Annonce
Horsens

Signe er vild med heste: Nu arrangerer hun kæphestestævne

Signe holder kæphestestævne.10-årige Signe Tønder er vild med alt, hvad der handler om heste - både rigtige heste og kæpheste. 27. april afvikler hun kæphestestævne i Dagnæsparken. Foto: Morten Pape
10-årige Signe Tønder interesserer sig for alt omkring heste: Hesten "Nuller", som hun rider på, Schleich-heste på sit værelse - og senest er hun begyndt at ride på kæphest. Lørdag 27. april afvikler hun kæphestestævne i Dagnæsparken.

Horsens: 10-årige Signe Tønder er interesseret i alt omkring heste: To gange om ugen rider hun på hesten "Nuller", hun leger med Schleich-heste på sit værelse, hun laver hestevideoer til youtube og instagram - og senest er hun begyndt at ride på kæpheste. Hun har længe gerne villet deltage i et kæphestestævne, men dem er der ikke mange af her i Danmark.

- Jeg har kigget rundt, men der har ikke været ret mange stævner, og de, der har været, har været langt væk. Derfor vil jeg nu lave mit eget kæphestestævne, fortæller Signe Tønder, der har fået hjælp af sin far, Thomas.

De har købt domænenavn og lavet hjemmeside om stævnet, fremstillet springbarrierer til konkurrencerne, søgt om tilladelse til at holde stævnet og opstillet regler. Signe Tønder har selv lavet rosetterne, som er en del af præmierne. Alle deltagere får nemlig én.

- Jeg synes, at det er sjovt at ride på kæphest. Man konkurrerer om at springe højest, og det er sjovt at se, hvor højt man kan springe, forklarer Signe Tønder, der kan springe 76 cm med kæphesten - 86 uden.

Der er ikke mange, der rider på kæphest. Derfor håber jeg, at mange af dem, der gør, kommer til stævnet. Så kan jeg lære nogle flere at kende. Det ville være sjovt.

Signe Tønder, arrangør af kæphestestævne

Spring med vandgrav

Signe Tønder rider på sine kæpheste næsten hver dag - bare ikke de to dage, hvor hun er i Stensballe for at ride på den rigtige hest "Nuller". På kæphesten dyrker hun trav, galop, spring og dressur.

- Det er sjovt at ride på kæphest. Jeg taler meget om det i skolen, og nogle af mine veninder har også prøvet kæphestene her hjemme hos mig. I skolen har vi ikke kæphestene med, så vi leger bare, vi rider på den, fortæller Signe Tønder, der går på Højvangskolen.

Pigerne suser rundt i haven i Dagnæsparken på deres kæpheste og konkurrerer lidt - men det er mest for sjov:

- Det er godt at have kæphesten de dage, hvor jeg ikke rider på Nuller, forklarer Signe Tønder, der for tiden har travlt med at gøre klar til kæphestestævnet, der finder sted 27. april.

Hun har bl.a. fremstillet forskellige springbarrierer til konkurrencen - én er med vandgrav. Og så syr hun selv hovedtøjet til kæphestene på sin mors aflagte symaskine. Hun håber, at hun med tiden selv kan lave kæphestene.

- Men ellers køber jeg dem rundt omkring. Den første købte jeg i Tigeren, men man kan også somme tider få dem i f.eks. Bilka og nogle legetøjsbutikker - og man kan også finde dem som brugte, forklarer Signe Tønder.

Annonce

Stald og hestetrailer

I familiens have står et legehus. Det var ellers på et tidspunkt lige ved at blive smidt ud, men så foreslog farmoren, at det kunne bruges til stald. Så nu har Signe Tønder indrettet legehuset med båse, halm, fodertrug og mange små sjove ting. Hun har desuden også en hestetrailer til sin cykel. Det er bedstefaren, der har forvandlet en cykeltrailer til hestetrailer - indrettet med fodertrug og halm.

I familiens hus breder Signe Tønder sig også med sine Schleich-heste - små, håndmalede modelheste i mange farver og modeller. Til dem bygger hun stalde, indhegninger, ridebaner og meget andet. Tit optager hun en video til sine You Tube- og Instagram-kanaler.

Kæphestestævne i Horsens

Lørdag 27. april kl. 10 afvikles kæphestestævne i Dagnæsparken 50 - på den gamle legeplads over for Børnehaven Fjordparken.

Der konkurreres i to aldersgrupper, 5-9 år og 10-13 år inden for højdespring og terrænspring.

Der kåres en vinder inden for de to aldersgrupper. De får en præmie. Alle deltagere får en rosette i præmie.

Man skal selv medbringe kæphest - i begrænset omfang kan man låne en.

Alle kan være med.

Der er tilmelding på kæpheste.dk, hvor man også kan læse mere om kæphestestævnet. Tilmelding på sms til 24 47 24 88 og 89 38 16 57. Deltagergebyr på 30 kr. betales via mobilepay til samme tlf. nr. Sidste frist for tilmelding er 22. april.

Annonce

Motion og frisk luft

Signe Tønders far, Thomas, forklarer, at mens kæphestesporten i Danmark endnu er ustruktureret og kun på vej op, så er der registreret omkring 15.000 kæphesteryttere i Finland:

- Men det er også en utrolig sjov beskæftigelse. Det kan vi se her på sidelinjen. Pigerne får en masse motion og frisk luft, og de har det sjovt sammen, siger Thomas Tønder, der er skolelærer på Højvangskolen.

- Og for Signes vedkommende er der meget mere end det fysiske, det idémæssige og kreative: Hun laver også film af sine hesteaktiviteter til både Youtube og Instagram. Der giver jo også en masse, mener Signes mor, Anne Tønder Nikolajsen, der er ingeniør.

Det gamle legehus i familiens have har nu fået en anden funktion. Det er stald for Signes kæpheste. "Stald Højvang" kalder hun sine aktiviteter med hestene. Foto: Morten Pape
Annonce

Ud af gymnastikfamilie

- Det sjove er, at ingen i vores familie nogensinde har beskæftiget sig med heste. Vi er en gymnastikfamilie i flere generationer, forklarer Anne Tønder Nikolajsen.

Hun forklarer, at både Signe og de to ældre søskende, Oskar på 17 og Benedikte på 15 i flere år har været en del af elitegymnastgruppen Flying Kids i Aarhus. De to ældste er stadig med i truppen, mens Signe mistede lysten og hellere ville gå til ridning.

- Vi havde på et tidspunkt noget af et voldsomt ugeprogram med masser af logistik, der skulle gå op i en højre enhed: Træningstidspunkterne i Aarhus og vores jobs. Heldigvis har vi hjælpsomme bedsteforældre, der kan træde til - og Oskar er for tiden ved at tage kørekort. Så det hele vil blive lettere, siger Thomas Tønder.

Signes værelse bærer tydeligt præg af hendes hesteinteresse. Foto: Morten Pape
Annonce

Vi går all in

- Der er ikke mange, der rider på kæphest. Derfor håber jeg, at mange af dem, der gør, kommer til stævnet. Så kan jeg lære nogle flere at kende. Det ville være sjovt, siger Signe Tønder.

Hun forklarer, at alle er velkomne til stævnet:

- Det skal bare være sjovt. Det går ikke kun ud på at én skal vinde. Derfor kan alle være med. Vi siger, at deltagerne skal være fra fem til 13 år, siger Signe Tønder.

Forældrene - især far Thomas - har været en stor hjælp ved opbygning af stævnet, både det planlægningsmæssige og det praktiske:

- Jeg er helt kommet til at føle mig som en anden ingeniør, når vi laver springbarrierer og andet - så skal der måles, tegnes og saves, ler faren.

Både han og hustru Anne finder det helt naturligt at støtte datteren tæt i sine bestræbelser på at stable et kæpheste-stævne på benene:

- Vi er selv fra familier, hvor vi er blevet støttet et hundrede procent med vores aktiviteter. Det har været gymnastik. Så det er derfor naturligt, at vi giver det videre til vores børn - og støtter dem i det, de går op i uanset, hvad det er, siger Anne Tønder Nikolajsen.

- Fra starten vidste vi, at vi enten skulle "gå all in" - eller "bare finde ud af noget, når der kommer nogle". Vi fandt hurtigt ud af, at vi "går all in". Så nu afvikler Signe det første kæphestestævne i Horsens, siger Thomas Tønder.

Kæphestestævnet finder sted lørdag 27. april kl. 10.

Der springes over barriere med vandgrav...Foto: Morten Pape

Annonce
AC Horsens For abonnenter

Overbevisende og fortjent oprykning: Derfor har AC Horsens muligheden for at klare sig med det hold, der sikrede pladsen i Superligaen

Danmark

De seneste coronatal: Otte døde og 50 færre indlagte

Annonce
Annonce
Annonce
Sport

Su-su-superliga! Reportage og masser af billeder fra kæmpe AC-fejring på stadion og fest i Forum Horsens

Erhverv For abonnenter

Borgere glæder sig til at få fjernvarme - men udsigten til to store varmetanke vækker bekymring

AC Horsens

Stolt og tilfreds cheftræner: Oprykninger vænner man sig aldrig til, og denne her var meget fortjent

Horsens

John Andersen runder snart 83 år, men arbejder syv timer hver dag med sin enestående have

Kristian bor i en campingvogn og vender hver en krone, mens han uddanner sig på ny: - Vi har brug for at se på, hvordan det ikke er urealistisk for voksne at lave et sporskifte

AC Horsens

Se alle billeder og reaktioner: Her rykker AC Horsens op i superligaen

AC Horsens For abonnenter

Karakterbogen: Genial satsning gjorde angriber til dagens spiller i superliga-sovs

Brædstrup

29-årig erkender bilbrande i retten: Jeg var depressiv og nede i livet

Horsens

Yvonne fik hjernerystelse, brækkede næsen og slog tænderne løse på parkeringspladsen foran Lidl: Ejer anerkender problem - kanterne er simpelthen for små

Se billederne: Kom med ind i Victor og Birgittes vilde drømmehus med 360 graders terrasse, snedkerkøkken og privat shelter direkte ned til åen

Debat

Det er med stor bekymring for de foreslåede besparelser, at vi skriver dette: Særlige borgere har brug for særlige indsatser

Odder For abonnenter

Bager får sur Smiley for smuds i krogene og kondensvand i fryserummet

Hedensted

Nu vil Tørring også med på padelbølgen: Mangler mindst en million for at få projektet skudt over nettet

Annonce