Annonce
Horsens

Skovbegravelsesplads blev indviet: Der er noget smukt ved tanken om, at man bliver forenet med naturen

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) indviede mandag formiddag skovbegravelsespladsen i Stensballe Skov. Her var der flere, der var mødt op. Foto: Søren E. Alwan

Mandag formiddag blev begravelsespladsen indviet i Stensballe Skov. Her er der plads til flere tusinde, som kan blive begravet. Medejer af Stensballegård synes, at der er noget smukt over at blive forenet med naturen.

Horsens: - Det er helt specielt, det vi gør i dag. Det er et vidunderligt område og et skønt sted, hvor man ved, at man kan tage hen og samle tankerne.

Det sagde Mette Bock (LA), kultur- og kirkeminister, mandag formiddag, da hun, sammen med borgmester Peter Sørensen (S) og ejer af Stensballegård Henrik Ahlefeldt-Laurvig, indviede en begravelsesplads i Stensballe Skov. Her var der flere borgere, der var dukket op for at se indvielsen.

Skovbegravelsespladsen er den første i Danmark, der er blevet etableret i en privat skov. Og medejer af Stensballegård, Jannik Ahlefeldt-Laurvig, glæder sig over, at man nu kan blive begravet i skoven.

- Det er fantastisk at kunne give den mulighed til folk, der er interesserede i det. Rundt omkring har vi hørt, at der har været stor efterspørgsel på at blive begravet i skoven, siger han.

Vi har allerede fået flere forespørgsler fra folk, der er medlem af folkekirken, så det er ikke nødvendigvis kun ateister, der vil bruge stedet. Men der er også noget smukt ved tanken om, at man bliver forenet med naturen. Man bliver optaget i rødderne, og så vil man altid være derude. Den tanke kan jeg godt lide.

Jannik Ahlefeldt-Laurvig, medejer af Stensballegård

Lidt om skovbegravelsespladsen

Alle kan erhverve gravstederne.Fredningstiden for gravene er 10 år, men med mulighed for forlængelse.

Der må ikke være anden beplantning end den naturlige på pladsen. Så der må ikke lægges blomster og lignende ved gravstederne.

Det er kun urner, der kan blive nedfældet omkring de store træer.

Der må ske diskret markering af gravstedet f.eks. navn eller initialer på afdøde.

Man kan forhåndsreservere en eller flere pladser mod betaling.

En gravplads koster 5900 kr. for 10 år, og det er inklusiv gravning og administration.

Henrik Ahlefeldt-Laurvig, ejer af Stensballegård, holdt tale ved indvielsen, og han glædede sig over skovbegravelsespladsen. Foto: Søren E. Alwan

Naturlig del af skoven

Det samlede areal er på ca. 1,25 hektar, og en urnebegravelse fylder én kvm, hvilket betyder, at der i princippet er plads til 12.500 grave. Men det regner Jannik Ahlefeldt-Laurvig dog ikke med, at der kommer til at være.

- Det er ikke helt fast, hvor mange der kan være, men charmen skal heller ikke gå af det. Planen er, at det bliver en naturlig del af skoven, og på lang afstand skal man ikke kunne se, at det er en gravplads, fortæller han.

Urnerne bliver nedfældet omkring store træer, og de skal være af biologisk nedbrydeligt materiale. Ved gravstederne er der mulighed for at få en mindeplade, hvis man vil det. Derudover kan man forhåndsreservere pladser, så man kan ligge begravet sammen med sin familie, men man kan også bare reservere plads til én urne.

Også borgmester Peter Sørensen (S), var med. I sin tale sagde han bl.a.: - Det er et helt særligt sted i vores kommune, og det er en smuk plet, hvor mange ynder at være. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Ventet i mange år

En af de personer, der havde valgt at komme til indvielsen af skovbegravelsespladsen, var Ellen Krogh, der er 67 år og pensionist.

- Det er vildt positivt, og jeg har ventet mange år på, at det kom til Horsens. Jeg så i tv'et på et tidspunkt, at der blev åbnet en skovbegravelsesplads et sted i Danmark, og der tænkte jeg, at det kunne være lækkert, hvis det også kom hertil. Jeg bruger skoven meget med min familie, og min mand spiller også golf i klubben, så vi kommer her meget, fortæller Ellen Krogh.

Arealet er på 1,25 hektar, og der er derfor i princippet plads til 12.000 grave. Foto: Søren E. Alwan
Annonce

Plads til alle

Selvom begravelsespladsen ligger i Horsens, kan alle, uanset hvilken kommune man bor i, blive begravet der. Og det gælder også uanset trosretning.

- Vi har allerede fået flere forespørgsler fra folk, der er medlem af folkekirken, så det er ikke nødvendigvis kun ateister, som vil bruge stedet. Der er noget smukt ved tanken om, at man bliver forenet med naturen. Man bliver optaget i rødderne, og så vil man altid være derude. Den tanke kan jeg godt lide, siger Jannik Ahlefeldt-Laurvig.

Horsens Kommune får det overordnede ansvar for tilsyn med begravelsespladsen, og den har allieret sig med Horsens Kirkegårde om det administrative. Den daglige drift varetages af Stensballegård, og det er bl.a. at håndtere forespørgsler, grave hullerne og dække dem til igen.

Kultur- og kirkeminister Mette Bock (LA) indviede mandag formiddag skovbegravelsespladsen i Stensballe Skov. Her var der flere, der var mødt op. Foto: Søren E. Alwan
Jannik Ahlefeldt-Laurvig, medejer af Stensballegård, så på, da hans far holdt tale. Foto: Søren E. Alwan
Henrik Ahlefeldt-Laurvig, ejer af Stensballegård, holdt tale ved indvielsen, og han glædede sig over skovbegravelsespladsen. Foto: Søren E. Alwan
Alle kan, uanset trosretning og livssyn, blive begravet i skovbegravelsespladsen. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Horsens For abonnenter

Langt fra første gang: 35-årig sendte dickpics og truede piger til at sende nøgenbilleder, mens han var i behandlingsdom for tilsvarende kriminalitet

Danmark

Torsdagens coronatal: Antallet af indlagte falder med 14

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Kasper Würtz trækker Christian Bitz i retten i ny sag: - Jeg er nødt til at gå hele vejen, ellers har det hele været forgæves

Horsens For abonnenter

Se visualiseringerne af omstridt omfartsvej: Stor landskabsbro på otte søjler gennem naturskøn ådal er på tegnebrættet

Horsens

Nyt svar fra ministerium: Bådvraget i fjorden kan få lov at blive liggende

Hedensted For abonnenter

Bliver dit nabolag også tilgodeset? Se listen over ekstraordinært mange nye byggegrunde

Brædstrup

Udvidelse af hal, julebelysning og en skovtrold: Budgetforlig kastede lidt af hvert af sig

Nyhedsbrev For abonnenter

Dagens overblik: Få styr på de vigtigste lokale historier på fem minutter

Horsens

Dement beboer gik hjemmefra og blev fundet død: Alle procedurer er fulgt både før og efter, han forlod plejehjemmet

Kultur

Lidende Elton John udskyder dele af den farvel-turné, der skal forbi Horsens i 2022

Erhverv

Stjerneadvokat afsløret: Skal betale millionbeløb tilbage

Sport

Drømmen om OL lever: Dramatisk kollision i kapsejlads var et stort antiklimaks for Horsens-sejler

HH Elite For abonnenter

HH Elite i vild optur: Jan Leslie forvandlede døde høns til et vinderhold med stærke keepere og blev belønnet med en sejr

Horsens

Beboere skal genhuses efter brand i villa

Annonce