Annonce
Østjylland

Slagsmål om ishuse i Aarhus: Urokkelige fronter og magtesløse politikere

Michael Kjær fra Varna Kiosk er sammen med en række andre opsagte forpagtere involveret i en retssag mod Frisko under koncernen Unilever. Konflikten ser ud til at trække i langddrag. Arkivfoto: Michael Svenningsen

Opsagte forpagtere og Frisko står overfor hinanden i to retssager, der kan strække sig ind i 2019. Aarhus Kommune ejer arealer og ishuse, men de ansvarlige politiker er magtesløse i forhold til konflikten.

Annonce

AARHUS: Fronten i kampen om ishusene i Aarhus rokker sig ikke en tomme.

I otte kiosker nægter opsagte forpagtere på ottende måned at forlade is- og pølsesalget, og to retssager kan forlænge stridighederne til langt ind i 2019.

Aarhus Kommune ejer arealerne med de 11 iskiosker spredt over hele byen. På otte af adresserne ejer Frisko under Unilever kioskbygningen, mens Aarhus Kommune er indehaver af de sidste tre kioskfaciliteter.

På trods af ejerskabet kan de ansvarlige politikere kun se på fra sidelinjen.

- Jeg har været inde over sagen i foråret, hvor jeg bad forvaltningen om at undersøge kommunens råderum i forhold til kontrakten med Unilever. Min empati ligger hos de små forpagtere, men der er en kontraktmæssig forpligtigelse overfor Unilever, og der er ingen mulighed for at opsige kontrakten. Den aktuelle sag er nu et mellemværende mellem Unilever og forpagterne, og det er derfor op til domstolene at træffe en afgørelse, siger teknik- og miljørådmand Bünyamin Simsek (V), Aarhus Kommune.

Sagen om ishusene

Siden 1990'erne har Aarhus Kommune forpagtet 11 grunde og iskiosker til det nuværende Frisko I/S. Frisko ejes af den globale koncern Unilever.Frisko har haft aftaler om videreforpagtning med kioskmænd i de 11 iskiosker. Aftalerne om videreforpagtning er blevet fornyet og forlænget, når Aarhus Kommune og Frisko med jævne mellemrum lavede nye overordnede forpagtningsaftaler om de 11 iskiosker.I november 2016 opsagde Frisko aftalerne med deres kioskforpagtere. Det skyldtes, at Friskos aftale med Aarhus Kommune udløb ved udgangen af 2017.I 2017 blev Frisko og Aarhus Kommune enig om en femårig forlængelse af den overordnede forpagtningsaftale for de 11 iskiosker. Efterfølgende besluttede Frisko at fastholde opsigelserne af kioskforpagterne, og isgiganten samlede i stedet forpagtningen hos én forpagter.

Annonce

Følger kontrakten

Siden 1995 har kommunen i flere omgange forpagtet ishusene med tilhørende arelaer til Frisko.

Sidste år indgik kommunens forvaltning en ny aftale med Frisko under koncernen Unilever. Tidligere har Frisko givet forpagtningen videre til kioskmænd i de enkelte ishuse. Men nu har isgiganten samlet driften af kioskerne i en aftale med én mand.

Det betyder, at iskoncernens tidligere aftaler med kioskmændene i hver af de 11 ishuse er sagt op per 31. december 2017.

Men i otte kiosker nægter de opsagte forpagtere at sige farvel til kunderne. Ifølge kioskmændene har Frisko lovet at forlænge deres forpagtningsaftaler. Så kioskmændene sælger fortsat is, pølser og andet, og sagen er nu endt i to retssager.

- Aarhus Kommune kan ikke gå ind i sagen mellem Frisko og forpagterne. Der bliver stadig solgt is og holdt åbent, så på den led misvedligeholder Frisko ikke kontrakten med kommunen, vurderer formand Keld Hvalsø (EL) fra Aarhus Byråds udvalg for teknik og miljø.

Annonce

Internt anliggende

Hos Frisko betragtes konflikten om ishusene som et internt anliggende.

Men iskoncernen oplyser, at den på trods af den usædvanlige situation vil imødekomme alle krav i kontrakten med Aarhus Kommune. Det gælder også et krav om, at der senest 1. april 2019 skal være gennemført en renovering af flere kioskbygninger.

- Det er en sag, der involverer mange forskellige interesser, som har været svære at forene. Sagen er derfor endt i retten, men vi arbejder fortsat sideløbende på at forhandle os frem til en acceptabel løsning for alle. Og dialogen er positiv og konstruktiv. Så vi har tillid til, at det nok skal lykkes, vurderer Bjarne Steen Jensen, chef for Unilever i Danmark.

I Aarhus har konflikten udløst mange vrede reaktioner fra gæster ved ishusene.

På sociale medier har der endda været forslag om at boykotte Frisko.

- Vi håber og tror, at omverdenen har tillid til, at Frisko naturligvis følger lovgivningen i forhold til aftaler med vores samarbejdspartnere, understreger Bjarne Steen Jensen.

Annonce

En uretfærdighed

Den ene af de verserende retssager gælder forpagterne af kioskerne ved Den Permanente, Risskov Kiosken og kiosken i Åkrogen.

De tre kiosker har ens kontrakter, og sagen blev i foråret behandlet i retten i Aarhus. Kioskmændene tabte sagen, men den er appelleret til landsretten. Den anden retssag gælder fem kiosker med ens kontrakter. De fem er Ørnerede Kiosken, Varna Kiosk, kiosken i Mindeparken, Skovhytten på Stadion Alle og Bellevue Kiosken, og det første retsmøde i den sag finder sted i slutningen af oktober i Aarhus.

Restssagerne giver de opsagte forpagtere udgifter til en advokat, og kioskmændene bruger meget energi på stridighederne med Frisko.

- Det er virkelig noget rod. Men der er sket en uretfærdighed, som vi ikke bare kan ignorere, understreger Michael Kjær, forpagter af Varna Kiosk og en af drivkræfterne bag gruppen af vrede forpagtere.

Annonce
Annonce
Danmark

Opdateret onsdag: 558 nye smittede i Danmark

Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Posthuset sætter navn på de otte street food-boder: Der skal kun være én, der serverer indisk

Horsens

Onsdagens corona-tal: Horsens Kommune kravler under bekymringsgrænsen - men det ændrer ingenting

Annonce