Annonce
Erhverv

Siemens Gamesa kommer ud med nyt milliardunderskud

Siemens Gamesa har produceret mange vindmøller, men i øjeblikket giver det underskud. Arkivfoto: Siemens Gamesa
Den store vindmøllekoncern har et minus på 11 milliarder kroner.

Brande: Vindmøllevirksomheden Siemens Gamesa's omsætning og ordrebeholdning fortsætter med at vokse, men driften giver stadig et drønende underskud. På to år har den spansk-tyske virksomhed således tabt næsten 11 milliarder kroner.

Forrige års regnskab (2019-20) udviste et underskud på 918 mio. euro (næsten syv milliarder kroner) og en tilbagegang i omsætningen på syv procent, men også en historisk høj ordreindgang og ordrebeholdning.

Da årsregnskabet blev præsenteret i starten af november sidste år, forventede Siemens Gamesa en omsætning på mellem 10,2 og 11,2 mia. euro (76-83,5 mia. kroner) i 2021 og en EBIT-margin før særlige poster (resultat af den primære drift) på mellem tre til fem procent, og mens det lige præcis er lykkedes at leve omsætningsmålet, halter det fortsat med indtjeningen.

Annonce

Før omstrukturerings- og integrationsomkostninger i forbindelse med fusionen af de to vindmøllevirksomheder udviser årsregnskabet for 2020-21 et underskud på 96 millioner euro (715 millioner kroner), men når disse omkostninger medregnes, lander EBIT (resultatet før skat og finansieringsudgifter) på et minus på 522 millioner euro (knap 3,9 milliarder kroner).

Stigende råvarepriser og transportomkostninger får sammen med højere udviklingsomkostninger til den nye 5.X-platform hovedparten af skylden for underskuddet.

Ordreindgangen det seneste år har været på 12,2 milliarder euro (knap 91 milliarder kroner), hvilket er cirka 2,5 milliarder euro mindre end året før. Alligevel var ordrebeholdningen ved udgangen af september vokset yderligere til svimlende 32,5 milliarder euro (242 milliarder kroner). Over halvdelen – 16,8 milliarder euro – udgøres af servicekontrakter, mens den resterende del af ordrebeholdningen fordeler sig med 39,5 procent landvindmøller og 60,5 procent havvindmøller.

Forventer plus i 2022

- Vi opererer i et meget vanskeligt miljø med udfordrende kortsigtet markedsdynamik og ringe udsigt til en normalisering af forsyningskæden, og vi vil fortsætte vores bestræbelser på at bringe virksomheden tilbage til bæredygtig rentabilitet. De nuværende vanskeligheder bør dog ikke overskygge den lyse fremtid for vindenergi, der er drevet af dens rolle i at gøre vores planet CO2-neutral, udtaler Siemens Gamesas øverste direktør Andreas Nauen i forbindelse med offentliggørelse af årsregnskabet. Han fortsætter:

- Som samfund har vi ansvaret for at bremse klimakrisen nu. Vi er nødt til at presse på for at få nogle rammebetingelser, der kan sætte yderligere fart på udbredelsen af vedvarende energi. Her er vind en effektiv teknologisk løsning, siger han videre.

Forventningen for indeværende regnskabsår, som man tog hul på 1. oktober, er, at det lykkes at få vendt de seneste års milliardunderskud til et overskud i form af en EBIT-margin på mellem en til fire procent.

Annonce
Navne For abonnenter

Andre cutter sig, jeg brugte tatoveringerne: I dag er Sabrina mor, dagplejer og lykkelig, og hun har ikke længere brug for smerten fra nålen

Danmark

Lørdagens coronatal: Yderligere 25.034 coronatilfælde - antallet af indlagte falder

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Graven skal ændres fra ærgerlig til attraktiv: Nu er første skridt på vejen vedtaget - og det kommer fra en uventet kant

Erhverv For abonnenter

På tirsdag åbner Horsens' største bilforretning: Tre etablerede mærker får selskab af nyt, sporty bilmærke

Hedensted

Ægteparret Pedersen blev de første i nyt boligområde: - Her har vi fundet et sted, vi skal bæres fra

Kultur For abonnenter

Hun tegner virkeligheden for børn og andre mennesker: - Det skal ikke komme som et chok, at livet ender med døden

Dall: Derfor frygter de andre blå partier DF's næste formand

Sport For abonnenter

Khalil Ahmad glippede millionkontrakten i NBA - få måneder senere sad han ensom i Keflavik: Mød Horsens IC-stjernen, der stadig drømmer om en returbillet over Atlanten

Horsens

Cyklist undrer sig: I weekenden er gadelyset tændt - i hverdagen kører han på arbejde i bælgravende mørke

Navne For abonnenter

Manden, der bragte ægte crepes til Danmark, er død: Christian tændte millioner af stjerner gennem sit liv

Redaktørens stol: Så meget tid må en kommune simpelthen ikke have

Horsens

Sauna var årsag til, at brandvæsenet måtte i aktion

AC Horsens For abonnenter

Storsejr i testkamp gav to positive og to negative svar

Kultur For abonnenter

Hårde tider og mere end fem timers debat i byrådssalen: Køb af Bygholm Gods udløste i 1922 et kvartals ekstra skat til Horsens-borgerne

Annonce