Annonce
Kultur

Skolegades 'Kinder-æg' er klækket - nu skal byens børn og forældre til at lege med indholdet

Med gen-indvielsen af Kulturstationen blev det også markeret, at stedet knytter stærkere på til den nærliggende folkeskole i Kildegade. Kommunen satser på at give skolen er stærk kultur-profil, fortalte borgmester Peter Sørensen. Foto: Mads Dalegaard
Kulturstationen blev officielt genindviet som midtbyens børnekulturhus. I version 2.0 er der både teater, musik, dans og billedkunst. Og så sender stedet en stor invitation til byens borgere.

Horsens: ”Jamen, det er jo hele tre ting på én gang”, lyder det i en gammel tv-reklame, hvor et sødt lille barn åbner et Kinderæg og i smilende jubel frydes ved det indhold, alufolien gemmer.

Samme reaktion var der optræk til i Skolegade 7-9 i Horsens torsdag eftermiddag.

100-150 af byens børn råbte dog i stedet højt "hurra", da Kulturstationen - hvor både Horsens Musik- og Balletskole, teaterskolen Komediehuset og Billedskolen Horsens udgør indmaden - blev gen-indviet som samlet børnekulturhus.

Annonce

Jeg tror, det er noget, Horsens trænger til, og jeg tror også på, at tilbuddet vil få en god modtagelse, for når vi inviterer folk ind, og de opdager, at de kan få medindflydelse på det, der sker, kan tingene lykkes.

Cecilie Thorborg

Stedet har i det seneste år været igennem en omfattede ombygning og forskønnelse, der dels betyder, at de tre kommunale kulturskoler nu skal arbejde tættere sammen, dels at borgerne kvit og frit kan komme og bruge en række tilbud i weekenderne.

Mere forgyldt og større

I stedet for "Kinderæg" kaldte formanden for Horsens Kommunes kulturudvalg, Jakob Bille (LA), Kulturstationen for et ”guldæg”, da han sammen med borgmester Peter Sørensen (S) leverede de officielle taler ved åbningsfesten.

Komediehusets leder Thomas Nielsen agerede (kultur)-stationsforstander i den dramatiserede del af af åbningsceremonien. Foto: Mads Dalegaard

- Det, vi har hernede, er fuldstændig unikt: vi har Komediehuset, vi har musikskolen og vi har billedskolen. Det er rigtig fedt, så jeg har (tidligere, red.) valgt at døbe det, ”det lille kulturelle guldæg”. Det vil jeg gerne køre videre med, for nu er det her guldæg blevet mere forgyldt, og det er blevet større, sagde Jakob Bille, som også fremhævede, at genåbningen af Kulturstationen var den anden åbning af et kommunalt fusions-projekt på blot en uge.

I sidste uge blev byens ny ungekulturhus Platform K åbnet på Madevej.

Annonce

Et bud på fremtidens kulturskole

Midt i det hele stod en af hovedarkitekterne bag det centralt beliggende børnekulturhus, musikskoleleder Jørn Steffensen, og lignede en glad mand.

- Jeg tænker, at det her er en fantastisk hjælp til at skabe fremtidens musik- og kulturskoler. Skolerne har fungeret rigtig meget på samme måde i 25-30 år. Så hvad skal der ske fremadrettet? Det leder man på landsplan efter et svar på, og med den ny Kulturstationen har vi fået en hjælp i den søgen, sagde Jørn Steffensen.

Går man op ad den store trappe i skolegården, havner man i det helt nye rum på Kulturstationen, der er blevet døbt "Hjertet". Her forventer musikskoleleder Jørn Steffensen, at der vil ske mange møder mellem børn, voksne og forskellige kunstarter i fremtiden. Foto: Mads Dalegaard

Han nævnte som eksempel det nyskabte rum ”Hjertet”, der er et centralt lokale, som stedets brugere entrer via en ny lang trappe fra skolegården op til første sal.

I ”Hjertet” samles mange af de aktiviteter, som kulturskolerne skal til at arbejde mere sammen om på tværs.

