Annonce
Horsens

Skovbegravelsesplads blev indviet: Der er noget smukt ved tanken om, at man bliver forenet med naturen

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) indviede mandag formiddag skovbegravelsespladsen i Stensballe Skov. Her var der flere, der var mødt op. Foto: Søren E. Alwan

Mandag formiddag blev begravelsespladsen indviet i Stensballe Skov. Her er der plads til flere tusinde, som kan blive begravet. Medejer af Stensballegård synes, at der er noget smukt over at blive forenet med naturen.

Horsens: - Det er helt specielt, det vi gør i dag. Det er et vidunderligt område og et skønt sted, hvor man ved, at man kan tage hen og samle tankerne.

Det sagde Mette Bock (LA), kultur- og kirkeminister, mandag formiddag, da hun, sammen med borgmester Peter Sørensen (S) og ejer af Stensballegård Henrik Ahlefeldt-Laurvig, indviede en begravelsesplads i Stensballe Skov. Her var der flere borgere, der var dukket op for at se indvielsen.

Skovbegravelsespladsen er den første i Danmark, der er blevet etableret i en privat skov. Og medejer af Stensballegård, Jannik Ahlefeldt-Laurvig, glæder sig over, at man nu kan blive begravet i skoven.

- Det er fantastisk at kunne give den mulighed til folk, der er interesserede i det. Rundt omkring har vi hørt, at der har været stor efterspørgsel på at blive begravet i skoven, siger han.

Annonce

Vi har allerede fået flere forespørgsler fra folk, der er medlem af folkekirken, så det er ikke nødvendigvis kun ateister, der vil bruge stedet. Men der er også noget smukt ved tanken om, at man bliver forenet med naturen. Man bliver optaget i rødderne, og så vil man altid være derude. Den tanke kan jeg godt lide.

Jannik Ahlefeldt-Laurvig, medejer af Stensballegård

Lidt om skovbegravelsespladsen

Alle kan erhverve gravstederne.Fredningstiden for gravene er 10 år, men med mulighed for forlængelse.

Der må ikke være anden beplantning end den naturlige på pladsen. Så der må ikke lægges blomster og lignende ved gravstederne.

Det er kun urner, der kan blive nedfældet omkring de store træer.

Der må ske diskret markering af gravstedet f.eks. navn eller initialer på afdøde.

Man kan forhåndsreservere en eller flere pladser mod betaling.

En gravplads koster 5900 kr. for 10 år, og det er inklusiv gravning og administration.

Henrik Ahlefeldt-Laurvig, ejer af Stensballegård, holdt tale ved indvielsen, og han glædede sig over skovbegravelsespladsen. Foto: Søren E. Alwan

Naturlig del af skoven

Det samlede areal er på ca. 1,25 hektar, og en urnebegravelse fylder én kvm, hvilket betyder, at der i princippet er plads til 12.500 grave. Men det regner Jannik Ahlefeldt-Laurvig dog ikke med, at der kommer til at være.

- Det er ikke helt fast, hvor mange der kan være, men charmen skal heller ikke gå af det. Planen er, at det bliver en naturlig del af skoven, og på lang afstand skal man ikke kunne se, at det er en gravplads, fortæller han.

Urnerne bliver nedfældet omkring store træer, og de skal være af biologisk nedbrydeligt materiale. Ved gravstederne er der mulighed for at få en mindeplade, hvis man vil det. Derudover kan man forhåndsreservere pladser, så man kan ligge begravet sammen med sin familie, men man kan også bare reservere plads til én urne.

Også borgmester Peter Sørensen (S), var med. I sin tale sagde han bl.a.: - Det er et helt særligt sted i vores kommune, og det er en smuk plet, hvor mange ynder at være. Foto: Søren E. Alwan

Ventet i mange år

En af de personer, der havde valgt at komme til indvielsen af skovbegravelsespladsen, var Ellen Krogh, der er 67 år og pensionist.

