Annonce
Horsens

SF'er til minister: Hvordan vil du sikre, at loven står over økonomiske hensyn i børnesager?

Socialminister Astrid Krag skal svare skriftligt på spørgsmålet fra SF's socialordfører Trine S. Torp. Arkivfoto: Philip Davali/Ritzau Scanpix
Ankestyrelsens fokus på lovlighed i behandling af sager på børne- og familieområdet i Horsens og Guldborgsund kommuner afføder spørgsmål til socialministeren fra SF's socialordfører.

Horsens: To sager fra Guldborgsund og Horsens kommuner, hvor Ankestyrelsen er ved at undersøge, om sparekrav har tilsidesat loven på børne- og familieområdet, når nu frem til socialminister Astrid Krags (S) bord.

Folketingsmedlem og socialordfører Trine S. Torp (SF) har på baggrund af sagerne fra de to kommuner spurgt ministeren, hvad hun helt generelt vil gøre for at sikre, at loven står over økonomiske hensyn på området.

- Hvad er ministerens holdning til, at nogle kommuner tilsyneladende fraviger kravet om en konkret og individuel afgørelse samt væsentlige socialfaglige overvejelser vedrørende børn og voksnes behov som følge af primært økonomiske hensyn, som vi senest har været vidne til i Guldborgsund og Horsens kommuner, og hvad vil ministeren gøre - ikke bare i de konkrete sager - men mere generelt for at sikre, at loven står over økonomiske hensyn, lyder hendes spørgsmål til ministeren.

Hun venter skriftligt svar på spørgsmålet inden for en uges tid.

Annonce

Mail med krav om at spare 100.000 kr

Sagen fra Guldborgsund Kommune udspringer af en anonym henvendelse fra en medarbejder til Ankestyrelsen. Her har medarbejderne modtaget en mail fra centerchefen i november med besked på at gennemgå deres sager og finde aktuelle besparelser på 100.000 kroner, ligesom der ikke må være mere end én foranstaltning per sag. Centerchefen foreslår i mailen, at det kan ske ved at slette dobbeltforanstaltninger eller ved hjemgivelse - altså ved at sende et anbragt barn tilbage til den familie, det er fjernet fra. Det understreges i mailen, at medarbejderne ikke må bruge krav om besparelse som begrundelse for ændringen.


Her (i Guldborgsund Kommune) har medarbejderne modtaget en mail fra centerchefen i november med besked på at gennemgå deres sager og finde aktuelle besparelser på 100.000 kroner...

Uddrag af artiklen


Det skriver Danske Kommuner om sagen, hvor kommunen nu skal forklare sig over for Ankestyrelsen, som er den uvildige instans, der holder øje med, at loven overholdes på området.

Annonce

Horsens i gang med redegørelse

Horsens Kommune er også i gang med at lave en redegørelse til Ankestyrelsen, som har modtaget to henvendelser om en praksis på børne- og familieområdet, hvor økonomiske hensyn har førsteprioritet, fordi der skal spares på området. I henvendelserne fortælles om hjemtagelser i utide, om sagsbehandlere, der føler sig tvunget til ulovlig sagsbehandling og hjemtagelse af opgaver i en hast, så kommunen ikke kan følge med til selv at løse opgaverne. Der fortælles om manglende information om klagevejledning, når foranstaltninger ændres til en forebyggende indsats. De første har man ret til at klage over, det har man ikke over de sidste, som hører under en anden paragraf i Serviceloven.

Ankestyrelsen har bedt Horsens Kommune redegøre for sin praksis, om der er vedtaget besparelser på området og i så fald lovligheden af kommunens praksis på området. Når redegørelsen er afleveret, vil Ankestyrelsen afgøre, om der skal rejses en tilsynssag mod kommunen.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
AC Horsens

Live: AaB får underkendt mål 

Coronavirus

Live: Første tilfælde af brasiliansk variant fundet i Danmark

Annonce