Annonce
Livsstil

Skuespiller Lise Baastrup: - Kultur er blevet mit liv

Skuespiller Lise Baastrup er med i filmen ”Forsvundet til Halloween”. Foto: Anders Heinrichsen
- At lægge stemme til en tegnefilm for små børn er pludselig ikke bare ord, det er også læring om det danske sprog og opdragelse.

- Hvad bidrager kulturoplevelser med i dit liv?

- Kultur er blevet mit liv. Jeg har altid nydt musik, film, teater, bøger, museer og så videre, men det var, da jeg selv blev skuespiller, det virkelig gik op for mig, at kunst og kultur er alt det, vi er, når vi ikke er på arbejde. Jeg tror, corona fik mange til at forstå vigtigheden af kunsten som det, der binder os sammen. For mig, er det så også, når jeg ER på arbejde. Og jeg tænker meget over, hvad jeg selv vil bidrage med. At lægge stemme til en tegnefilm for små børn er pludselig ikke bare ord, det er også læring om det danske sprog og opdragelse. Et underholdningsprogram kan få folk til at glemme deres bekymringer for en stund, og et tragisk drama på scenen kan sætte vigtige temaer i perspektiv. Så jeg synes, det er fair at sige, at kultur har et vist ansvar.

- Hvilken bog eller hvilket blad har givet dig en god oplevelse?

Annonce

- Jeg kan godt lide at læse krimier og historisk skønlitteratur. Katrine Engberg, Yussi Adler-Olsen, Dan Brown, Ken Follett, Christian Jungersen ... Men det er mest i lange ferier, jeg dykker ned i bøger. På den korte bane har jeg noget, jeg altid vender tilbage til: Illustreret Videnskab. Jeg ELSKER det blad! Man lærer noget, og det er ofte fra de lidt skæve vinkler af allerede kendte hændelser. Det giver mange fun facts i rygsækken.

- Hvilket album eller hvilken koncert vil du gerne høre igen?

- For mange år siden var jeg til koncert med Kim Larsen & Kjukken. Jeg har været fan siden dagplejen - helt ærligt! Og jeg tror, vi er mange, der ville ønske, at det stadig var muligt at opleve dem. Men jeg har en ønskekoncert, som jeg desværre må have til gode: John Williams’ største filmscores med symfoniorkester.

- Hvilken film, hvilken tv-serie eller hvilket teaterstykke har gjort indtryk?

- Jeg må have været omkring fem år, da jeg første gang så ”Godfather”. Jeg forstod selvfølgelig ikke meget af det, de sagde, men jeg troede på det hele. Jeg troede, det var virkelighed, så godt spillede de. Så jeg måtte se den, hver gang jeg kunne komme til det, og jo ældre jeg blev, jo bedre blev den. I dag er den som en film-bibel, og jeg har selvfølgelig studeret deres skuespilpræstationer ned til mindste detalje. Derudover er jeg stor fan af ”Star Wars”, og når min far mindede mig om, at alle var skuespillere og venner, der drak kaffe i pausen, så forestillede jeg mig altid Darth Vader prøve at få et sugerør stoppet ind i grillen på sin maske.

- Hvilket kunstværk eller hvilken udstilling tænker du tilbage på?

- Da jeg var 12 år, tog mine forældre mig med på British Museum, som er proppet med alverdens vidundere, og jeg blev bjergtaget i en halv time ved den lille montre, der indeholdt John Lennons noter til ”Ticket to Ride”. Og så er jeg stolt ejer af en plakat, jeg fik af Jørgen Nash. Min mor tog mig med til hans foredrag ”50 år i branchen”, da jeg var 10 år. Bagefter underskrev han plakater med sit værk ”Vingeslag over vandet”. Jeg var det eneste barn til stede, og han kiggede varmt på mig og spurgte, hvad jeg hed. Da vi gik, rullede vi plakaten ud og læste: ”Til Lise, den søde pige i Silkeborg”. Nu hænger den indrammet i min stue.

Jeg må have været omkring fem år, da jeg første gang så ”Godfather”.

- Hvilket design eller kunsthåndværk sætter du mest pris på?

- Som fast holdkaptajn i antikprogrammet ”Krejlerkongen” har jeg fået smag for mange nye ting og sager. Jeg er meget vild med tanken om at eje noget, ingen andre har. Noget unikt - til tider måske også mærkelige genstande. Jeg har en vase med blomster, som alle kaldte for ”mærkelig” og ”ikke særlig køn”. Til sidst måtte jeg bare eje den - det var næsten synd for vasen. Jeg købte den for 100 kroner, og alle, der ser den i mit hjem, siger: ”Guuud, hvor er den smuk” eller ”fantastisk unik”. Når nogen siger, noget er mere værd, så tror de fleste på det ... det er ligesom med aktier! Derudover har jeg et par Kähler-vaser fra 30’erne og 40’erne, som er smukke med og uden blomster - og så har de INGEN striber. Min mor laver også fantastisk keramik - jeg overvejer at sælge noget af det for hende i København, for hun er for ydmyg til at tage det for det, som det faktisk ER værd.

- Hvilken kulturoplevelse drømmer du om at få mere tid til?

- Jeg glæder mig til, at min datter er stor nok til at forstå ”Forsvundet til Halloween”, for hun giver allerede udtryk for, at hun elsker spøgelser og græskar. Og når jeg så ikke selv spiller på Operaen (som jeg gør til og med februar), så skal kæresten og jeg meget mere i teatret sammen ... uden at vi selv er på og bagved scenen!

- Hvad er den værste kulturoplevelse, du har haft?

- Jeg tør næsten ikke nævne konkrete opsætninger eller navne, da det nemt kan gå ud over folk, jeg er bekendt med. Jeg ved heller ikke om, der er noget, der kan kaldes ”værst”. Værst ville være, hvis lydanlægget er gået ned til en rockkoncert. Så jeg tror, jeg holder mig til, at nogle ting kan skuffe mere end andre - det er vist det mest diplomatiske. /DB

Lise Baastrup

Født i 1984 og begyndte i gymnasietiden at snuse til teaterverdenen. Siden var hun med i flere musicals.

I 2006 kom hun ind på Skuespillerskolen i Aarhus, hvorfra hun blev uddannet i 2010, og efter roller på Aarhus Teater og Grønnegaards Teatret i København blev hun fastansat på Aalborg Teater.

Hun fik sin første store rolle på tv i serien ”Rita”, og hendes rolle, Hjørdis, blev så populær, at der blev lavet en serie med hende som hovedperson.

Hun har også været med i en række tv-programmer som ”Klipfiskerne”, ”Rundt på gulvet”, ”Krejlerkongen” og ”Stormester”. Ligesom hun har medvirket i Cirkusrevyen i flere år.

Lise Baastrup er aktuel i filmen ”Forsvundet til Halloween”.

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce