Annonce
Horsens

Signe er vild med heste: Nu arrangerer hun kæphestestævne

Signe holder kæphestestævne.10-årige Signe Tønder er vild med alt, hvad der handler om heste - både rigtige heste og kæpheste. 27. april afvikler hun kæphestestævne i Dagnæsparken. Foto: Morten Pape
10-årige Signe Tønder interesserer sig for alt omkring heste: Hesten "Nuller", som hun rider på, Schleich-heste på sit værelse - og senest er hun begyndt at ride på kæphest. Lørdag 27. april afvikler hun kæphestestævne i Dagnæsparken.

Horsens: 10-årige Signe Tønder er interesseret i alt omkring heste: To gange om ugen rider hun på hesten "Nuller", hun leger med Schleich-heste på sit værelse, hun laver hestevideoer til youtube og instagram - og senest er hun begyndt at ride på kæpheste. Hun har længe gerne villet deltage i et kæphestestævne, men dem er der ikke mange af her i Danmark.

- Jeg har kigget rundt, men der har ikke været ret mange stævner, og de, der har været, har været langt væk. Derfor vil jeg nu lave mit eget kæphestestævne, fortæller Signe Tønder, der har fået hjælp af sin far, Thomas.

De har købt domænenavn og lavet hjemmeside om stævnet, fremstillet springbarrierer til konkurrencerne, søgt om tilladelse til at holde stævnet og opstillet regler. Signe Tønder har selv lavet rosetterne, som er en del af præmierne. Alle deltagere får nemlig én.

- Jeg synes, at det er sjovt at ride på kæphest. Man konkurrerer om at springe højest, og det er sjovt at se, hvor højt man kan springe, forklarer Signe Tønder, der kan springe 76 cm med kæphesten - 86 uden.

Der er ikke mange, der rider på kæphest. Derfor håber jeg, at mange af dem, der gør, kommer til stævnet. Så kan jeg lære nogle flere at kende. Det ville være sjovt.

Signe Tønder, arrangør af kæphestestævne

Spring med vandgrav

Signe Tønder rider på sine kæpheste næsten hver dag - bare ikke de to dage, hvor hun er i Stensballe for at ride på den rigtige hest "Nuller". På kæphesten dyrker hun trav, galop, spring og dressur.

- Det er sjovt at ride på kæphest. Jeg taler meget om det i skolen, og nogle af mine veninder har også prøvet kæphestene her hjemme hos mig. I skolen har vi ikke kæphestene med, så vi leger bare, vi rider på den, fortæller Signe Tønder, der går på Højvangskolen.

Pigerne suser rundt i haven i Dagnæsparken på deres kæpheste og konkurrerer lidt - men det er mest for sjov:

- Det er godt at have kæphesten de dage, hvor jeg ikke rider på Nuller, forklarer Signe Tønder, der for tiden har travlt med at gøre klar til kæphestestævnet, der finder sted 27. april.

Hun har bl.a. fremstillet forskellige springbarrierer til konkurrencen - én er med vandgrav. Og så syr hun selv hovedtøjet til kæphestene på sin mors aflagte symaskine. Hun håber, at hun med tiden selv kan lave kæphestene.

- Men ellers køber jeg dem rundt omkring. Den første købte jeg i Tigeren, men man kan også somme tider få dem i f.eks. Bilka og nogle legetøjsbutikker - og man kan også finde dem som brugte, forklarer Signe Tønder.

Annonce

Stald og hestetrailer

I familiens have står et legehus. Det var ellers på et tidspunkt lige ved at blive smidt ud, men så foreslog farmoren, at det kunne bruges til stald. Så nu har Signe Tønder indrettet legehuset med båse, halm, fodertrug og mange små sjove ting. Hun har desuden også en hestetrailer til sin cykel. Det er bedstefaren, der har forvandlet en cykeltrailer til hestetrailer - indrettet med fodertrug og halm.

I familiens hus breder Signe Tønder sig også med sine Schleich-heste - små, håndmalede modelheste i mange farver og modeller. Til dem bygger hun stalde, indhegninger, ridebaner og meget andet. Tit optager hun en video til sine You Tube- og Instagram-kanaler.

Kæphestestævne i Horsens

Lørdag 27. april kl. 10 afvikles kæphestestævne i Dagnæsparken 50 - på den gamle legeplads over for Børnehaven Fjordparken.

Der konkurreres i to aldersgrupper, 5-9 år og 10-13 år inden for højdespring og terrænspring.

Der kåres en vinder inden for de to aldersgrupper. De får en præmie. Alle deltagere får en rosette i præmie.

Man skal selv medbringe kæphest - i begrænset omfang kan man låne en.

Alle kan være med.

Der er tilmelding på kæpheste.dk, hvor man også kan læse mere om kæphestestævnet. Tilmelding på sms til 24 47 24 88 og 89 38 16 57. Deltagergebyr på 30 kr. betales via mobilepay til samme tlf. nr. Sidste frist for tilmelding er 22. april.

Annonce

Motion og frisk luft

Signe Tønders far, Thomas, forklarer, at mens kæphestesporten i Danmark endnu er ustruktureret og kun på vej op, så er der registreret omkring 15.000 kæphesteryttere i Finland:

- Men det er også en utrolig sjov beskæftigelse. Det kan vi se her på sidelinjen. Pigerne får en masse motion og frisk luft, og de har det sjovt sammen, siger Thomas Tønder, der er skolelærer på Højvangskolen.

- Og for Signes vedkommende er der meget mere end det fysiske, det idémæssige og kreative: Hun laver også film af sine hesteaktiviteter til både Youtube og Instagram. Der giver jo også en masse, mener Signes mor, Anne Tønder Nikolajsen, der er ingeniør.

Det gamle legehus i familiens have har nu fået en anden funktion. Det er stald for Signes kæpheste. "Stald Højvang" kalder hun sine aktiviteter med hestene. Foto: Morten Pape
Annonce

Ud af gymnastikfamilie

- Det sjove er, at ingen i vores familie nogensinde har beskæftiget sig med heste. Vi er en gymnastikfamilie i flere generationer, forklarer Anne Tønder Nikolajsen.

Hun forklarer, at både Signe og de to ældre søskende, Oskar på 17 og Benedikte på 15 i flere år har været en del af elitegymnastgruppen Flying Kids i Aarhus. De to ældste er stadig med i truppen, mens Signe mistede lysten og hellere ville gå til ridning.

- Vi havde på et tidspunkt noget af et voldsomt ugeprogram med masser af logistik, der skulle gå op i en højre enhed: Træningstidspunkterne i Aarhus og vores jobs. Heldigvis har vi hjælpsomme bedsteforældre, der kan træde til - og Oskar er for tiden ved at tage kørekort. Så det hele vil blive lettere, siger Thomas Tønder.

Signes værelse bærer tydeligt præg af hendes hesteinteresse. Foto: Morten Pape
Annonce

Vi går all in

- Der er ikke mange, der rider på kæphest. Derfor håber jeg, at mange af dem, der gør, kommer til stævnet. Så kan jeg lære nogle flere at kende. Det ville være sjovt, siger Signe Tønder.

Hun forklarer, at alle er velkomne til stævnet:

- Det skal bare være sjovt. Det går ikke kun ud på at én skal vinde. Derfor kan alle være med. Vi siger, at deltagerne skal være fra fem til 13 år, siger Signe Tønder.

Forældrene - især far Thomas - har været en stor hjælp ved opbygning af stævnet, både det planlægningsmæssige og det praktiske:

- Jeg er helt kommet til at føle mig som en anden ingeniør, når vi laver springbarrierer og andet - så skal der måles, tegnes og saves, ler faren.

Både han og hustru Anne finder det helt naturligt at støtte datteren tæt i sine bestræbelser på at stable et kæpheste-stævne på benene:

- Vi er selv fra familier, hvor vi er blevet støttet et hundrede procent med vores aktiviteter. Det har været gymnastik. Så det er derfor naturligt, at vi giver det videre til vores børn - og støtter dem i det, de går op i uanset, hvad det er, siger Anne Tønder Nikolajsen.

- Fra starten vidste vi, at vi enten skulle "gå all in" - eller "bare finde ud af noget, når der kommer nogle". Vi fandt hurtigt ud af, at vi "går all in". Så nu afvikler Signe det første kæphestestævne i Horsens, siger Thomas Tønder.

Kæphestestævnet finder sted lørdag 27. april kl. 10.

Der springes over barriere med vandgrav...Foto: Morten Pape

Annonce
Horsens For abonnenter

Christina og Torialy har ligget søvnløse af bekymring i flere uger, fordi deres datter var fanget i omstridte ghettoregler: Onsdag blev den bedste dag i lang tid

Danmark

Søndagens coronatal: Efter syv dage med over 4000 nye coronatilfælde falder smittetallet

Annonce
Annonce
Annonce
Erhverv For abonnenter

Troels Holch Povlsen tonser med tallene: Tredobler omsætning i Horsens-selskabet Nine United A/S

Kultur For abonnenter

Fortidsminder spænder ben for drømmen om "Hollywood"-skilt i Juelsminde

Horsens

Brænder pengene i lommen? Her er de dyreste boliger til salg i Horsens lige nu

Hedensted For abonnenter

Nu bliver bopælen afgørende for, hvor dit barn kommer i børnehave

Flertal afsætter én milliard til trængte sygehuse

Kultur For abonnenter

Tredje søndag før jul gik dine oldeforældre tur på Søndergade

Horsens

Han har kastet omkring 700 ton sten i fjorden i år og kan godt kaldes for 'naturens vogter': Nu har han fået et skulderklap for sin indsats

Horsens

Laudrup og den øvrige elite brugte en lørdag i Horsens: Det er et kæmpe skulderklap, der betyder, vi må have gjort noget rigtigt

Se Danmark: Danmarks måske billigste gård

Hedensted For abonnenter

Grundejerne bestemte første udspil til diget: Vi er blevet overraskede over, hvor kompliceret kysten er

Horsens For abonnenter

Det blev Østerhåb ved et tilfælde: Drømmehuset fra byggeudstilling blev til et hjem for familien Bang Fasting Bauer

Horsens

Uro i nattelivet: Unge mænd råbte og rakte fuckfinger mod politiet

Annonce