Annonce
Kultur

Sikkerhedsnet er "ekstremt positivt", siger Horsens & Friends-direktør

Kultur-arrangører som Horsens & Friends ved endnu ikke, om de overhovedet får mulighed for at afvikle store begivenheder i den kommende sommer, men nu er der politisk opbakning til at holde en hånd under branchen. Foto: Morten Pape
Et flertal i Folketinget er klar med en hjælpepakke til 500 millioner kroner, der blandt andet skal give store koncertarrangører ro i maven. Det er et vigtigt skridt, vurderer Claus Visbye.

Horsens: Covid-19-restriktioner har længe plantet dybe rynker i panderne på koncert- og festivalarrangører i Danmark, men mandag var der lettelse. Blandt andet i Horsens.

Her kalder direktøren for Horsens & Friends, Claus Visbye, det "ekstremt positivt", at et flertal i Folketinget nu er klar til at spænde et sikkerhedsnet ud under kulturlivet i de kommende måneder.


Annonce

Der har været stor usikkerhed, om man turde trykke på knappen eller ej.

Claus Visbye


En støttepakke på op til 500 millioner kroner skal sikre, at arrangører af større arrangementer kan få kompensation, hvis forsamlingsforbud fortsat umuliggør afvikling.

Ordningen, der stadig mangler at blive godkendt af EU-kommissionen, gælder frem til 30. september og dækker alt fra dyrskuer til musikfestivaler.

Nu ved vi, hvor vi står

- Det er ekstremt positivt og et virkelig vigtigt skridt i den rigtige retning, siger Claus Visbye og peger på Rock i Lunden og Wall of Sound som to store arrangementer i Horsens, der nu formentlig kan planlægges med mere ro i maven.

Hjælpepakken kort fortalt

I en pressemeddelelse forklarer Kulturministeriet den ny 500 millioner kroner store støttepakke til kulturlivet således:

"Såfremt der hen over sommeren 2021 er et gældende forsamlingsforbud, der umuliggør afvikling af festivaler og større arrangementer, har regeringen og aftaleparterne aftalt, at arrangører af større begivenheder kan få kompensation.

Aftalen er en videreførelse og forenkling af den eksisterende arrangørordning, som holder hånden under alle arrangører af store events med mindst 350 deltagere, hvis det viser sig nødvendigt at aflyse, udskyde eller væsentligt ændre arrangementerne med afsæt i et gældende forsamlingsforbud. Ordningen gælder frem til 30. september 2021.

Ud over sikkerhedsnettet indeholder aftalen en nødpulje på 30 mio. kr. til konkurstruede store velgørende musikfestivaler, som hvert år uddeler deres overskud til velgørende formål og derfor har mindre på kistebunden."

- Jeg skal lige have fundet ud af, hvordan afregningen af musikere forløber i aftalen - det skal vi have læst ind i. Men det er i hvert fald ekstremt positivt, at der nu er et sikkerhedsnet, for så ved vi, hvor vi står - for eksempel med Rock i Lunden, siger han om den traditionsrige sommerkoncert-række, som han forventer snart at kunne offentliggøre et program for.

Annonce

Stor usikkerhed

Under normale omstændigheder ville plakaten for Rock i Lunden have været klar for flere måneder siden, og den sene offentliggørelse er netop et udtryk for de kvaler, musikdanmark lider under p.t.

- Der har været stor usikkerhed, om man turde trykke på knappen eller ej, og vi har ikke kunnet vente meget mere (på en udmelding fra Folketinget, red.). Vi har marts nu, så vi er derhenne, hvor de aftaler, der plejer at blive indgået, normalt ville være på plads forlængst, siger Claus Visbye.

Annonce

Ekstra støtte til forenings-festivaler

Foreningsbårne festivaler som Roskilde, Smukfest og Jelling, der bakker op velgørende formål og initiativer, der blandt andet kommer deres lokalområder til gode, har spillet en særlig rolle i partiernes drøftelser.

Partierne er blevet enige om en nødpulje - i første omgang på 30 millioner kroner - der skal sikre de foreningsdrevne festivaler mod konkurs, fremgår det af aftalen.

Det er anerkendelse af den værdiskabelse, festivalerne bidrager med, mener Visbye, som inden karrierehoppet til Horsens & Friends var formand for Smukfest.

Annonce

Behov for afklaring består

Sammen med Horsens Ny Teater var Horsens & Friends i sidste uge medunderskriver på en appel til statsminister Mette Frederiksen (S) om behovet for en snarlig udmelding om, hvilke muligheder kultur-livet har udsigt til i de kommende måneder.

Trods det sikkerhedsnet, der nu bliver spændt ud, består behovet for afklaring, forklarer Visbye og bemærker, at man ikke kan arrangere mange koncerter med det nuværende forsamlingsforbud på fem personer.

- Vi ved jo stadig ikke, hvad det er for en virkelighed, vi åbner op til på et tidspunkt, og hvordan man skal agere i alt det her. Det bliver så næste skridt; at finde ud af, hvordan man opererer med et arrangement på corona-principper. Genåbningen skal komme sideløbende, men nu er økonomien i hvert fald på plads til, at der er nogle ting, vi kan gøre, siger Claus Visbye.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

39-årige Katrine tager kampen op med skoletræthed for at blive elektriker: Jeg er et bedre forbillede for mine børn nu

Annonce