- Det vil sige, at vi får lukket op for kunstarterne skolerne imellem, så både børn og forældre kommer til at mødes helt naturligt i det rum, forklarede Jørn Steffensen om en af nyskabelserne.

Annonce

Tre gode grunde til at kigge forbi

En anden er, at Kulturstationen fremover vil være åben for alle hver weekend, fortalte stedets nyansatte projektkoordinator Cecilie Thorborg.

Hun har fået rollen som det, man kan kalde husets kultur-tjener, der binder en del af skolernes aktiviteter sammen og serverer dem som en buffet af weekendtilbud for horsensianerne.

Den fakkel, som de tre kulturskoler i Skolegade i forvejen bar rundt på, bæres vídere i det ny børnekulturhus. Foto: Mads Dalegaard

- Det er gratis, der er ingen tilmelding, og så er det for alle, lød hendes tre hurtige argumenter for, hvorfor både børn og voksne bør finde vej til Skolegade 7-9 i weekenderne. På samme naturlige måde, som mange vælger at tage i svømmehallen, med den forskel, at man i Skolegade bader i kultur.

- Jeg tror, det er noget, Horsens trænger til, og jeg tror også på, at tilbuddet vil få en god modtagelse, for når vi inviterer folk ind, og de opdager, at de kan få medindflydelse på det, der sker, kan tingene lykkes. Også fordi det er hver lørdag, og det er hver søndag, hvor man bare kan komme og være med - også uden at det behøver kræve ret meget af dig selv, sagde Cecilie Thorborg.

Horsensianerne kan deltage i den første tryktest af weekend-tilbuddet på lørdag og søndag.

31-årige Cecilie Thorborg er med til at binde det program sammen, som hver weekend skal vise horsensianerne, at det er lige så naturligt at bade i kulturoplevelser, som det er at tage en tur i svømmehallen. Foto: Mads Dalegaard
Annonce
Horsens For abonnenter

Det er endnu uvist, om der er PFOS-forurening i Horsens, men "der er ikke risiko for mennesker eller grundvandet"

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Danmark

Torsdagens coronatal: Antal corona-indlagte falder til det laveste siden først i august - yderligere fire er døde

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

To er blevet fyret: Kommunalt ansatte snagede i 300 personers følsomme oplysninger

Horsens For abonnenter

Bilister har svært ved at komme ud på landevej: Her kan der komme en rundkørsel

Debat

Ægtepar stiller spørgsmål ved prioritering af artikler: Kan det virkelig være rigtigt, at avisens læsere ikke interesserer sig for kunst og kultur? Læs chefredaktørens svar

Sport

Sensationel debut af brandvarm amerikaner var ikke nok for Horsens IC, der blev dukket til sidst mod Bakken Bears

AC Horsens

Stolt AC Horsens-træner oven på pokaltriumf: Hvor mange kan skifte ni mand ud og så vinde over et superligamandskab?

Kultur For abonnenter

Kvinderne styrer: 'Gift ved første blik'-mændene har problemer med kæledyr og prutter

Horsens

23-årig slog alarm om drab i Køge fra lejlighed i Horsens: Nu sidder han selv på anklagebænken tiltalt for drabet

Trafik og politi

Følg med her: Få seneste nyt om trafik og politi

Hedensted

Havde gang i 50 wienerschnitzler: Forpagter måtte sadle hurtigt om efter brand

Danmark

Kulturministeren er skræmt over danske børns Youtube-forbrug: - Jeg er bange for algoritmer, jeg ikke forstår

AC Horsens

Se videoanalyse: AC Horsens tævede Silkeborg og nu venter ærkerivalerne fra VB i 1/8-finalen

Horsens For abonnenter

Nej til ekstra vagter: Hverdagen på Akutafdelingen er mere presset end før strejken, fordi sygeplejersker har fået nok

Brædstrup

Nu har vi chancen: Nyt torv skal sikre børn en sikker skolevej

Annonce