Annonce
Hedensted

Skilte fraråder fodring af ænder ved fire søer: Brødrester tiltrækker rotter

Ved Trampekær Sø på Tranebovej i Løsning og ved Svanedammen i Juelsminde har kommunen fået sat et skilt op, der opfordrer til at lade være med at fodre ænder. Foto: Elisabet D. Hyttel
Kommunen opfordrer nu til, at man lader være med at fodre ænder ved fire lokale søer. Brødrester giver nemlig for mange ænder, uklart vand og tiltrækker rotter.
Annonce

Løsning/Juelsminde: Alle børnefamilier kender til den hyggelige aktivitet med at smide brødrester ud til ænder ved den nærmeste sø.

Men nu fraråder Hedensted Kommune andefodring i fire lokale søer, Trampekær Sø ved Tranebovej i Løsning, Svanedammen midt i Juelsminde, søen ved Nebsager Kirke og regnvandsbassinet i Øster Snede.

- Vi har fået en del borgerhenvendelser omkring problermer med rotter i nærheden af søerne samt om for mange ænder, fortæller biolog Maria Sørensen fra Hedensted Kommunes rottebekæmpelsesafdeling.

Annonce

For mange ænder og rotteproblemer

Eksempelvis har rottefængerene haft svært ved at få bugt med rotteproblemer omkring søerne i Hornsyld og Løsning.

Men der opstår også andre problemer, når ænder fodres med franskbrød og wienerbrødsrester.

Fodring med brød tiltrækker flere ænder, end et område naturligt kan bære. Det kan gøre ænderne aggressive overfor hinanden og øge forekomsten af sygdomme.


I en mindre sø vil der normalt være plads til en til to ænder. Nu er der måske 15-20 ænder.

Maria Sørensen, biolog


Vandmiljøet har heller ikke godt af brødrester. Næringsstoffer fra brød ender via andens afføring i søerne og virker som gødning for alger, der kan give plumret vand og risiko for iltsvind.

Endelig kan brødresterne tiltrække rotter, der æder fuglenes æg og forværrer hygiejnen. Ekstra føde vil også øge antallet af rotter, som så vil søge efter føde i huse omkring søerne.

- Andefodring har altid været et problem, men i coronaperioden har ekstra mange fodret ænder, hvilket er rigtig hyggeligt, men det giver altså nogle uheldige virkninger, siger Maria Sørensen.

Annonce

400 liter spildevand

I første omgang opfordrer kommunen blot til, at man ikke fodrer. Der er nemlig ikke mandskab til at håndhæve et forbud.

- Vi prøver at oplyse i stedet. At hælde et kilo franskbrød ud ved en sø svarer til, at man hælder 400 liter spildevand ud, fordi der kommer for meget næring i søerne, forklarer Maria Sørensen, der vil følge op på, hvilken effekt de nye skilte får.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Østjylland

Coronavirus viser tænder: Der er enorme forskelle i smittespredningen i de østjyske kommuner

Annonce