Annonce
Brædstrup

Sjældne fugle vinder frem ved naturperle

Sølvhejren er i fremgang i Danmark og kan også opleves i Klosterkær ved Mossø. Seølvhejren her er fotografet på Langeland. Arkivfoto

Traner og sølvhejrer er i de seneste år blevet observeret i Klosterkær nær Mossø. Årsagen skyldes stigende temperaturer, og nu kan det være et spørgsmål om år, før de begynder at yngle.

Klostermølle: I ornitologkredse bliver det stadig betragtet som en "særlig observation", når man spotter en sølvhejre på dansk grund, men i de seneste par år har både naturelskere og fuglekiggere haft gode muligheder for at se en sølvhejre ved Klosterkær nær Mossø.

Således melder ornitologer om stadig flere observationer af både sølvhejrer og traner ved Klosterkær og Klostermølle. Det skyldes ikke mindst et mildere og varmere klima i Danmark, som får de sjældne fuglearter til at skifte Centraleuropa ud med Nordeuropa.

- Sølvhejren kan godt lide varme temperaturer, og den vinder stille og roligt frem i Danmark. Sølvhejren elsker vand og kan godt lide at spise en fisk, og her er forholdene i Klosterkær rigtig gode for den. Spørgsmålet er bare, om det er en enkelt fugl, der tosser lidt rundt, inden den flyver videre, eller om den har planer om at slå sig ned der, siger Simon Marsbøll, biolog i Horsens Kommune.

Sølvhejren kan godt lide varme temperaturer, og den vinder stille og roligt frem i Danmark. Sølvhejren elsker vand og kan godt lide at spise en fisk, og her er forholdene i Klosterkær rigtig gode for den.

Simon Marsbøll, biolog i Horsens Kommune
Vådområderne ved Klosterkær er ren guf for sølvhejren, som både spiser fisk og små frøer. Arkivfoto: Horsens Kommune

Flere sjældne fugle

Ifølge ornitolog og formand for Danmarks Naturfredningsforening i Horsens, Carsten Fynbo Larsen, blev den første sølvhejre observeret i Klosterkær i marts 2016. Dengang var synet meget usædvanligt, mens man i dag kan læse om daglige observationer af sølvhejre ved Klosterkær.

- Det er meget spændende det, som sker. De første sølvhejrer ynglede i Danmark for to år siden. De yngler endnu ikke i Klosterkær, men jeg tror, at det blot er et spørgsmål om få år. Klosterkær er for mig et af de bedste naturbiotoper, vi har. Der er Mossø, skov, vådområder og Gudenåen, så der er gode forudsætninger for sølvhejren til at slå sig ned i Klosterkær, siger Carsten Fynbo Larsen.

Han oplyser, at en anden sjælden fugl, tranen, allerede har slået sig ned i området. Den yngler i skovområder omkring Addit og finder sin føde i Klosterkær, men der er også observeret andre sjældne fugle.

- Når jeg er på besøg i Klosterkær, er jeg altid på udkig efter en fugl, der hedder lille flagspætte. Den er meget sjælden, men den er observeret derude, fortæller Carsten Fynbo Larsen.

Nyt delta er godt for fugleliv

I øjeblikket er Horsens Kommune i gang med at fjerne de sidste spærringer i Gudenåen omkring Klostermølle, og samtidig bliver der etableret et stort ferskvandsdelta. Både kommunens biolog og ornitologen forventer, at det vil gøre området endnu mere attraktivt for fuglene, da også fiskebestandene vil få bedre levevilkår.

- Det skal gerne være et område, man kigger forbi, hvis man er naturinteresseret, i de kommende sæsoner. Jeg har en forventning om, at der vil komme nye ting til i de kommende 10 år, så vi er meget spændte på, hvad der sker, siger Simon Marsbøll.

Også Carsten Fynbo Larsen forventer, at det kommende ferskevandsdelta vil gøre det attraktivt for sølvhejren at slå sig ned permanent.

- Jeg tror, det nye delta vil skabe nogle fine ynglesteder for flere af de sjældne fugle. Det vigtigste for fuglene er, at fødegrundlaget og sikkerheden er i orden, og begge forhold bør være til stede ved Klosterkær, siger Carsten Fynbo Larsen.

Annonce
Forsiden netop nu

Mest læste

Annonce