Annonce
Horsens

- Skal brolæggere og bogorme arbejde lige længe? Mange tager medicin for at dulme arbejdssmerter

Deltagerne bød ind med erfaringer og forslag til panelet til mandagens møde om nedslidning og højere pensionsalder. Foto: Søren E. Alwan

Der var bred enighed om, at den hævede pensionsalder giver problemer for nedslidte medarbejdere. Men løsningerne kom der ikke på bordet, da NNF mandag aften holdt borgermøde om emnet i Insero Atrium på Langmarksvej.

Horsens: Kan din krop holde, til du når pensionsalderen?

Spørgsmålet var overskriften på mødet mandag aften i Insero Atrium, da Fødevareforbundet NNF havde indkaldt til borgermøde om emnet.

Og her var der flere eksempler på deltagere, hvis krop ikke kan holde. Som den 62-årige slagteriarbejder på Danish Crown, der startede karrieren, dengang arbejdssko på slagteriet ifølge ham kunne sammenlignes med et par udslidte badesandaler.

- Det er selvfølgelig blevet meget bedre.

Men rygsmerter, ømme skuldre, håndled og bentøj er en del af hans hverdag, som er blevet forværret med en arbejdsulykke.

Emnet er aktuelt i takt med, at et valg nærmer sig. Pensionsalderen er hævet, fordi vi lever længere, derfor skal vi også arbejde længere for at have råd til velfærden.

Tonen var i det gemytlige hjørne, selv om emnet var alvorligt, da Ole Wehlast, forbundsformand i NNF, beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), Leif Lahn (S) medlem af beskæftgelsesudvalget og Bent Bøgsted (DF) beskæftigelsesordfører diskuterede nedslidning og hævet pensionsalder i Insero Atrium. Foto: Søren E. Alwan

Tager smertestillende medicin

Den senere pensionsalder fylder på arbejdspladserne. Det kunne en af mødedeltagerne, Thomas Nielsen, fortælle om. Han arbejder på fjerde år på 3-Stjernet i Horsens.

- Det er noget, vi snakker om i kantinen. Jeg har kolleger, der har arbejdet på fabrikken, siden de gik ud af skolen.

Han kender til ondt i ryg og skulder, men han er ikke en af dem, der tager smertestillende, inden han går på arbejde.

Det er der ellers mange østjyder, der gør. En undersøgelse, NNF har fået lavet af DMA Research og Analyse Danmark, viser, at 26 procent af østjyderne de seneste tre måneder har taget smertestillende medicin på grund af smerter forårsaget af arbejdet. Hos østjyder, der arbejder i fødevarebranchen, er tallet helt oppe på 55 procent. Og hos 74 procent af dem, der har haft smerter de seneste tre måneder, er årsagen arbejdet.

- Pensionsalderen er hævet, og efterlønnen forringet, men hvor er løsningen for dem, der er nedslidte før pensionsalderen? De, der er nedslidte, fordi de har knoklet hele deres liv, skal kunne trække sig tilbage med værdighed, lød optakten til mødet fra Flemming Hansen, formand for NNF i Østjylland.

Omkring 250 deltog i borgermødet, som fødevareforbundet NNF Østjylland havde indbudt til. Foto: Søren E. Alwan

Nedslidning kan ikke udryddes

Og det var da heller ikke svært at få aftenens panel til at blive enige, at der er et problem eller en udfordring.

Sådan lød meldingerne samlet fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V), beskæftigelsesordfører Bent Bøgsted (DF), medlem af beskæftigelsesudvalget Leif Lahn (S) og forbundsformand for Fødevareforbundet NNF, Ole Wehlast.

Løsninger var det langt sværere at få frem.

Forebyggelse af nedslidning var også på bordet, men ingen i panelet troede på, at nedslidning helt kan udryddes.

Seniorførtidspension er en af de muligheder, der er i dag for at trække sig tidligere tilbage - men den bruges ikke ret meget.

- Det er fordi, den ikke er for nedslidte, men for syge arbejdstagere, lød en forklaring.

- Der er stor forskel på, hvor meget den bliver brugt i de forskellige kommuner. Det er noget, vi skal kigge på, sagde beskæftigelsesministeren.

- Ja, der er udfordringer i forhold til nedslidning, men det er ikke en anerkendelse, der er kommet i aften, lød et blandt andet fra beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen (V). Foto: Søren E. Alwan

Svært at skifte spor

Så er der muligheden for sporskifte. Den støder også på problemer.

- Hvem går på SU, hvis de 55, problematiserede Carsten Jørgensen, faglig sekretær ved FOA i Horsens.

- Jeg kender også en havnearbejder, der bare knoklede. Hvis jeg havde prikket ham på skulderen og foreslået, at han skulle skifte spor og blive pædagog, så skulle jeg have taget badehætten på, for så ville jeg blive smidt i vandet, lød det fra Leif Lahn.

En anden fortalte, at der var behov for hjælp til at komme igennem systemet, når man endte der.

Og er man gået lige fra folkeskole og har fået en maleruddannelse, så er det svært at tænke på uddannelse tyve år senere, lød en anden pointe.

Tine Gøtzsche styrede mødet med stort overskud. Foto: Søren E. Alwan

Ingen drøm om efterløn

Tilbage til spørgsmålet som aftenens vært, Tine Gøtzsche, stillede:

- Skal brolæggere og bogorme arbejde lige længe?

Ja, er svaret grundlæggende i dag. Dog med mulighed for seniorførtidspension, førtidspension og sporskifte.

Men svaret fra panelet var også, at der skulle kigges på løsninger for dem, der slides ned af arbejdet.

- Der er brug for nogle individuelle løsninger, sagde beskæftigelsesministeren.

Og selv om værten gav alle lov til at drømme, var der ingen i panelet, der gjorde sig forhåbninger om at genindføre efterlønnen.

- Jeg kan også ønske mig en ny efterløn, men der er bare ikke 90 mandater bag, lød det fra Ole Wehlast, forbundformand i NNF, som opfordrede panelets repræsentanter fra de tre store partier til at finde en løsning i fællesskab. Foto: Søren E. Alwan
Ole Wehlast, forbundsformand i fødevareforbundet NNF. Foto: Søren E. Alwan
Mødedeltagerne kom med input og spørgsmål til panelet. Foto: Søren E. Alwan
Mødedeltagerne kom med input og spørgsmål til panelet. Foto: Søren E. Alwan
Bent Bøgsted (DF) beskæftigelseordfører og Leif Lahn (S), medlem af beskæftigelsesudvalget. Foto: Søren E. Alwan
- Det er for billigt at sige, at virksomhederne ikke interesserer sig for arbejdsmiljø, lød det fra beskæftigelsesministeren, da nogle opfordrede til, at arbejdsgiverne satte mere fokus på det område. Foto: Søren E. Alwan
- Kan din krop holde, til du når pensionsalderen? Det var aftenens emne i Atrium Insero. Foto: Søren E. Alwan
- Kan din krop holde, til du når pensionsalderen? Det var aftenens emne i Atrium Insero. Foto: Søren E. Alwan
Aftenens paneldeltagere gjorde, som der blev sagt, de gravede ikke grøfter, de lyttede og diskuterede. Foto: Søren E. Alwan
Aftenens paneldeltagere gjorde, som der blev sagt, de gravede ikke grøfter, de lyttede og diskuterede. Foto: Søren E. Alwan
Annonce
Forsiden netop nu
Leder

Leder: Tirsdag morgen går alting lidt hurtigere på hsfo.dk

Nye briller, ny frisure eller et slips, der matcher efterårets farver - de fleste af os trænger til at få vores "look", som det hedder på nydansk, forfrisket en gang imellem. Og det gælder såmænd også Horsens Folkeblads hjemmeside, www.hsfo.dk, som tusindvis af horsensianere - flere og flere - klikker ind på hver dag. Den tekniske stab, der designer hjemmesiden, har arbejdet længe og målrettet med en opdatering, og i morgen tidlig, tirsdag klokken 4, går det nye hsfo.dk så i luften. Helt synligt vil det være, at hjemmesiden har fået nyt design og nye skrifter - men opdateringen indeholder også en række tekniske forbedringer, som vil komme læserne til gavn. Først og fremmest er den nye hjemmeside endnu hurtigere med nyhederne end den nuværende. Nyhederne kommer hurtigere ud i verden, når vi på redaktionen trykker "offentliggør" - og hjemmesiden reagerer mere tjept, når du som læser klikker på artikler og/eller billeder. Det nye design gør det samtidig muligt for os at præsentere flere nyheder ad gangen, især for dem, der følger med på en pc. Den nye hjemmeside er naturligvis også tilpasset iPads og mobiltelefoner, men her sætter skærmstørrelsen en begrænsning for antallet af overskrifter. Det bliver nemmere at finde frem til dagens e-avis, hvor man kan bladre gennem siderne ligesom i den trykte avis. E-avisen får simpelthen en fast kasse på forsiden. Som noget nyt er det muligt at få en digital assistent - "hun" hedder Athena - til at læse nyhederne op. Det kan både være en fordel for dem, der måtte have svært ved at læse, og for dem, der for eksempel vil høre nyt, mens de kører bil. Endelig bliver det nemmere for læserne at udnytte og tilpasse vores nyhedsbreve, hvor man hver dag får en e-mail med de vigtigste overskrifter. Vi ved, at mange af jer, der læser den trykte avis, også følger med på nettet. Og vi håber og tror, at I vil synes godt om det nye hsfo.dk. Skulle der vise sig børnesygdomme - så tøv ikke med at kontakte redaktionen eller avisens Kundeservice. God fornøjelse i morgen klokken 4.

Odder

Digt, drama og dokumentar på Egmont Højskolen: Kunst kan lære unge at blive hørt

Annonce