Annonce
Hedensted

Skole havde ikke råd - så slog forældrene til

Ølsted Skole har fået et nyt, interaktivt gulv, hvor eleverne lærer via leg og bevægelse. Et kamera og en computer registrerer, om eleverne rammer de rigtige felter. Foto: Mette Mørk

Ølsted Skole kunne fredag indvie et nyt læringsredskab: Et interaktivt gulv, hvor bevægelse og leg er i fokus. Engagerede forældre har skaffet pengene.

Ølsted: På privatskoler er det en del af pakken, at forældrene betaler lidt ekstra for deres børns læring. Sådan er det ikke på folkeskolerne. I hvert fald ikke ret tit.

Men på Ølsted Skole har forældrene samlet 60.000 kr. ind til et nyt læringsreskab - et interaktivt gulv - som de knap 100 elever kunne indvie fredag.

Skoleleder Lars Mikkelsen glæder sig over nyanskaffelsen.

- Børn lærer bedst, når de bevæger sig, og jeg er sikker på, vi får rigtig stor glæde af vores nye gulv. Det er ikke noget, en lille skole som vores har økonomi til at anskaffe, så det er alene på grund af et fantastisk forældre-engagement, det har kunnet lade sig gøre, siger han.

Annonce

Vi glæder os over det lokale initiativ, men er selvfølgelig opmærksomme på, at alt har en kant.

Finn Gatten, leder af skoleforvaltningen

Sådan virker "Active Floor"

Active Floor er et interaktivt gulv, hvor man med fødderne navigerer rundt og spiller forskellige læringsspil.Gulvet består af tre hovedelementer:

1. En loftmonteret installationsboks med indbygget projekter og computer.

2. Et kamera, der kan opfange bevægelse.

3. Et hvidt vinylgulv, der danner underlaget for det interaktive spilleområde.

Rent praktisk foregår det ved, at opgaver lyser op på gulvet - for eksempel skal eleverne hoppe hen på alle de blå trekanter eller på de tal, der tilsammen giver 20 - og bagefter fortæller computeren, om opgaven er løst korrekt.

Der var "champagne" til alle børn på Ølsted Skole fredag eftermiddag for at fejre anskaffelsen af et "Active Floor". Ølsted er den første folkeskole i Hedensted Kommune, der har fået et sådant. Foto: Mette Mørk

Auktion og donationer

Idéen opstod for et halvt år siden, da et par af lærerne gik til skolebestyrelsen med et ønske om en - noget billigere - bogstavslange. Her blev de imidlertid opfordret til at "tænke større", og så opstod tanken om et "Active Floor".

- Det er et redskab, alle eleverne kan bruge, men det giver en ekstra god støtte til elever med særlige behov. Vi var ude at se en model på en skole i Horsens, som fungerede rigtig godt, siger skolebestyrelsesformand Peder Sørensen.

Og der var hurtigt nogle forældre, der tog tråden op og begyndte at samle penge ind, blandt andet gennem en auktion og gennem donationer fra lokale virksomheder.

Kamille Olesen og Emilie Ammitzbøll synes, det er sjovere at lave regnestykker på gulvet ind i klasseværelset. Foto: Mette Mørk

Glade elever

Der mangler stadig 20.000 kr., men dem forventer skolen at finde i løbet af efteråret.

Gulvet er dog købt ind og installeret, og elevernes første indtryk er positivt.

- Det kan godt blive lidt kedeligt bare at sidde ned i klasseværelset hele tiden. Det her er meget sjovere, og man lærer mere af det, lyder dommen fra Kamille Olesen og Emilie Ammitzbøll efter at have hoppet rundt på gulvet i nogle minutter fredag.

Skolebestyrelsesformand Peder Sørensen hjælper Marijka med at klippe den røde snor. Foto: Mette Mørk

Ingen forskelsbehandling

Selvom Ølsted Skole således kan glæde sig over sit nye læringsredskab, er der selvfølgelig også en potentiel slagside.

For hvad med de skoler, hvor forældrene ikke har råd til at samle 60.000 kr. sammen? Kan den slags positive initiativer gå hen og skabe en skævvridning i folkeskolen?

- Nej, siger Finn Gatten, der er leder i kommunens skoleforvaltning:

- I hvert fald ikke på det niveau, vi ser det nu. Det er selvfølgelig noget, vi er opmærksomme på, for vi skal ikke have en folkeskole, der laver forskelsbehandling, og hvor nogle børn bliver hægtet af. Men når det drejer sig om 60.000 kr. i et enkeltstående tilfælde, så glæder vi os på skolens vegne, siger han.

Den røde løber var rullet ud på Ølsted Skole fredag, hvor et nyt læringsredskab til en pris af 80.000 kr, blev indviet. Forældrene har skaffet pengene. Foto: Mette Mørk

Bålhytter og dyr kaffe

Finn Gatten understreger, at det er usædvanligt, at forældre og virksomheder donerer så stort et beløb til en folkeskole, men beretter, at der de seneste år er sket flere mindre, lignende initiativer på kommunens skoler.

- Det kan være forældre, der hjælper med at bygge en bålhytte eller arrangerer en sommerfest med dyr kaffe, hvor overskuddet går til gode formål på skolen. Det er dejligt, når der er engagerede forældre og lokale initiativer. Bare det ikke tager overhånd, siger Finn Gatten.

Skolerne får dog ikke ekstra penge til at vedligeholde deres nyanskaffelser - det må de klare inden for det eksisterende budget.

Skoleleder Lars Mikkelsen glæder sig til at tage det nye Active Floor i brug. Han tror på, at eleverne nu vil lære endnu mere. Foto: Mette Mørk
Ølsted Skole indvier et nyt aktivitetsrum, som forældre og lokale virksomheder har sponsoreret. Foto: Mette Mørk
Ølsted Skole indvier et nyt aktivitetsrum, som forældre og lokale virksomheder har sponsoreret. Foto: Mette Mørk
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Ny frisør fandt sin rette hylde

Annonce