Annonce
Horsens

Simon og Kristian tager ansvar: Her er dit cv ligegyldigt

Brødrene Simon Søgaard (til venstre) og Kristian Søgaard står sammen i spidsen for Rema 1000 på Sundparkens Butikstorv. De efterlever en målsætning om at løfte et socialt ansvar, når de ansætter folk i butikken. Foto: Yilmaz Polat
Da Simon og Kristian Søgaard overtog Rema 1000 ved Sundparken, var det med et mål om at give folk på kanten af arbejdsmarkedet en chance.

Horsens: Hos Rema 1000 på Sundparkens Butikstorv i Horsens bliver der aldrig skelet til folks cv, når forretningens to købmænd, Simon og Kristian Søgaard, ansætter nye folk.

Siden de to brødre overtog ledelsen i marts 2018, har de gjort en dyd ud af at løfte en social indsats, og resultatet er slående.

10 af butikkens 30 ansatte var på kanten af arbejdsmarkedet, da de blev ansat. Personer, der på grund af sociale, psykiske, sproglige eller andre barrierer typisk vil stå bagest i køen, når virksomheder slår et job op.

- Vi vil gerne gøre en ekstra indsats for at hjælpe folk, der ikke normalt ville have udsigt til eksempelvis at blive lukkeansvarlig i en butik. Det kræver ofte, at vi skal fortælle tingene en gang mere, end vi plejer, men det kan vi gøre, fordi vi er to købmænd, siger Simon Søgaard.

Annonce

Vi tager os tid til at sætte os ind i, hvordan vi kan hjælpe individet. Nogle er her længere tid end andre, men vi går altid efter, at alle går herfra og har lært noget.

Simon Søgaard

En fælles drøm

27-årige Simon Søgaard og 24-årige Kristian Søgaard, der voksede op i Vejle, gik ind i voksenlivet med en fælles drøm: At blive selvstændige købmænd, sammen.

Allerede som 15-årig fik storebror Simon job i den lokale Føtex, og få år senere fulgte lillebror Kristian trop.

- Det var her, ideen om at lave noget sammen, opstod. Så efter noget tid sagde vi begge op og fik job i ishuset ved Skyttehuset i Vejle, som vi drev i to sæsoner, siger Kristian Søgaard, der dengang var 16 år.

Herefter endte de begge atter i Føtex, hvor de stille og roligt avancerede, indtil de delte ansvaret for butikkens food-afdeling.

Kristian Søgaard blev siden da sælger for en slik-producent, mens Simon Søgaard fortsatte i Føtex.

En ledig Rema ved Sundparken

I 2018, 12 år efter Simon Søgaard startede i Føtex, gjorde han alvor af sin drøm.

- Jeg har altid betragtet Rema 1000 som et godt sted, hvor man tager sig godt af sine medarbejdere, så jeg sendte en ansøgning med ønske om at blive franchisetager, fortæller Simon Søgaard.

Og skæbnen ville, at der stod en Rema 1000 ledig ved Sundparken i Horsens.

Han tog imod jobbet og startede 21. marts 2018, med et klart mål for øje.

- Målet var, at Kristian også skulle ansættes som købmand. Men det krævede, at jeg kunne bevise, at jeg var i stand til at drive en sund forretning. Og efter to en halv måned havde jeg opbygget så god en egenkapital, at Rema gik med til ansætte Kristian. Han begyndte i juni samme år, fortæller Simon Søgaard.

Kristian Søgaard blev ansat i Rema 1000 i juni 2018, tre måneder senere end sin storebror Simon. Foto: Yilmaz Polat

Den fedeste butik

Med partnerskabet gav de to brødre håndslag på, at denne chance ikke skulle forspildes.

- Vi ville lave den fedeste butik for kunder og medarbejdere. Høj musik om morgenen, sodavand til alle medarbejdere, når det går godt. High five-runder i butikken og tage sig tid til at drikke en kop kaffe med stamkunderne på kontoret, siger Simon Søgaard.

Og ikke mindst skulle butikken være en arbejdsplads med plads til alle.

- Både vores far og onkel har vundet prisen som årets mentor i Vejle. Det har vi set op til, og det har gjort, at vi gerne vil hjælpe andre, siger Kristian Søgaard.

Og det er netop, hvad de gør.

Eksempelvis da de fik en henvendelse fra en sagsbehandler ved kommunen.

