Annonce
Læserbrev

Skattestigning: Socialdemokratiet skaber netop sikkerhed for børn og ældre

Andreas Boesen (S).
Annonce

Læserbrev: Socialdemokratiet præsenterede tidligere på ugen et forslag om at øge vores fælles bidrag til velfærden gennem en marginal skattestigning på 0,2 procentpoint. Dette er som modsvar mod udligningssmækket fra Folketinget på 30 mio. kr.

Forslaget skal sikre, at vi også i fremtiden har en robust økonomi, som giver os mulighed for at investere i velfærd, mm. Forslaget vil for den enkelte i gennemsnit betyde 50 kr. mindre om måneden, men for fællesskabet en mulighed for ikke blot at bevare niveauet i børnehaver, folkeskoler og plejehjem, men at hæve det.

Efterfølgende har de borgerlige partier stillet spørgsmål ved forudsætningerne for vores forslag, og at ”Socialdemokraterne skaber usikkerhed”. Desværre er det eneste man kan blive usikker på, om de tre borgerlige herrer overhovedet har læst aftaleteksten om udligningsreformen, borgmesterens debatindlæg og referaterne fra økonomiudvalgsmøderne.

For det første skriver de, at det slet ikke er sikkert, at Horsens Kommune må hæve skatten, med mindre andre sætter skatten ned. Hvis de havde læst hele aftaleteksten om udligningsreformen, ville de få følgende med:

”I tilfælde af, at kommunerne samlet set vælger at sætte skatten op i den endelige budgetlægning, er aftalepartierne enige om, at den statslige bundskat nedsættes tilsvarende, så skatterne samlet set holdes i ro”. Derfor er det selvfølgelig muligt for Horsens at sætte skatten op - uagtet hvad andre kommuner gør.


Det ser desværre ud som om, at de tre partier er kravlet op i et træ på forhånd, som det kan være svært at komme ned af.


For det andet stiller de spørgsmålstegn ved den økonomiske gevinst ved en skattestigning. Skribenterne lader til at have fået opfattelse af at en skattestigning på 0,2 procentpoint giver 57 mio. kr. Lad mig slå det helt fast: en skattestigning på 0,2 procentpoint giver ca. 30 mio. kr. (svarende til udligningsregningen) og ikke 57 mio. kr.

Men dertil kan man så lægge de 27 mio. kr., som et enigt økonomiudvalg (hvor V og LA sidder med) den 20. april besluttede at sætte af til mere personale til de flere børn, ældre og handicappede, vi bliver i kommunen. Med Socialdemokratiets forslag bliver det så muligt, som borgmesteren skrev, at prioritere i alt 57 mio. kr. i 2021 til flere hænder. Det skaber netop tryghed for daginstitutioner, plejehjem, folkeskoler og botilbud.

Det er selvfølgelig et politisk valg. Selvom det er dejligt, at de borgerlige kommer på banen i debatten, synes vi, at det er beklageligt, at de tre partier ikke ønsker at investere yderligere i vores børn, unge, ældre og handicappede og på forhånd melder pas på forslaget.

Det ser desværre ud som om, at de tre partier er kravlet op i et træ på forhånd, som det kan være svært at komme ned af.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce