Annonce
Horsens

Skrald hober sig op foran Erlings hoveddør: Kommune og beboer er trætte af storskrald ved nedgravede containere

Containerne foran Erling Lorentzens lejlighed bliver tømt en gang om ugen. Foto: Morten Pape
Både kommune og beboer er trætte af storskrald ved siden af nedgravede containere.

Horsens: Når Erling Lorentzen træder ud ad sin dør på Vimmelskaftet i Horsens, står der næsten hver dag stablet skrald op kun halvanden meter fra hans hoveddør.

- Der ligger store papkasser, der kan stå et fjernsyn eller en stor gryde, fortæller han om de bunker, der ofte bygges op ved den nedsunkne affaldscontainer, der er en af mange, der er gravet ned i midtbyen.

- Det er tæt på dagligt. Det fylder, og ofte stinker der lige så snart, vi træder ud ad hoveddøren, siger Erling Lorentzen.

De store affaldscontainere, der er gravet ned i jorden, er lavet til dagligt husholdningsskrald, men det er stadig meningen, at man selv skal sørge for at skille sig af med storskrald. Men ved flere af containerne rundt i byen sætter folk blandt andet deres storskrald op ad containerne på samme måde som på Vimmelskaftet foran Erling Lorentzens hus.

Afdelingschef for affald og veje Allan Lyng Hansen, Horsens Kommune, kan nikke genkendende til, at folk fejlagtigt bruger containerne som genbrugsstation.

- Vi har et par af containerne, hvor der er gentagne problemer med, at folk stiller alt muligt op af dem, fortæller han.

Annonce

Det kunne godt nok være rart med en holdningsændring og noget almindelig pli.

Erling Lorentzen, beboer, Vimmelskaftet

Kan ringe efter storskrald

Kommunen forsøger at komme rundt for at holde rent omkring containerne, men det er ikke meningen, at det skal være indsamlingsstationer for storskrald, da de jo ligger midt på gaderne. Allan Lyng Hansen kan ikke forklare, hvorfor folk stiller ting op ad containerne, da der ikke er sket nogen ændringer i deres muligheder for at komme af med skraldet.

- Man kan stadig ringe gratis efter storskrald, og hvis man ikke gør det, skal man selv tage det med på genbrugsstationen, og sådan var det også før, siger afdelingschefen.

- Men det kan godt være, at folk bare sætter deres skrald ved steder, hvor de tænker, at der kommer nogen forbi. Vi oplevede det også tidligere ved flaskecontainere, fortæller Allan Lyng Hansen.

Ønsker pli

Kommunen er gået i gang med at finde på måder at fortælle borgerne, at affaldscontainerne ikke er et sted for storskrald, og ifølge Allan Lyng Hansen vil man se en kampagne efter sommerferien, der skal gøre beboerne i Horsens klogere på deres muligheder for at komme af med skraldet.

Og indtil da håber man på Vimmelskaftet, at borgerne vil stoppe med at fylde gaden med affald. For Erling Lorentzen er mildt sagt træt af at have skrald uden for sin hoveddør og håber på, at borgerne i Horsens ændrer vaner.

- Det kunne godt nok være rart med en holdningsændring og noget almindelig pli, siger Erling Lorentzen.

En enkelt sportstaske var lagt som storskrald, da vores fotograf var forbi. Containerne står lige uden for Erling Lorentzens vindue på Vimmelskaftet. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Kultur

Panduro advarer mod billethajer: - Svindelfirmaerne går ikke kun efter de store, udenlandske artister

Annonce