- Denne havde en langtidsledig klient, som var glad for at komme og handle her i butikken. Hun (klienten, red.) spurgte derfor, om hun kunne få job hos os. Vi tog hende ind, og i dag er hun her fem timer om dagen og gør det rigtig godt, siger Simon Søgaard.

Et mål om at hilse på kunder

En anden ansat, en midaldrende mand fra Polen, havde stået uden arbejde i lang tid, da han kom i kontakt med brødrene Søgaard.

- Han kunne ikke snakke dansk, men vi gav det en chance og ansatte ham i praktik. Nu er han her fast fem timer om dagen i fleksjob, og når han holder ferie, er han en af de medarbejdere, vi savner mest, siger Simon Søgaard og smiler.

For en tredje ansat er arbejdet i Rema 1000 en vej til personlig udvikling.

- Da hun kom her, havde hun svært ved at være i kontakt med mennesker. Derfor har hun sat sig et mål om hilse på et bestemt antal kunder om dagen. Hun er oppe på otte, siger Kristian Søgaard.

Det er således vidt forskellige mennesker, der bliver ansat i Rema 1000 i Sundparken, men målet er altid det samme.

- Vi tager os tid til at sætte os ind i, hvordan vi kan hjælpe individet. Nogle er her længere tid end andre, men vi går altid efter, at alle går herfra og har lært noget, siger Simon Søgaard.

Butik på lånt tid

Selvom Kristian og Simon Søgaard er glade for at være i Rema 1000 i Sundparken, som ifølge deres eget udsagn har en sund økonomi, driver de butikken på lånt tid.

Senest i 2030 skal det ny Sundparken stå klar, så det lever op til det politiske krav om en reducering af almene boliger. Den plan involverer blandt andet, at bygningerne på Sundparkens Butikstorv skal rives ned og gøre plads til private boliger.

Det faktum bekymrer dog ikke de to brødre.

- Vi tager et år ad gangen. Tingene ændrer sig hurtigt, og der skal nok være nogle andre døre, der åbner sig, siger Simon Søgaard og understreger, at han også i den forbindelse er glad for at være i Rema 1000-koncernen.

- Vi kan se på de ting, der sker med Rema 1000 på Sankt Helene Vej i øjeblikket, hvor Rema hjælper folk videre, fordi butikken lukker, at det er en koncern, hvor man hjælper hinanden. Så det skal nok gå alt sammen, siger han.

Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

OK-tank udvider med endnu en vaskehal

Leder For abonnenter

Leder: Dårligt argument for dyrere børnepasning

Fra nytår bliver det dyrere at få passet sine børn i Horsens Kommune. Den slags er en politisk beslutning, og Horsens Byråd er naturligvis i sin gode ret til at sætte prisen op og ned alt efter politisk prioritering. Så langt så godt, og indrømmet, det er svært tit og ofte at skulle forklare prisstigninger, men det er er altså tæt på være verdens dårligste argument, når man forklarer prisstigningen med, at kommunen tilfører syv millioner kroner ekstra til området. Flere kommunale kroner er altså lig med, at man som forældre skal betale mere, lyder logikken. Argumentet holder også så langt, at for at få økonomien til at hænge sammen, når vi skal have passet de små i vuggestue, dagpleje, børnehave eller sfo, er der også en forældrebetaling. Den må maksimalt andrage 25 procent. En sats, der er indført, så ingen kommuner uhæmmet bruger den knap at skrue på, når der skal lægges budget. Nøgleordet her er maksimalt. For det er klart, at forældrebetalingen stiger, når procentsatsen fastholdes, og det samlede budget stiger, men i ordet maksimalt ligger også, at man selvfølgelig kan sætte satsen ned, så forældrene ikke skal betale mere for at få passet børn efter nytår. Der kan være mange gode argumenter for at tilføre midler til børnepasning og at lade forældrebetalingen stige, men der er ingen sammenhæng mellem flere midler og øget forældrebetaling. Horsens Byråd kunne uden problemer vedtage, at det fra nytår skulle være billigere for forældrene at sende deres børn i kommunale pasningstilbud og samtidig tilføre flere midler for at kunne ansætte eksempelvis flere pædagoger. Det kunne eksempelvis være begrundet i at ville tiltrække flere børnefamilier til kommunen. Det er en politisk beslutning med tilhørende solide argumenter, som man så kan være enig eller uenig i, men at sige, at forældrene skal betale mere, fordi kommunen bruger flere penge på området, har ingen logisk sammenhæng.

Annonce