Annonce
Østjylland

Skriftligt varsel om fyring: Ansatte på sprogskole er rystede og utrygge

Stemningen er i bund blandt personalet hos Lærdansk Aarhus. Tirsdag måtte sprogskolen på Paludan Müllers Vej fortælle de ansatte, at de ikke kan være sikre på arbejde efter nytårsskiftet. Foto: Michael Svenningsen

På grund af kommunalt udbud tør Lærdansk ikke love medarbejdere ansættelse efter nytår. Ved tidlige udbud har byrådet sikret personale fortsat beskæftigelse, men sådan bliver det nok ikke denne gang. De ansatte er usikre, utrygge og i et svært dilemma.

AARHUS: Du er i overhængende fare for at miste arbejdet ved årets udgang.

Den besked fik 56 ansatte ved Lærdansk i Aarhus tirsdag middag leveret i et brev.

Den kedelige nyhed i form af såkaldte sikkerhedsopsigelser ramte i kølvandet på, at Aarhus Kommune er på vej til at sende danskundervisningen af blandt andre flygtninge i udbud. Derfor tør Lærdansk ikke love, at de kan beskæftige det fastansatte personale i Aarhus efter 31. december 2018.

- Kommunen skaber en rigtigt svær situation for medarbejderne. De rammes først og fremmest af en enorm usikkerhed og utryghed, der ikke kan undgå at forplante sig til undervisningen. Men samtidig skal hver enkelt ansat til at gøre op, om han eller hun vil søge nyt arbejde eller satse på fortsat beskæftigelse ved Lærdansk efter nytår. Det sidste vil jo kræve, at Lærdansk vinder udbuddet, forklarer formand Hanne Pontoppidan fra Uddannelsesforbundet, der er sporglærernes faglige organisation.

Udbud og undervisning

Aarhus Byråd arbejder med et udbud af de kommende års danskundervisning i Aarhus. Det sker på baggrund af et oplæg skabt af embedsfolk i beskæftigelsesforvaltningen og rådmand Kristian Würtz (S) fra sociale forhold og beskæftigelse.

Forventningen er, at udbuddet kan skære af de nuværende udgifter til danskundervisningen. I 2017 betalte kommunen omkring 45 millioner kroner for undervisningen hos Lærdansk, og i kølvandet på udbuddet forudser beskæftigelsesforvaltningen et fald i udgifterne på mindst otte til 10 millioner kroner.

Danskundervisningen i Aarhus Kommune har tidligere været i udbud. Det usædvanlige er, at der denne gang arbejdes med et udbud uden den bedst mulige sikring af fortsat beskæftigelse til de nuværende undervisere.

Ved tidligere udbud har kommunen indarbejdet betingelser fra lovgivningen om virksomhedsoverdragelse. På den led har vinderen af udbudene været tvunget til så vidt som muligt at ansætte lærerne, når virksomheden overtog undervisningen.

Politisk spil

I sidste uge var sagen om danskundervisningen på dagsordenen i Aarhus Byråd.

Politikerne satte især fokus på muligheden for at bringe loven om virksomhedsoverdragelse ind i et kommende udbud af danskundervisningen. Loven kan sikre, at de nuværende undervisere så vidt som muligt tilbydes beskæftigelse hos vinderen af udbuddet.

Men et oplæg til beslutningen fra social- og beskæftigelsesrådmand Kristian Würtz (S) arbejder ikke med sikring af fortsat arbejde til Lærdansk-personalet. Bekymringen er blandt andet, at sådan en sikring af de ansatte påvirker muligheden for at hente en mulig besparelse på otte til 10 millioner kroner på danskundervisningen.

Det udløste diskussioner i byrådssalen, og sagen endte med at blive sendt til yderligere bearbejdning i social- og beskæftigelsesudvalget.

Derefter skal sagen retur til byrådet, som træffer den endelige afgørelse.

Annonce

En hård melding

Hos Lærdansk i Aarhus var tirsdag en barsk dag for både ansatte og ledelse.

- Jeg det rigtigt dårligt med det - og ville ønske det kunne være anderledes. Men der er desværre ikke andre muligheder, som situationen er på nuværende tidspunkt. Det er en hård melding at gå på sommerferie med. Og det er jo klart noget, der i den grad påvirker og vil påvirke det psykiske arbejdsmiljø, understreger forstander Marianne Jensen fra Lærdansk i Aarhus.

Ifølge Marianne Jensen satser Lærdansk på at vinde et kommende udbud.

- Men det modsatte kan også ske. Vi har mange medarbejdere med seks måneders opsigelse. De resterende har tre til fem måneders opsigelse. Vi har derfor set os nødsaget til at opsige alle nu, fortæller forstanderen.

Udover de 56 sikkerhedsopsigelser er der på Lærdansk opsagt otte ansatte per 31. juli. Seks af dem har dog fået forlænget ansættelse.

Seks medarbejdere er opsagt fra 30. september, og desuden har 11 ansatte meldt sig til frivillig fratrædelse fra udgangen af september.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Odder

Sur smiley til restaurant i Odder

Hedensted For abonnenter

Mor til krænket dreng: Min søn kom og fortalte, at der var blevet pillet ved ham...

Odder

Ulykke i Odder skaber lange køer

Annonce