Annonce
Læserbrev

Skanderborg snydes: Vi bør gøre oprør mod den kommunale udligning

Annonce

Læserbrev: Forleden kunne vi læse i flere aviser, at Skanderborg Kommune har meget lav ledighed - tredje laveste ledighed i hele landet og lavest i alle kommuner udenfor hovedstadsområdet.

Og det er helt korrekt.

Det er alt sammen rigtig godt! Og det efterlader det indtryk, at Skanderborg er en meget privilegeret kommune, hvor også indkomster er høje og de sociale udgifter lave. Og det er sådan set også helt korrekt.

Men det system, der er indført her i landet - med udligning kommunerne imellem - medfører, at Skanderborg Kommune ender med at blive særdeles underprivilegeret.

Byrådet har netop førstebehandlet forslag til budget for 2020–2023.

På trods af berettigede forventninger hos borgerne til god velfærd og service vil byrådet være nødt til at gennemføre nye besparelser på de borgernære velfærdsområder.

Hvordan disse forhandlinger ender, kan jeg ikke sige noget om endnu. Men fakta er, at Skanderborg fremstår som en rig kommune med veluddannede borgere, der også er i arbejde.

Hvordan kan det så være, at Skanderborg skal spare igen? Velvidende, at vi bruger færre penge på stort set alle velfærdsområder end landsgennemsnittet, fordi vi ikke har råd til mere? Og på trods af, at borgerne i kommunen betaler en meget høj skat. Hvad er der galt?

Forklaringen er, at Skanderborg afleverer 60 pct. af alle opkrævede skattekroner til den kommunale udligning. Med det resultat, at borgerne finansierer velfærd i andre kommuner på et niveau, der i flere tilfælde langt overstiger det niveau, vi har i Skanderborg. Og de selvsamme kommuner kan nøjes med en skatteprocent, der er lavere end i Skanderborg.

Det er fuldstændig uacceptabelt. Og det burde medføre et oprør! Jeg er oprørt over det. Det kan ikke forsvares.

Nu har Folketinget i årevis snakket om at lave en udligningsreform. Det er endnu ikke blevet til noget. Der er kommuner, der i dag modtager penge, de ikke burde være berettigede til.

Det er meget stærkt påkrævet, at der sker noget nu! Der er klare systemfejl i udligningssystemet. Det er faktisk veldokumenteret.

Hvem kan forstå, at Skanderborg har en meget lav ledighed, en høj skatteprocent og borgere med høje indtægter og alligevel skal spare mange penge på de borgernære velfærdsområder?

Jeg har gennemskuet, hvorfor det er sådan, men jeg kan ikke begribe, at de ansvarlige (regering og folketing) ikke får gjort noget ved det.

Tage Nielsen.
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Rema-lager venter på mundbind: Vi ville ikke hamstre på forhånd

Annonce