Annonce
Horsens

Sidste udgravning før ny sø: 13 pilespidser dukkede op

Arkæolog Per Borup med en pose med nogle af de mest interessante fund i den vestlige ende af det sted, som Gedved Sø snart vil oversvømme. Foto: Morten Pape

I tre uger har arkæologer gravet ved Gedved Sø. Nu bliver stenalderplads endegyldigt dækket af vand.

Gedved: Med et tilfreds smil om læberne fisker arkæolog ved Horsens Museum Per Borup forsigtigt et meget lille stykke flint frem fra en lille pose.

- Den er ikke ret stor, men den er formentlig fra Maglemose-kulturen for omkring 9000 år siden, fortæller Per Borup og lægger den lille stenspids forsigtigt i sin håndflade ved siden af en anden og lige så lille pilespids, der formentlig er fra Ertebølle-kulturen og dermed 2000 år yngre.

De seneste tre uger har arkæologer fra Horsens Museum arbejdet på at udgrave et særligt område, der om kort tid vil være dækket af vand, når vandspejlet fra Gedved Sø stiger.

Det er de seneste udgravninger, der er den direkte årsag til, at vandet endnu ikke er begyndt at ophobe sig i Gedved Sø.

I sensommeren blev der foretaget prøveudgravninger på stedet. Det gav så mange interessante fund, at der blev fundet penge til tre ugers regulære arkæologiske udgravninger.

Beggrunden for arkæologernes interesse på netop det sted er, at der er fundet store mængder materialer fra stenalderen.

Der er bl.a. fundet en cirka 11.000 år gammelt pilespids på stedet, og håbet var, at der ville dukke endnu mere materiale op fra tiden, umiddelbart efter isen trak sig tilbage.

- Men vi har ikke fundet noget fra den periode under vores udgravninger. Det vil formentlig ligge længere nede i jorden, så det har vi ikke mulighed for at finde, fortæller Per Borup.

I løbet af de seneste uger er der til gengæld dukket mange flinteredskaber op.

- Vi har fundet flere interessante ting. Vi har bl.a. fundet 13 pilespidser på et afgrænset område. Det kunne tyde på, at de er blevet fremstillet her på stedet. De fleste af pilespidserne er formentlig omkring 7000 år gamle, fortæller Per Borup.

Den enlige 9000 år gamle lille spids fra Maglemose-tiden har formentlig siddet på siden af et spyd sammen med andre tilsvarende spidser. Det interessante ved spidsen er, at der er en række næsten mikroskopiske savtakker på den ene side.

- Det er meget karakteristisk for Maglemose-kulturen, fortæller Per Borup.

Vi har fundet flere interessante ting. Vi har bl.a. fundet 13 pilespidser på et afgrænset område. Det kunne tyde på, at de er blevet fremstillet her på stedet.

Per Borup, arkæolog

Knogler fra vilde dyr

Arkæologerne har fundet forskellige knoglerester, der formentlig stammer fra forskellige perioder af stemalderen.

Der skal senere laves kulstof-14 dateringer på materialet.

Knoglerne er blevet undersøgt af eksperter.

Det har vist sig, at der primært er tale om knogler fra vilde dyr, men der er også knogler fra tamkvæg.

Blandt de vilde pattedyr dominerer krondyr, men der er også knogler af urokse, elg, rådyr, kat, svin, hest og bæver.

Fiskeknoglerne er primært fra gedder, mens de mange fugleknogler langt overvejende er fra skarver.

To små monolitter fra hver sin tidsperiode. Den til venstre er fra Maglemose-tiden og er omkring 9000 år gammel, mens den til højre er fra Ertebølle-tiden. Den er omkring 7000 år gammel. Foto: Morten Pape

Forarbejdet flint

Han har de seneste tre uger arbejdet i flere gravefelter sammen med arkæologkollega Jan Jensen.

