Annonce
Erhverv

Skal stress-kurven knække, skal chefen være med

Effektiv stress-behandling handler om at få den nærmeste leder og arbejdspladsen med på banen. - Ingen får det bedre af bare at gå hjemme for sig selv, siger psykolog Eva Rustad fra PPclinics nye kontor i Aarhus V. Foto: Henrik Skov Anhøj

Stress-specialisterne bag PPclinic gør op med gamle dogmer ved at opfordre til hurtig tilbagevenden til arbejdspladsen og at inddrage den nærmeste leder i behandlingsforløbet. Ny klinik er netop åbnet i Aarhus.

En lang sygemelding og berøringsangst fra den nærmeste leder er ofte en dårlig kombination, når en medarbejder bliver ramt af stress.

Ikke desto mindre er det sådan normalbilledet ser ud. Det forsøger speciallægerne i psykiatri og psykologerne hos PPclinic derfor at gøre op med.

- Hvad er det ved at gå isoleret derhjemme i lang tid, der skulle være særligt helende for en person, som har det psykisk dårligt? spørger psykolog Eva Rustad retorisk.

- Et menneske, der har det skidt, har ikke brug for at blive marineret i sit eget ubehag ved at blive afskåret fra det sociale og kollegiale, der er en del af at være på en arbejdsplads. Det er uholdbart bare at blive sendt hjem på ubestemt tid. Det bliver personen ofte mere syg af. Derfor bør der i stedet tidligt være en plan for, hvordan medarbejderen kan vende tilbage til sit job, forklarer psykologen, som 1. september rykkede ind i PPclinics nyåbnede afdeling på Bautavej i Aarhus V.

Psykolog- og psykiater-praksissen har i forvejen klinikker i Gentofte og Vejle.

PPclinic

PPclinic er en landsdækkende psykologisk klinik med speciale i at hjælpe personer med psykiske helbredsproblemer som stress, depression og angst.Virksomheden har eksisteret siden 2002 og har klinikker i Gentofte, Vejle og fra 1. september også i Aarhus V, hvor psykologer og speciallæger rykkede ind i kontorfællesskabet på Bautavej 1A. Der er åbningsreception 4. oktober.

PPclinic er ejet og grundlagt af Jesper Karle, direktør, overlæge, speciallæge i psykiatri, dr.med. og Lars Aakerlund, direktør, overlæge, speciallæge i psykiatri, ph.d.

Klinikken beskæftiger 30 ansatte - heraf fem med tilknytning til Vejle og foreløbig én med fast arbejdssted i Aarhus.

- Ledere kan lære at spotte stress-symptomer i medarbejderstaben, siger Jesper Karle, speciallæge i psykiatri. Det er han og kollgerne Lars Aakerlund, ligeledes speciallæge i psykiatri, og chefpsykolog Helle Folden Dybdahl i gang med at færdiggøre en ny bog om. Foto: Henrik Skov Anhøj

Tilbage efter tre måneder

Virksomhedens grundlæggere, Jesper Karle og Lars Aakerlund - begge psykiatere - udgav i fjor bogen 'Tag på arbejde - fra sygemelding til samarbejde', hvor budskabet gik ikke ubemærket hen.

- Vi blev beskyldt for både at tale arbejdsgivernes sag og løbe Liberal Alliances ærinde ved at være så resultatorienteret i behandlingsforløbet, men vores anbefalinger skal først og fremmest give mening for patienten, og vi opnår mange gode resultater med vores direkte tilgang, siger Jesper Karle.

I et typisk behandlingsforløb hos PPclinic foregår den intensive periode inden for de første tre måneder, hvor patienten også helst skal vende tilbage til sit arbejde. Herefter holdes kontakten i form af opfølgende samtaler.

- Personer, som kommer til os, kan være henvist af deres læge, familien, et forsikringsselskab eller arbejdspladsen. Ofte er de sygemeldt for nyligt, men problemerne har som regel ulmet over lang tid. Vi bruger de første en-to samtaler til afklaring, og det gennemsnitlige forløb fra 5-6 til 11-12 samtaler alt i alt, som man kender inden for kort tids psykoterapi, fortæller Jesper Karle og fortsætter:

- Det handler om at turde adressere problemet, og man gør en masse mennesker en bjørnetjeneste ved ikke at lægge en konkret plan for dem. I Danmark har vi jo samtidig et system, hvor 120 dage som sygemeldt fører til et nyt job og tab af arbejdsmæssig identitet.

