Annonce
Hedensted

Sager om botilbud trækker ud: - Generelt sker der horribelt mange fejl i kommunerne

Knud Kristensen, formand for Sind, fortæller, at sagsbehandlingstiderne længe har været et problem. Arkivfoto
Landsforeningen Sind, der er patientorganisation for psykisk syge, kender kun alt for godt til, at sager om botilbud trækker ud. - Man risikerer, at det bliver dyrere i sidste ende, fordi personen får det værre, siger formand for Sind.
Annonce

Løsning: Majken Bisgaards sag er desværre langt fra atypisk. Det fortæller formand Knud Kristensen fra Sind - Landsforeningen for psykisk sundhed. Den 23-årige kvinde har ventet i over syv måneder på at få et andet botilbud, fordi hun mistrives i sit nuværende.

- Det er meget almindeligt, at der er meget lange sagsbehandlingstider i sådanne sager. Ankestyrelsen er utilbøjelig til at træffe en afgørelse, hvis der er tale om en sagsbehandlingsfejl. I princippet er det så korrekt at hjemvise sagen, men problemet er, at kommunen så ofte træffer samme afgørelse en gang til, forklarer Knud Kristensen.

Han tilføjer, at sådanne sager er skønsmæssige, og derfor kan det være svært for Ankestyrelsen at omgøre beslutningerne, fordi de kun har papirerne og ikke ser personen bag.

Annonce

Tre ud af fem sager hjemvist

I Hedensted Kommune har der det seneste år været fem sager om midlertidige botilbud, der er blevet påklaget til Ankenævnet. Tre af dem er blevet hjemvist til ny behandling.

Kigger man på hele serviceloven, er 28 pct. af 88 klager om alt fra personlig pleje til botilbud blevet hjemvist til fornyet behandling i Hedensted Kommune.

At kommunen skal genbehandle sagerne er med til at trække tiden ud.

- Generelt sker der horribelt mange fejl i kommunerne, og sagsbehandlingstiden i dette konkrete tilfælde har faktisk ligget i den lave ende, siger Knud Kristensen.

Problemer med sagsbehandlingstider har altid eksisteret, men Knud Kristensen oplever, at det er blevet værre de seneste år, fordi psykiatriske patienter bliver hurtigere udskrevet, og kommunerne dermed får flere borgere, der har behov for hjælp.

Annonce

Mange sager omgjort

I følge tal fra Ankestyrelsen er over 60 pct. af alle sager på landsplan om midlertidige botilbud blevet omgjort det seneste år.

Sagsbehandlingstiden i Ankestyrelsen har i gennemsnit det seneste år været 141 dage, mens den i sager fra Hedensted Kommune har været 200 dage.

- Desværre ender det ofte med, at den pågældende bliver mere og mere syg, og det bliver dyrere, end hvis man havde valgt det rigtige tilbud fra starten, siger Knud Kristensen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Lokal meningsmåling: S udbygger føringen - to nye partier er på vej ind i Horsens Byråd

Annonce