- Hvis du kigger på jorden, hvor Jan graver netop nu, så ser det ud til, at han har fundet noget, der kunne være et ildsted. Man kan se, det er områder, der er meget mørkere end den øvrige jord. Det ligner noget brændt tørv, forklarer Per Borup.

Arkæologerne har fundet en række flintredskaber, der nu er blevet pakket med i små plastikposer med sedler, der nøje fortæller om tid og sted for fundene.

Der er bl.a. et udvalg af knive, økser, flinteflækker osv. Det er også blevet udgravet en egestamme, der umiddelbart ligner en båd.

- Selv om det ligner, er der ikke tale om en båd. De blev ikke lavet af eg, forklarer arkæologen.

Det var sidste chance for at gøre fund på stedet.

I løbet af få dage vil udgravningsfelterne blive dækket til, og derefter er området klar til at modtage den mængde vand, der skal blive til Gedved Sø.

Arkæolog Jan Jørgensen i et af gravefelterne. Ved siden af ham ses nogle af fundene. Foto: Morten Pape
Hvis man kigger godt efter, kan man se, at den 9000 år gamle spids har savtakker på den ene side. Foto: Morten Pape
En kniv, der er blevet fundet under udgravningen. Foto: Morten Pape
Horsens Museum er ved at afslutte den egentlige udgravning ved kanten af den kommende Gedved Sø. Foto: Morten Pape
Horsens Museum er ved at afslutte den egentlige udgravning ved kanten af den kommende Gedved Sø. Foto: Morten Pape
Horsens Museum er ved at afslutte den egentlige udgravning ved kanten af den kommende Gedved Sø. Foto: Morten Pape
Der skal skrabes forsigtigt for ikke at ødelægge lagene og fundene. Foto: Morten Pape
Annonce
Forsiden netop nu
112

Tre indbrud i tre byer

Læserbrev

På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe?

Læserbrev: Da jeg i sin tid underviste elektrikerlærlinge, sagde jeg til dem, når de skulle beregne en kondensator, at de lige skulle stoppe op og spørge sig selv: "Kan det nu også passe?" Ellers kunne man med alle de mange millioncifre få en kondensator ud af det, som rent fysisk næppe kunne være i en stor beboelsesejendom. På samme måde kan man i klimadebatten spørge: Kan det nu også passe? Ida Auken fortæller verdens mægtigste mand, hvordan han skal bære sig ad - for hun ved det om nogen. Jeg er bestemt heller ikke enig i Trumps klimapolitik, men Ida Auken ved godt, hvad der giver pote i medierne. Macron rider med på den klimabølge, der giver bonus i øjeblikket, og siger om brandene i Amazonas regnskove, at Jordens lunger brænder, vi må gøre noget! Den går rent ind - eller gør den? Er lunger ikke noget, der optager ilt? Og er der ikke forskere, der siger, at underskoven i regnskoven forbruger næsten lige så megen ilt, som træerne producerer? Det er havet, der er verdens iltmager. Selvfølgelig skal man ikke underkende træernes optag af CO2, som er meget vigtig. Et stort problem ved de skovbrande er også den CO2, der dannes. Greta Thunberg sejler til USA under stor bevågenhed og flyver hjem i hemmelighed! Dansk Folkeparti er nu også klimabevidste, for i fortvivlelsens stund er man jo nødt til at få surfbrættet op på den klimabølge, hvor man før skred i kultveilten op til valget til stor glæde for Danmarks Radios journalister, der jo nødigt ser deres grønne gren savet over af DF. Jeg er ikke på Facebook, så alle I, der nu vil give mig en over nakken med svulstige gloser over dette indlæg, må finde jer i, at jeg ikke kan læse det. Jeg vil så i sandhedens navn lige nævne et par ting: Jeg cykler, når jeg skal købe ind, og har min cykelkurv med til varerne, så jeg ikke skal bruge plastposer. Jeg har aldrig været i Thailand på ferie - jeg foretrækker at cykle på ferien i vort dejlige land, som jeg holder af og er så heldig at leve i.

Annonce