Annonce
Danmark

Skal du vaccineres? Ja, det skal du - om nødvendigt med tvang, mener flertal

72 procent af deltagerne i Yougovs spørgeundersøgelse er "enige" eller "helt enige" i, at alle danskere "bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere". Arkivfoto: John Randeris.
Danskernes holdning til at påtvinge befolkningen vaccination mod Covid-19 overrasker professor. Tvang kan få vaccinemodstand til at vokse, advarer hun. Politiker advarer mod tvangsvaccination.

Danmark: To ud af tre danskere er positive overfor, at myndighederne skal kunne kræve, at folk bliver vaccineret, når der på et tidspunkt kommer en vaccine mod Covid-19. Og om nødvendigt skal det kunne ske ved tvang.

Det viser en undersøgelse, som Yougov har lavet for Medicinske Tidsskrifter.

I begyndelsen af august blev 1000 danskere spurgt om deres holdninger til vaccination mod coronavirus, og 68 er "i nogen grad", "i høj grad" eller "i meget høj grad" enige i, at myndighederne med loven i hånden skal kunne kræve, at alle danskere bliver vaccineret.

Annonce

Den markante støtte til tvangsvaccination overrasker flere eksperter, skriver Sundhedspolitisk Tidsskrift.

- Tvang griber for meget ind i den personlige frihed, og det kan i øvrigt få vaccinemodstanden til at eksplodere, siger Lone Graff Stensballe, overlæge og professor i pædiatrisk vaccinologi og infektionspædiatri på Københavns Universitet, til tidsskriftet.

Yougovs undersøgelse afslører, at endnu flere - 72 procent - er "enige" eller "helt enige" i, at alle danskere "bør være forpligtede til at modtage eventuelle vacciner for at beskytte andre og svagere medborgere". Og 73 procent anser forældre, som ikke vil lade deres børn vaccinere, for at være usolidariske.

Alligevel er kun 56 procent af deltagerne i undersøgelsen helt sikre på, at de selv ville tage imod en corona-vaccine, mens 29 procent svarer, at de "sandsynligvis" ville blive vaccineret.

Politiker: Det skal være frivilligt

Da epidemiloven blev ændret i begyndelsen af marts, kort tid før regeringen indførte restriktioner i danskernes liv for at standse udbredelsen af ny coronavirus, fik sundhedsministeren blandt andet mulighed for at påbyde syge eller muligt smittede borgere at lade sig isolere.


Jeg er ikke fortaler for tvangsvaccination, og jeg er meget overrasket over, at så stor en andel mener, at vi skal bevæge os ned ad den sti, hvor vi tvangsvaccinerer.

Jane Heitmann (V), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg


Ministeren fik også bemyndigelse til at "iværksætte tvangsmæssig behandling" af syge eller formodet smittede borgere og til "tvangsmæssig vaccination af nærmere bestemte risikogrupper", hvis det er nødvendigt for at forebygge eller inddæmme udbredelse af en alment farlig sygdom.

Selvom muligheden for tvangsvaccination allerede findes, er det ikke en vej, man bør bevæge sig ned ad, mener Jane Heitmann (V), formand for Folketingets sundheds- og ældreudvalg.

- Jeg er ikke fortaler for tvangsvaccination, og jeg er meget overrasket over, at så stor en andel mener, at vi skal bevæge os ned ad den sti, hvor vi tvangsvaccinerer. Også hvis man tænker på den debat, der har været om vaccination af børn, siger hun til Fyens Stiftstidende.

Jane Heitmann er modstander af enhver tale om tvangsvaccination mod Covid-19. Foto: Michael Bager

- Ville det samfundsøkonomisk give mening at tvinge de grupper, som er mest udsat for at blive alvorligt syge af Covid-19, til at blive vaccineret?

- Man kan godt have en forventning om, at når vi en dag får en vaccine, vil nogle grupper blive tilbudt den vaccine før andre - det kunne være særligt udsatte mennesker - og de vil også selv have en interesse i at blive vaccineret og passe på sig selv.

- Men at tvangsvaccinere en hel befolkning er et meget dramatisk skridt at tage, og jeg mener ikke, vi skal bevæge os ned ad den sti. Vi skal appellere til det samfundssind, som danskerne i høj grad har udvist under coronakrisen - at vi hver især opfører os ansvarligt og passer på hinanden. Vaccination skal være et frivilligt tilbud, siger Jane Heitmann.

Annonce
Annonce
Horsens

Politiet efter drama i Nim: Der kan komme flere sigtelser

Horsens For abonnenter

Nyvalgt politiker udfordrede den gode tone i byrådssalen på det første møde: Beskyldte byrådskollega for at 'rage udvalgsposter til sig'

Horsens

Vi skal have udskiftet vore vinduer. Kan kommunen nægte os at bruge plastvinduer?

Horsens

Skoleleder fik et uventet skulderklap: Vi sidder jo normalt ikke forrest, når der uddeles ros

Medie: Vaccineskeptikere opsøger coronasmitte

Leder For abonnenter

Central gade i Horsens er det uforløste potentiales holdeplads

Hedensted

177 grunde revet væk: Nu vokser stor-udstykning med to etaper mere

Danmark

Torsdagens coronatal: Yderligere 4680 er smittet med corona - antallet af indlagte falder med 12

Seneste plus

Horsens

Kraftigt uvejr: Kvinde måtte på skadestuen, efter hun blev ramt af væltet træ

Katrine er erfaren sygeplejerske og alenemor til tre: - I et eksternt vikarbureau tjener man det dobbelte i timen

AC Horsens

Her skal AC Horsens forbedre sig markant: Klubben halter efter de fire øvrige tophold i 1. division på et centralt punkt

Hedensted For abonnenter

Straffet for døde insekter og størknet olie ved fritureområde: Grillbar får sur smiley og bøde

Horsens

Kø-drama i Rema: Politiet måtte tilkaldes da to mænd kom op at slås

Annonce