Annonce
Østjylland

Skuespiller Søren Spanning er død: Vil blive husket som statsministeren i Borgen

Skuespiller Søren Spanning havde sin sidste større skuespilsrolle i DRs dramaserie "Borgen", der sluttede i 2013. Året efter blev han ramt af en hjerneblødning, der delvist lammede ham. Nu er han død, 68 år gammel. Arkivfoto: Linda Kastrup/Ritzau Scanpix
Den 68-årige skuespiller Søren Spanning, der er uddannet ved Aarhus Teater, døde onsdag. Han vil blive husket for sine roller i blandt andet Borgen og Taxa.

AARHUS: Skuespiller Søren Spanning døde onsdag, oplyser hans familie til Ekstra Bladet.

Han blev 68 år.

Søren Spanning er kendt for en lang række roller i dansk film. Blandet andet spillede han statsminister i DR's dramaserie "Borgen", ligesom han også havde større roller i "Taxa", "Ørnen" og julekalenderudgaverne af "Krummerne".

Skuespilleren efterlader sig sin hustru Karen-Lise Mynster og børnene Jasper, Line og Rosalinde. Sidstnævnte - Rosalinde Mynster - vil mange kende for hendes rolle som Fie i TV2's Badehotellet.

Du husker ham måske fra:

  • Borgen - statsminister Lars Hesselboe (serie, 2010-2013)
  • Lærkevej - hjemmeværnsmanden Torben Dahl (serie, 2009-2010)
  • Guldhornene - guden Odin (julekalender, 2007)
  • Jul i Valhal - guden Odin (julekalender, 2005)
  • Hotellet - direktør Jens Kirk Andersen (serie, 2001-2002)
  • Brødrene Mortensens Jul - faderen Benny Mortensen (julekalender, 1998)
  • Taxa - Lottes eksmand Claus (serie, 1997-1998)
  • Krummernes Jul - skurken Bent (julekalender, 1996)

Lord Voldemort

Søren Spanning blev uddannet fra Aarhus Teater i 1976 og var herefter ansat på teatret frem til 1980.

Siden blev han tilknyttet det Kongelige Teater i København, men i den brede danske befolkning er han nok mest kendt for sine roller på TV.

Han har blandt andet været med i komedieserien Lærkevej, hvor han spillede hjemmeværnsmanden Torben Dahl, der ikke skyede nogen midler for at opnå det, han ønskede.

Blandt de yngre seere var Søren Spanning næppe særlig kendt, men han har faktisk haft en meget fremtrædende rolle i den danske udgave af Harry Potter. Her spiller han Lord Voldemort - eller i hvert fald den unævnelige onde troldmands danske stemme.

Annonce

Svære sidste år

I begyndelsen af 00'erne fik Søren Spanning konstateret leukæmi, men kæmpede sig gennem sygdommen med hjælp fra en stamcelledonor.

Senere, i 2014, blev han ramt af en hjerneblødning, der betød, at han blev kørestolsbruger.

I 2016 fortalte han til Ekstra Bladet, at hjerneblødningen havde gjort ham lam i venstre side, og at han var "vred over det".

Sygdomsforløbene gjorde, at han ikke har optrådt i mange film de seneste år.

Ifølge filmsiden IMDb spillede han senest med i kortfilmen "Afvej" i 2015.

I filmudgaven af Lærkevej (Til døden os skiller) spillede Søren Spanning den militærbesatte hjemmeværnsmand Torben, som gjorde alt for at hjælpe den fordrukne Elisabeth (Søs Egelind), der var døende af nyresvigt. Han gik så vidt som til at opspore hendes forsvundne søster for at franarre hende en nyre. Foto fra filmen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce