Annonce
Hedensted

Sidste punkt på Kærets idyliske drømmeliste på plads

Formand Karl Christiansen fra Uldum Kær Naturlaug har i årevis savnet muligheden for at kunne tage en rundtur om Uldum Kær. Inden længe går ønsket i opfyldelse. Foto: Morten Pape

Inden længe kan Uldum Kær opleves som en rundtur, når de sidste kilometers stisystem etableres. Det bliver prikken over i'et på 1050 hektars historie, der binder den gamle Tørring-Uldum Kommune sammen i én identitet.

Uldum: Langt oppe i det dobbelte fugletårn i dansk rødgran hvisker vinden fortællingerne om det område, lokale entusiaster og udenlandske turister hver dag befinder sig i iført intet andet våben end kikkert og termokrus.

Historien om stenalderkampe, bosættelse i vikingetiden og middelalderlandsbyer - sågar en førromers jernalder-offerplads - omkranset af fugleliv.

Nede på jorden igen trækker også den ene vandfyldte tørvegrav efter den anden tråde tilbage til de to verdenskrige, hvor knapheden på brændsel skabte enorm efterspørgsel på tørv. I dag fremstår det tidligere intense arbejde i stedet som fredfyldte åndehuller, hvor livet bobler frem til vand, til lands og i luften.

Åkander, storke, insektliv og grønt så langt øjet rækker. I fuldstændig og komplet ro væk fra trafiklarm og arbejdsjag.

På næsten alle tænkelige måder er Uldum Kær alt, hvad et naturelskende friluftsmenneske kan ønske sig

- I gl. Tørring-Uldum Kommune er Uldum Kær centrum og en stor del af identiteten for alle os, der bor her. Det er det, der forbinder os alle - fra Aale til Hesselballe. Og så er det dynamisk herude. Naturen er evigt omskiftelig. For 100 år siden var der ikke et enkelt træ, og nu er det en kamp af holde pilen nede, siger Karl Christiansen, formand for Uldum Kær Naturlaug.

Annonce

Ny sti i Uldum Kær

Den nye sti vil forbinde Uldum Kær med Hesselballe Kær og videre over Gudenåen til eksisterende sti ved kanorastepladsen ved Verdens Ende på Tørring/Hjortsvang-siden af åen.

Stien har en samlet længde på godt 1200 meter. Heraf er der tale om mindre udbedringer på eksisterende markveje på 700 meter, større forbedringer på eksisterende markveje på 220 meter, og endelig 355 meter helt ny sti, som skal udføres som gangbro, i det området i perioder er meget vådt.

Efter etableringen står Hedensted Kommune for vedligehold.

Prisen for stien løber op i 1,25 mio. kr.

Svanerne er nok blandt de fulge, der skaber størst begejstring for den almene borger i Uldum Kær. For fugleentusiaster er der derimod mange andre sæt vinger, der får hjertet til at banke. Foto: Morten Pape

Rundtur mangler

På et enkelt punkt er det dog muligt at finde noget, der i årevis har naget både formanden og en lang række af de øvrige brugere af Natura-2000 området.

I øjeblikket er den ca. 10 kilometer lange sti i kæret en ud/hjem rute, hvor man er nødt til at vende om ved endestation og tage samme tur hjem.

- Det giver ingen naturlig rundtur, så man kan opleve noget nyt hele vejen - der bliver ingen naturlig afslutning. Der er en tendens i tiden lige nu, hvor folk gerne vil ud i naturen og bevæge sig og slappe af, og det skal vi hjælpe så godt på vej som overhovedet muligt, når vi har så fantastisk et område som Uldum Kær, siger Karl Christiansen.

Løsningen er allerede planlagt i form af en lille sti med stor betydning. Godt en kilometer fra Verdens Ende til Hesselballe Kær, der kobler sig på det eksisterende system.

Prisen - 1,25 mio. kr. - er så godt som fundet efter støtte fra Det Fælles Landdistriktsråd og LAG Odder-Hedensted, og at der er tale om et stort ønske tydeliggøres ved, at de involverede lodsejere allerede har sagt ja til uden beregning at lade den offentlige sti gribe ind på deres jord. Overskuddet fra årets udgave af Uldum Gademusik Festival er ligeledes forbeholdt stien.

Gamle seværdigheder får nye udtryk

Rundt om i kommunen ligger historiske bygninger eller steder, som på hver sin måde fortæller om fortiden og livet for mange år siden.I disse år bliver flere af seværdighederne støvet af og restaureret eller får tilføjet nye dimensioner. I denne serie går vi tæt på en håndfuld af dem.

Du kan læse om Træskohage Fyr, Uldum Kær, Bjerre Arrest, Hjarnø og Bjørnegrunden i Aale.

Stier og broer skaber en sammenhæng til små åndehuller og de omkringliggende landsbyer. Foto: Morten Pape

Passer på naturen

Den nye sti indeholder ligeledes planer om en bro over Gudenåen. Anlæggelsen påbegyndes inden længe og forventes at være i mål inden årets udgang.

Det er da også langt fra første gang, der bliver gået til hånde i Uldum Kær.

I perioden 2007-2009 blev der foretaget en gennemgribende renovering, der blandt andet indebar rydningen af 27 hektar trævækst, etablering af de højt yndede fugletårne samt en lang række broer og stier samt rasteplads og shelter. Et arbejde for i alt 20 mio. kr.

Allerede dengang var ønsket om et stisystem hele vejen rundt højt på listen, men pengene slap op og sparkede drømmen til hjørne.

Enkelte har udtrykt bekymring for, at etableringen af endnu mere sti vil påvirke den uspolerede natur negativt og ikke mindst få betydning for dyrelivet.

- Men det er forbavsende, så hurtigt fugle vænner sig til rolige mennesker. Løsgående hunde er det eneste problem, for det stresser vildtet og de rugende fugle, men derudover kan jeg garantere, at det ikke får betydning, siger Karl Christiansen.

Han slutter, at med den forudgående renovering og den kommende sti har lauget ikke flere store ønsker for Uldum Kær. I stedet vil han, ligesom de tusindvis af øvrige gæster, der hvert år besøger det 1050 hektar store kær, tage sig ekstra god tid til at nyde resultatet af mange års arbejde - hvad enten man efterfølgende kan forlade området med en særlig fugl på nethinden, en fisk på krogen eller lidt snobrød i maven.

Lige så idylisk, som da man ankom.

I 2009 blev der lavet gennemgribende renoveringer på Uldum Kær - heriblandt shelter. Foto: Morten Pape
Uldum Kær byder på flere gode fiskespots, hvor det er muligt i ro og mag at få noget på krogen. Foto: Morten Pape
Uldum Kær Naturlaug udbygger inden længe det eksisterende stisystem rundt om Kæret. Blandt andet er der givet tilladelse fra lodsejere til, at den uden beregning kan krydse deres jord. Foto: Morten Pape
Flere tusinde tager hvert år turen til kæret, som er godt beskrevet i flere foldere fra blandt andre kommunen. Foto: Morten Pape
Berørte lodsejere har sagt god for, at en kommende sti må passere deres jord. Foto: Morten Pape
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Annonce