Annonce
Læserbrev

Skuffet pølsevognsforkæmper: Hvor er byplanlæggernes erklærede konsekvens henne?

Det er slut med at få varmen ved pølsedisken. Den skal nemlig erstattes af en arkitektonisk korrekt "madbod" (det hedder den gudhjælpemig!), hvor der ikke bliver mulighed for at træde ind i varmen og komme i ly for blæst, regn og socialdemokrater.

Læserbrev: Hvis man har sympati for det almindelige folkelige liv i Horsens - sådan som det leves uden dybere arkitektoniske overvejelser - er det nok ikke længere Socialdemokratiet, man skal satse på.

I den meget lange føljeton om pølsevognen på Torvet har byrådets 13 socialdemokratiske partisoldater været komplet tonedøve overfor deres traditionelle vælgeres følelser og meninger.

Til gengæld har de 13 politikere udvist en næsegrus respekt for de kommunale arkitekters mondæne smagsløg.

Når der skal vælges mellem en stringent arkitektonisk æstetik eller bevarelsen af en populær folkelig samtale-oase, som pølsevognen er, så er socialdemokraterne ikke i tvivl om, at æstetikken skal veje tungest.

Men kun fra Jesensgade til Torvet vel at mærke.

Konsekvente æstetiske krav gælder tydeligvis ikke på Vitus Berings Plads. Her hersker en komplet hulter til bulter-arkitektur.

Foran den smukke gamle posthus-bygning er byens ubetinget grimmeste bygningskonstruktion opført - den næsten skræmmende bladkiosk.

Det synes ikke æstetisk indlysende, at bladkioskens hæslige fængsels- og gitteræstetik rimer stringent på de nærmeste omgivelser.

Overfor den runde kiosk mødes blikket den firkantede pølsevogn og den rektangulære kaffevogn - placeret så tæt på hinanden, at kaffevognen træder pølsevognen i hælene.

Dette totale miskmask generer ikke min æstetik det mindste, jeg har nemlig altid holdt meget af tilfældighedernes charme, men hvor er byplanlæggernes erklærede konsekvens henne?

I den ene ende af centrum skal alt passe sammen - på samme måde som socialdemokratiske partimedlemmer rimer på pacemaker og citronmåne - mens der i den anden ende hersker fuldkommen arkitektonisk anarki.

Det er blandt andet sådan noget, vi snakker om ved pølsevognen, mens vi læser i BT. Men snart forstummer al pølsesnakken, for arkitekterne og socialdemokraterne har fældet dødsdommen.

Det er slut med at få varmen ved pølsedisken. Den skal nemlig erstattes af en arkitektonisk korrekt "madbod" (det hedder den gudhjælpemig!), hvor der ikke bliver mulighed for at træde ind i varmen og komme i ly for blæst, regn og socialdemokrater.

"Når der skal vælges mellem en stringent arkitektonisk æstetik eller bevarelsen af en populær folkelig samtale-oase, som pølsevognen er, så er socialdemokraterne ikke i tvivl om, at æstetikken skal veje tungest. Men kun fra Jesensgade til Torvet vel at mærke", skriver Bent Riis. Arkivfoto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Fodbold

HFS mistede førstepladsen

Leder For abonnenter

Leder: En ambitiøs pakke tobak med ét stort skod

13.600 danskere dør hvert år som følge af rygning, og for første gang i 20 år er der en stigning i antallet af voksne danskere, der ryger. Det er særligt unge mellem 16 og 24 år, der er blevet faste rygere. Udviklingen er alarmerende, og det er positivt, regeringen tager udviklingen så alvorligt, at den nu har fremlagt en meget omfattende handlingsplan i 10 punkter. Regeringen fortjener ros for både at være ambitiøs og for at tænke i helheder. Det er ikke bare ét enkelt sted, der sættes ind, men en bred palet af initiativer, som skal vende udviklingen: Tobakken skal blandt andet gemmes væk i butikkerne, indpakningen skal være mere neutral, og der indføres rygeforbud på uddannelsesinstitutioner. På ét punkt er regeringens plan dog aldeles uambitiøs. Og det på trods af, at alle eksperter og alle undersøgelser igen og igen har slået fast, at prisen på tobak er den uden sammenligning mest udslagsgivende faktor, når det gælder rygning eller ej. Her vil regeringen hæve prisen på en pakke cigaretter med sølle fem kroner om året de næste to år, så prisen lander på 50 kroner i 2021. Det er på ingen måde den markante prisstigning, som sundheds- og ældreminister Magnus Heunicke selv kalder det. Prisen skal langt højere op, hvis den skal få både unge og voksne til at ændre adfærd.

Annonce