Odder: Det kan nok være, at både elever og lærere røg op af stolene, da Thomas Milton indledte sit teaterforedrag "Don't smoke" på Odder Gymnasium.
- I dag skal I høre, hvorfor I skal købe masser af cigaretter, bekendtgjorde han højlydt til stor undren for de 8. klasses-elever fra hele Odder Kommune, som var indbudt til sammen med gymnasiets 1.g'ere at overvære foredraget.
Det varede dog ikke længe, før Thomas Milton live på scenen tilsyneladende blev ringet op af en chef fra tobaksindustrien - et opkald, der førte til en fyring som tobaksælger og en åbenbaring, der betød, at Thomas Milton i stedet for at sælge cigaretter ville fortælle sandheden om dem.
Derefter hørte eleverne i en times tid om ingredienserne i cigaretter, besparelserne ved et rygestop og konsekvenserne ved røg i lungerne.
Til sidst fik eleverne mulighed for at få et gavekort til et gratis rygestop, som de kunne give en nær bekendt. Det var et tilbud, som langt størstedelen af eleverne benyttede sig af.
- Men de skal huske at give det som en kærlig gestus. Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen, siger Thomas Milton.
Jeg har selv røget, så jeg vil ikke stigmatisere nogen.
Thomas Milton, skuespiller, teaterforedragsholder og stifter af Act On It
Røgfri fremtid
Han er uddannet fra Skuespillerskolen ved Aarhus Teater og var tidligere stand up-komiker, inden han startede Act On It, som er den kommunikationsvirksomhed, der står bag teaterforedrag som "Don't smoke".
- Jeg ville gerne bruge teatret, så det gav mening til samfundet, forklarer han og tilføjer, at "Act On It" kommer af, at det er vigtigt, at man går hjem og handler på foredraget.
Teaterforedraget er et tilbud, som er et resultat af Odder Kommunes sundhedsstrategi for 2019, der har særligt fokus på en røgfri fremtid for børn og unge. I år har 8. klasses-elever og 1.g'ere haft mulighed for at overvære "Don't smoke", mens 7. og 9. klasse har haft besøg af ungeteamet fra Forebyggelse & Rusmidler.
- Med det her tilbud kan vi give de unge nogle fælles oplevelser med emnet på tværs af skolerne. Og faktisk er vi blevet kontaktet af flere andre kommuner, der har henvendt sig for at høre, om det er nogle tilbud, der kan anbefales. Så det er lidt fedt, siger unge- og rusmiddelkonsulent Line Andersen.
Lange tænder
En del af showet handlede også om snus, vandpibe og e-cigaretter.
- Vand er sundt, æbletobak lyder helt økologisk - og piben opdager I ikke, ræsonnerede Thomas Milton med henvisning til vandpiben, mens han også humoristisk bemærkede, at Snapchat-billedet får et helt nyt udtryk med "lange tænder" som følge af snus.
Flere elever udtrykte væmmelse ved synet af et tandsæt, hvor tandkødet stort set var forsvundet, og det var ikke alle, der vidste, at de første forskningsresultater ikke viser nogen tegn på, at e-cigaretter er sundere end den traditionelle vare.
- Efter showet var der en 1.g'er, som smed sit snus væk, mens en anden ødelagde sine cigaretter. Og når bare der er én, der gør den slags, så viser det jo mig, at mine ord har gjort indtryk, siger Thomas Milton.