Foto: Henrik Skov Anhøj
Annonce

Chefen skal være med

Stress fylder meget på overfladen i PPclinic, men problemerne bagved kan være mangeartede.

- Stress er ofte bare en emballage, som dækker over alt muligt indhold. I langt de fleste tilfælde spiller både arbejdsmæssige og private faktorer ind, og når der først går hul på emballagen viser der sig nogle helt klare problemstillinger, som efterfølgende gør det nemmere at tage fat i den specifikke udfordring, siger Eva Rustad og tilføjer:

- Og jo før vi tager hul på det at vende tilbage på arbejde, jo nemmere bliver det, når vi går i gang med den del.

I forbindelse med overgangen mellem sygemelding og at være tilbage i arbejde involverer PPclinic gerne den nærmeste leder. For ligesom lederen kan have været en del af problemet, er han eller hun også en del af løsningen.

- Tidligere har psykolog-samtaler som regel foregået anonymt og uden for arbejdspladsen, men her forsøger vi at bygge bro uden at overtræde den lægelige eller psykologens tavshedspligt. Det er vigtigt at involvere chefen for at få den rigtige tilpasning, når medarbejderen vender tilbage. Det gør vi sammen med arbejdspladsen, siger Jesper Karle.

Annonce

Ny bog på vej

Ifølge Eva Rustad er en moderne ledelsesstil, flade organisationsstrukturer, og hvor enhver en sin egen herre ikke nødvendigvis af det gode, når det gælder om at knække stress-kurven.

- Det betyder samtidig, at nogle ledere ikke tør blande sig og er berøringsangste, siger psykologen.

I stedet er det en væsentlig del af leder-opgaven at turde tage en tidlig samtale med en medarbejder, som ændrer humør eller adfærd, hvis stress-kurven skal knækkes, supplerer Jesper Karle.

- Det er muligt at forebygge stress ved en målrettet indsats blandt ledere og ansatte, og ledere kan lære at spotte medarbejdere, der er på vej mod stress, påpeger psykiateren.

PPclinic er i gang med et projekt omkring ledelsesudvikling, undervisning og sparring om stress med udgangspunkt i samarbejde med en række virksomheder og HR-afdelingerne i blandt andet Sønderborg, Københavns og Sorø Kommune. Resultatet kan læses i en ny bog fra Jesper Karle og Co., der forventes at udkomme i begyndelsen af 2018.

Annonce

Lærlingen Carl Emil gider ikke mere bullshit: Skolens maskiner er ældre, end min far

Navne For abonnenter

Borgmesterfruen Niels Peter har sunget sin sidste sang: Sørgede for humoren, ideerne og avisgennemlæsningen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Trods et budget på over seks milliarder, skal der spares på de svageste. Men man kan faktisk godt flytte pengene rundt mellem kasserne: 9 svar gør dig klogere på kommunens budget

Hedensted For abonnenter

App skabt i Ølholm hjælper ukrainske børn med at lære dansk: Fire-årige Roman blev stolt, da pædagogen forstod, han sagde farvel

Hedensted

Borgmester begræder lukning af uddannelse: - Vi skal måske til at gå efter hovedskolerne

Horsens For abonnenter

27 mio. i minus: Krav om besparelser på specialbørn kan betyde færre samtaler og mindre aflastning

Formand for landdistrikter om penge til sportshaller i bytte for flere vindmøller og solceller: - Det er slet ikke nok

Erhverv For abonnenter

Byggefirma har haft et helt vildt år og omsætter for 2,3 milliarder - men på et punkt blev 2021 det dårligste år siden 2015

Erhverv For abonnenter

Busselskab kører millioner hjem, rengøringsfirma mister ansatte og vindues-sælger har millionunderskud: Her er 11 lokale regnskaber

Horsens For abonnenter

25-årig erkender i kæmpe hackersag: Misbrugte sit job på folkeskole til at skaffe sig private, intime fotos af 70 kvinder

Horsens

Morten D. D. boykotter DR: - I behøver ikke ringe en anden gang

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Navne

Ny sygeplejefaglig direktør har stået i spidsen for akutafdelingen i Horsens - nu skal hun helt op i helikopteren

Leder For abonnenter

Har du husket den gule trøje i dag: Kæmpe tillykke til AC Horsens

AC Horsens

Vild udvikling for tidl. AC Horsens-spiller: Fra Østbirk til en plads på Kasper Hjulmands A-landshold

Annonce