- Det er vildt positivt, og jeg har ventet mange år på, at det kom til Horsens. Jeg så i tv'et på et tidspunkt, at der blev åbnet en skovbegravelsesplads et sted i Danmark, og der tænkte jeg, at det kunne være lækkert, hvis det også kom hertil. Jeg bruger skoven meget med min familie, og min mand spiller også golf i klubben, så vi kommer her meget, fortæller Ellen Krogh.

Arealet er på 1,25 hektar, og der er derfor i princippet plads til 12.000 grave. Foto: Søren E. Alwan

Plads til alle

Selvom begravelsespladsen ligger i Horsens, kan alle, uanset hvilken kommune man bor i, blive begravet der. Og det gælder også uanset trosretning.

- Vi har allerede fået flere forespørgsler fra folk, der er medlem af folkekirken, så det er ikke nødvendigvis kun ateister, som vil bruge stedet. Der er noget smukt ved tanken om, at man bliver forenet med naturen. Man bliver optaget i rødderne, og så vil man altid være derude. Den tanke kan jeg godt lide, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Horsens Kommune får det overordnede ansvar for tilsyn med begravelsespladsen, og den har allieret sig med Horsens Kirkegårde om det administrative. Den daglige drift varetages af Stensballegård, og det er bl.a. at håndtere forespørgsler, grave hullerne og dække dem til igen.

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) indviede mandag formiddag skovbegravelsespladsen i Stensballe Skov. Her var der flere, der var mødt op. Foto: Søren E. Alwan
Jannik Ahlefeldt-Laurvig, medejer af Stensballegård, så på, da hans far holdt tale. Foto: Søren E. Alwan
Henrik Ahlefeldt-Laurvig, ejer af Stensballegård, holdt tale ved indvielsen, og han glædede sig over skovbegravelsespladsen. Foto: Søren E. Alwan
Alle kan, uanset trosretning og livssyn, blive begravet i skovbegravelsespladsen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Kultur For abonnenter

Krig og nye gæster påvirker hverdagen på Badehotellet: Sæson 7 balancerer fermt mellem feelgood og mere alvorsfulde takter

Leder For abonnenter

Leder: Tak for oplevelserne til en dansk verdensstjerne

Der er altid risiko for at få tastaturkrigere på nakken, når man hylder en sportsstjerne som den største i Danmark nogensinde, så lad mig i internetfredens tegn konstatere, at det var en af de største, der fredag morgen sagde "goodbye" til en hel tennisverden. Uanset placeringen på den rød-hvide evighedsskala: Caroline Wozniacki fortjener al den hyldest, der ruller hendes vej. Hun har været en strålende repræsentant for Danmark på alle parametre, og selv om jeg er en af dem, der har nået kvalmegrænsen, når det gælder hyldestvideoer, taler det sit eget tydelige sprog, når tennislegender som Federer, Djokovic, Nadal og Serena Williams afleverer personlige hilsner til "Caro". Som danskere kan vi ærgre os en smule over, at hendes sidste tre kampe blev spillet på umulige tidspunkter midt om natten, men der er på især to punkter noget smukt i, at det hele sluttede i Australian Open. Punkt 1: Det var her, hun 27. januar 2018 endelig fik den Grand Slam-titel, hun manglede i en fornem karriere. Jeg var en af dem, der kneb en tåre, da hun efter en forrygende finale kunne hæve trofæet. Punkt 2: Wozniacki har været en perfekt ambassadør for Danmark i hele verden. Og længere væk end Melbourne kommer vi ikke, når det gælder de største turneringer. Hun har på WTA Tour'en aldrig været spilleren begavet med det største talent, men hun har altid været i superform og ofte slidt en modstander op. 71 uger som nummer et på verdensranglisten, to finaler i US Open, en sejr i den prestigefyldte sæsonfinale og en lang række turneringssejre er beviser på en fornem karriere. Og så er hun vellidt: - Hun er en person, der er fantastisk uden for banen. Så det bliver et stort tab for kvindetennis, især for mig, siger veninden Serena Williams. Det må varme hos "Wozzy". Vi får nok aldrig én som hende igen, men for tennisfans er det da rart at tænke på, at vi har et par af verdens stærkeste juniorer i Clara Tauson og Holger Rune. I har noget at leve op til. Tak for oplevelserne, Caroline!

Annonce