lave nogle motiver til de tekster, han fik.

Faktisk er han selv så glad for at bo ved kysten, at han sammen med sin hustru er flyttet permanent i sommerhus på Kysing Næs blot et par kilometer fra deres tidligere bolig.

- Teksterne fremkaldte nogle billeder. Det var en god opgave for mig, når mine billeder kan tjene det formål. Jeg har tegnet billederne digitalt, og de er med til at understrege, at her ønsker vi en god stemning. Påbud og forbud skaber en dårlig stemning, siger Ole Grøn.

For maleren handler sommerhusområderne om at være tæt på kysten. Men det handler også om at have tid.

Annonce

Her er tid til en snak

- Der er også en social sammenhængskraft i det. Rigtig mange har tid til en snak, så det kan godt tage rigtigt lang tid, når jeg går ned i Fiskehuset i Norsminde, selv om der kun er nogle hundrede meter, siger Ole Grøn.

Det genkender formanden for Odderkystens Fællesudvalg.

- Jeg har selv 300 meter til stranden, og det kan godt tage 45 minutter at gå derned, fordi jeg falder i snak med nogen. Og man hilser på alle, siger Gunner Jørgensen.

Der følger et "pænt tak" med på vejen, når man kører ud af sommerhusområderne. Foto: Morten Pape

Men der er alligevel grund til at passe på, fordi nogle bilister ikke automatisk kommer ned i den langsomme stemning, når de kører ind i sommerhusområdet. Og der er mange børn, som ikke altid er lige opmærksomme.

Annonce

Børn skal passe på

- Vi har fem børnebørn, og når de kommer herud, får de indskærpet, at de skal passe på. Børn bliver jo lynhurtigt venner og leger med hinanden. Hvis vi kan sørge for, at folk kun kører 20 kilometer i timen, så er det fint. Her har vist aldrig været alvorlige ulykker, men mange situationer, som kunne være gået galt. Og vi vil gerne vise rettidig omhu, siger Gunner Jørgensen.

Han har oplevet, at en del familier i området har bemærket de nye skilte.

- Børnene ser dem og spørger til dem. Så læser forældrene eller børnene teksten op, og så tager familien en snak om trafik, siger Gunner Jørgensen.

Skiltene er også blevet bemærket andre steder end langs Odderkysten. Ole Grøn har nemlig fået forespørgsler fra andre sommerhusområder i det østjyske, som også gerne vil have farten ned.

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Niels Flemming Hansen hylder boykot af Rusland, men i hans egen skokæde kan du stadig købe Ecco-fodtøj: Nu trækker han sig fra ordførerpost

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce