Annonce
Ikast-Brande

Skærlund Kirke blev fejret med manér

Biskop Henrik Stubkjær havde iført sig sin bispekåbe, der er designet og delvist udsmykket af dronning Margrethe, da han søndag forestod søndagens festgudstjeneste i anledning af Skærlund Kirkes 125 års jubilæum 23. februar. Foto: Mikael Lund
Biskop Henrik Stubkjær med til at fejre Skærlund Kirkes 125 års jubilæum.

Skærlund:  ”Det dufter lysegrønt af græs” var titlen på den sidste salme i forbindelse med søndagens festgudstjeneste i anledning af Skærlund Kirkes 125 års jubilæum, og sjældent om nogensinde overhovedet har en salme passet så perfekt til lejligheden.

På grund af corona-restriktionerne var gudstjenesten flyttet under (næsten) åben himmel. På kirkegården med kirken på den ene side og åbne marker på den anden var der opstillet to pavilloner i forlængelse af hinanden, og de gjorde det i dagens anledning ud for ”guds hus”. Alteret var også fremstillet til lejligheden af kirketjener Helle Søgaard, som på smukkeste vis havde fået flettet nogle af årstidens blomster ind i det interimistiske kors.

Af beretningerne fra kirkens indvielse 23. februar 1896 fremgår det, at omkring 500 deltog i indvielsen dengang for godt 125 år siden. Så mange var der – heldigvis, forsamlingsloftet taget i betragtning – ikke mødt op til søndagens lettere forsinkede jubilæumsmarkering, som samlede omkring 75 deltagere, primært fra nærområdet.

Annonce

Biskop Henrik Stubkjær havde taget turen fra Viborg til Skærlund for at holde prædikenen ud fra evangelieteksten om den fattige Lazarus, der kommer i dødsriget. Der møder han den rige mand, hvis hus han lå udenfor og levede af ”krummerne fra de riges bord”.

En gave og en opgave

En tekst, der ifølge Henrik Stubkjær rummer livets bredde og knytter fortiden sammen med nutiden og fremtiden – ligesom kirken i Skærlund gør det.

Han trak et par citater frem fra det jubilæumsskrift, som blev offentliggjort efter gudstjenesten: ”At være menighed er både en gave og en opgave” og ”Skærlund Kirke er en kirke, der udstråler, hvad der i livet er større end livet selv”.

At man i slutningen af 1800-tallet både har været i stand til at rejse kapital og arbejdskraft – som skulle lægges oveni det hårde arbejde med at dyrke jorderne omkring kirken – aftvinger en kæmpemæssig respekt, og respekt udtrykte Henrik Stubkjær også for den indsats, skiftende menighedsråd har ydet for at vedligeholde kirken.

Den en af relativt få såkaldte korskirker, og den er ifølge biskoppen præget af den enkelhed og nøjsomhed, der også kendetegner hele området.

Annonce

Dronningens bispekåbe

Nadveren forestod han iklædt sin bispekåbe designet og delvist pyntet af dronning Margrethe, som dermed også pr. stedfortræder var med til at kaste lidt royal over festlighederne.

Efter gudstjenesten var der endnu en ”nadver” i form af servering af en tapas-tallerken, og der var også lejlighed til at sige et par ord - en mulighed flere benyttede sig af.

Menighedsrådet ved Skærlund Kirke består i jubilæumsåret af (f.v.) kirkeværge Ole Søgaard, sekretær Birthe Guldbrand Jensen, formand Hanne Frandsen, Christina Mathiasen og næstformand Aage Harrild Nielsen. Foto: Mikael Lund

Forinden havde formanden for menighedsrådet, Hanne Frandsen, konstateret, at det var lidt usædvanligt at fejre et kirkejubilæum uden at kunne komme ind i kirken, men at alternativet – ikke mindst takket det milde og nærmest vindstille forårsvejr – slet ikke var så ringe endda, men derimod et tegn på nytænkning.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Russisk brøler: Danmark øger føringen

Erhverv For abonnenter

Restaurant med takeaway-succes klarede sig uden hjælpepakker, men andre spisesteder led hårdt under coronaen: Se 17 nye regnskaber

Annonce