Annonce
Horsens

Fængslet i fire uger: Sigtede nægter sig skyldige i sag om dødsvold i Lunden

Cirka 300 mennesker var samlet i Lunden onsdag aften til minde om den 22-årige mand, der døde efter vold lørdag aften. Torsdag blev to unge mænd fremstillet i grundlovsforhør i Retten i Horsens. Foto: Thomas Schütt
To mænd på 18 og 20 år er varetægtsfængslet i fire uger i sagen om en 22-årig, der døde natten til tirsdag efter en grov voldsepisode i Lunden lørdag aften. De nægter sig skyldige.

Horsens: To mænd på 18 og 20 år nægter sig skyldige i sagen om dødsvold i Lunden lørdag aften, hvor en 22-årig mand blev udsat for grov vold, pådrog sig en hjerneblødning og siden afgik ved døden natten til tirsdag. Han kom aldrig til bevidsthed efter overfaldet, der skete ved 18.40-tiden, mens der var mange mennesker i Lunden.

De to mænd, der begge er fra Horsens, blev fremstillet i grundlovsforhør torsdag kl. 11, og de er nu varetægtsfængslet i fire uger.

Mændene er sigtet for stump vold, slag og knæspark efter straffelovens paragraf 245 og 246, der omhandler "legemsangreb af særlig rå, brutal eller farlig karakter". Strafferammen er op til seks år, men har angrebet været af så grov beskaffenhed, at offeret har fået alvorlige skader eller er død, kan straffen stige til 10 års fængsel.

Den 18-årige er også sigtet efter straffelovens paragraf 247, der handler om, at straffen kan forhøjes, hvis man tidligere er dømt for forsætlig vold.

De to mænds forsvarere slog inden dørlukningen fast, at ingen af de sigtede var til sinds at udtale sig under grundlovsforhøret.

Anklageren bad om lukkede døre af to årsager: Der ville under grundlovsforhøret blive fremlagt materiale, som er krænkende for offer og pårørende, hvis det når ud i offentligheden. Desuden venter endnu afhøringer og genafhøringer af vidner, og et grundlovsforhør for åbne døre kunne påvirke sagen, lød det i begrundelsen.

Dommeren valgte at efterkomme ønsket.

I omegnen af 30 var mødt op for at følge grundlovsforhøret, men kun den nærmeste familie til de sigtede - en håndfuld mennesker - politi og presse fik plads i den lille retssal A. Resten måtte vente udenfor.

Annonce
Mange lagde i dagene efter en 22-årig mands død blomster i Lunden i Horsens. Foto: Mette Graugaard

Meldte sig selv

Den 18-årige og den 20-årige meldte sig onsdag eftermiddag til Sydøstjyllands Politi. Det skete få timer efter, at politiet gik ud offentligt og sagde, at man nu gav de to mænd seks timer til at melde sig. Ellers ville politiet offentliggøre deres navn og billede.

Politiet har siden voldsepisoden lørdag først på aftenen fået henvendelser fra masser af vidner til overfaldet, hvor den 22-årige blandt andet blev sparket i hovedet. Han døde natten til tirsdag på Aarhus Universitetshospital i Skejby.

Sydøstjyllands Politi har arbejdet på højtryk for at finde frem til gerningsmændene, og efter vidneafhøringer og granskning af tekniske spor lykkedes det altså at finde frem til identiteten på de to mænd, politiet mener er gerningsmændene.

- Vi er helt sikre på, at de to, vi efterlyser, er identiske med de to mænd, som vidner har set stikke af fra Lunden efter overfaldet, sagde efterforskningsleder Lars Peter Madsen onsdag til Horsens Folkeblad.

Mindet af 300 i Lunden

Det 22-årige offer blev mindet onsdag aften i Lunden, hvor i omegnen af 300 var mødt op for at ære den afdøde og samtidig markere afstandtagen til meningsløs vold.

Venner og familien var der, men også et stort antal udenforstående mødte op med blomster og lys. Mindehøjtideligheden var blevet oprettet som en begivenhed på Facebook, og opbakningen var overvældende.

- Det er rystende og svært at kapere. Det gør ondt, og jeg har egentlig bare lyst til at gå over til familien og give dem et kram, lød det onsdag aften fra Jennie Rønning, der har en datter på samme alder som den 22-årige.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Leder For abonnenter

En hyldest til den gode idé - lad os få mere af den slags

Gode ideer kan vi aldrig få for mange af. Og når de så oven i købet bliver omsat i handling og er en gevinst, er der ekstra grund til at anerkende et godt initiativ. Sådan er det med Mai-Britt Therkelsen, der som leder af tøjafdelingen hos Blå Kors kunne se genbrugsguld gå tabt på grund af manglende hænder. Mange ville trække på skuldrene og ærgre sig, men heldigvis ville Mai-Britt Therkelsen det anderledes. Hun fik en god idé om at lave en sorteringscentral som et beskæftigelsesprojekt, og nu er det blevet til virkelighed med opbakning fra Horsens Kommune. Et initiativ, der har alle muligheder for at blive en gevinst for alle parter. Den slags kan vi ikke få nok af, og det er vigtigt at anerkende, når en idé på den måde bliver til virkelighed. Mai-Britt Therkelsens initiativ minder os alle om, at der i princippet ikke skal så meget til. Der må være masser af lignende ideer, der rumler og rumsterer derude i Horsens og opland. Lad os få dem på bordet. Alle kan måske ikke lade sig realisere, men hvorfor ikke hjælpe hinanden med at gøre hverdagen lettere og udnytte de ressourcer, vi har, bedst muligt. I dette tilfælde havde Mai-Britt Therkelsen en chef, der var på ideen, ligesom Horsens Kommune også bakkede op. Sådan er det med alle ideer. De kræver opbakning og støtte. Vi er alt for gode til at tale ting ned og skyde forslag ned med en halvdårlig, kvik bemærkning. Den slags er dræbende for folk med gode ideer og lyse indfald, og fremfor alt risikerer vi at smide guld på gaden. Husk det næste gang, du får en god idé eller bliver præsenteret for én af slagsen. Giv det en chance. Ikke noget med at sige: Hvorfor dog det? Støt og bak op og spørg i stedet dig selv og dine omgivelser: Hvorfor ikke? Det vil være til gavn for os alle på den lange bane, så hyld den gode idé og lad os får mere af den slags.

Annonce