Annonce
Ikast-Brande

Skolelærer: Jeg slår i bordet, så det kan høres de rigtige steder

Birgitte Nørgaard holder stadig meget af folkeskolen, men hun mener, at skolerne i Ikast-Brande Kommune bliver presset for hårdt på økonomien. Privatfoto

Lærer Birgitte Nørgaard forlod Nørre Snede Skole på grund af pressede ressourcer. Blandt andet inklusion kan mærkes.

Nr. Snede: Det vakte opsigt, da lærer og tillidsrepræsentant Birgitte Nørgaard for nylig opsagde sin stilling på Nr. Snede Skole og i et åbent brev fortalte, at årsagen var de besparelser og de vilkår, som skolerne i Ikast-Brande Kommune er blevet udsat for. Men Birgitte Nørgaard understreger, at det åbne brev skal ikke opfattes som en "smækken med døren", sådan som Simon Vanggaard, formand for kommunens børne- og undervisningsudvalg opfattede det - men derimod som et slag i bordet.

- Jeg er ikke tøsesur - og jeg smækker ikke med døren her i Nørre Snede. Jeg slår i bordet, så det kan høres de rigtige steder. Der er nogen, der er nødt til at sige de her ting, lyder det fra Birgitte Nørgaard.

Annonce

Der er kolleger på alle skoler, der har stress-symptomer.

Birgitte Nørgaard, folkeskole-lærer

Stadig vild med folkeskolen

Den 54-årige lærer, der indtil torsdag også var tillidsrepræsentant på Nørre Snede Skole, har fået et nyt job som lærer på en folkeskole i Billund Kommune.

- Jeg er vild med folkeskolen, og jeg skal ikke på en privatskole. Jeg blev uddannet i 1988, så jeg er en gammel rotte i faget. Jeg elsker folkeskolen, og det er også derfor, at jeg er så ked af, at det går den her vej. Jeg vil altid kæmpe lærernes og børnenes sag - det synes jeg ikke, at der bliver gjort nok i, siger hun.

For få ressourcer

Dybest set handler det om økonomi - og om hvor mange penge og ressourcer, der er til skolerne.

- Det der slog hovedet på sømmet, var at vi gennem de sidst tre år har måttet forflytte og fyre folk, fordi ressourcerne er så små. Økonomien her i Nørre Snede er dårlig på grund af fordelingsmodellen - det handler om hvor mange specialbørn vi har. Vi vil gerne, at alle børn skal lykkes, og når det ikke sker, gør det ondt. Men det bliver der knoklet meget med tingene her på Nørre Snede Skole, og der bliver gjort et rigtig godt stykke arbejde, siger hun.

Inklusion - hvor børn med behov for støtte bliver sluset ind i de almindelige klasser - har ramt hårdt i folkeskolen og ikke mindst i Nørre Snede.

- Flere og flere børn skal inkluderes, og hvis de ikke kan det, skal de sendes i et andet skoletilbud, og det bliver trukket fra skolens økonomi, forklarer Birgitte Nørgaard.

Problematikken er ikke ny.

- Vi skal helt tilbage til 2013, hvor vi havde reformen og fik 12.000 specialbørn fordelt på folkeskolerne. Der blev sagt, at der fulgte penge og ressourcer med. Men hvor de penge er, ved jeg ikke. Måske er de blevet brugt til rundkørsler. De er i hvert fald ikke blevet brugt på skolerne, siger hun.

Der er også andre ressourceproblemer. Lokalt i Ikast-Brande Kommune sker der det, at undervisningstimetallet sættes op for lærerne, og det går ud over forberedelsestiden. Birgitte Nørgaard frygter, at det kan resultere i forringelser af undervisningen.

Mange reaktioner

Birgitte Nørgaard har fået mange reaktioner fra forældre, kolleger og elever efter sit læserbrev.

- Jeg er så gammel, at jeg ikke har Facebook, men jeg har fået at vide, at mit indlæg har fået rigtig mange likes og kommentarer. Flere forældre er kede af, at jeg forlader skolen, men jeg har forklaret, at jeg ikke siger op på grund af børnene eller forholdene her på skolen, men på grund af de vilkår, som børnene vil få, fortæller hun.

Birgit Nørgaard er også bekymret for kollegernes arbejdsvilkår.

- Det er pressede arbejdsvilkår, og der er kolleger på alle skoler, der har stress-symptomer. Man skal ikke blive syg af at gå på arbejde - så bliver man nødt til at handle, understreger hun.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce