Annonce
Odder

Skolernes underskud bliver mindre

Både Hou Skole og de andre landsbyordninger har fået bedre styr på økonomien, efter man har ændret på måden, der betales for børn, der skal have specialtilbud. Og så har fokus på sygefravær givet økonomisk pote på alle kommunens skoler. Foto: Mads Dalegaard
En politisk håndsrækning ved sidste års budgetlægning har ikke gjort det alene. Skolerne har arbejdet intensivt på at spare penge, blandt andet ved mere undervisning og mindre sygefravær.

Odder: Skolerne i Odder Kommune har gennem de seneste år været økonomisk udfordret. Derfor besluttede partierne bag sidste års budgetforlig at give skolerne en håndsrækning og nedskrive den gæld, der er vokset gennem flere år.

Den samlede nedskrivning af underskud udgjorde 5.619.000 kr. Samtidig blev skolerne bedt om at lave planer for, hvordan de kunne barbere yderligere af underskuddene, og det har de gjort, kunne medlemmerne af børne-, uddannelses- og kulturudvalget konstatere på det seneste møde.

- Skolerne har været dygtige. Det ser i hvert fald ud til, at de har flyttet sig, siger Lone Jakobi (S), der er formand for udvalget.

Annonce

Alle skoler reducerer gæld

Udvalgets medlemmer fik et indblik i, hvad skolerne har gjort for at forbedre økonomien, og hvor tæt på mål de er nået.


Vi kan se, at alle skolerne har reduceret meget på sygefraværet, og det glæder vi os over.

Lone Jakobi, udvalgsformand


Landsbyordningerne overførte et underskud fra 2019 på 454.500 kroner.

Det underskud forventer Landsbyordningerne at have barberet cirka 200.000 kroner af ved årets udløb.

Når det ser ud til at lykkes, skyldes det blandt andet de omlægninger, der har været på specialområdet og almen-området, så det ikke længere belaster den enkelte skoles økonomi så meget, hvis en elev skal have et specialtilbud. Tidligere var det den enkelte skole, der skulle betale, og især for de små skoler kunne det være en stor økonomisk udfordring.

Desuden begynder der langsomt at komme en positiv synergi af den sammenlægning af de fire landsbyordninger, som blev gennemført i 2017.

Parkvejens Skole forventer at nedbringe det overførte underskud på 1.852.000 kroner til 1.200.000 kroner.

På Vestskolen forventer man at ende på 1.211.000 kroner mod de 2.793.100 kroner man havde efter den politiske håndsrækning.

Begge skoler har kigget på stort set alle parametre af driften.

Fire 9. klasser på Parkvejens Skole er blevet til tre, og der er arbejdet målrettet med at optimere antallet af ansatte i forhold til det faktiske elevtal og opgaver.

Vestskolen har blandt andet reduceret i ledelsestiden og udsat ansættelser af ledige stillinger.

På begge skoler har lærerne fået flere timers undervisning og på Vestskolen har de fleste lærere i deres skema fået plads til at dække vikartimer, for at minimere behovet for tilkaldevikarer.

Annonce

Færre syge

På alle skolerne er der arbejdet aktivt med sygefravær blandt de ansatte.

- Vi kan se, at alle skolerne har reduceret meget på sygefraværet, og det glæder vi os over, siger Lone Jakobi.

Det fokus har reduceret omfanget af både langtidsfravær samt sygefraværet generelt, som igen har mindsket behovet for vikarer.

Netop nedbringelse af sygefravær er også et fokusområde i det netop indgåede budgetforlig for alle kommunens arbejdspladser.

Desværre kan corona-epidemien sætte en kæmp i hjulet for det mål.

- Der er en tendens til øget fravær på grund af corona, som skolerne jo ikke rigtig kan gøre for, understreger udvalgsformanden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

En vaskeægte, spil-levende legende blev hædret med kongelig belønningsmedalje, bog, taler og kærligt dril

Annonce