Annonce
Hedensted

SF'er til E45-virksomheder: Lad naturen blomstre på jeres græsplæner

SF'eren Torsten Sonne Petersen fik sat flere grønne fingeraftryk på det budgetforlig i Hedensted Byråd, som blev indgået for nylig. Arkivfoto Michael Svenningsen
SF’eren Torsten Sonne Petersen kæmper for øget fokus på natur og biodiversitet i Hedensted Kommune inspireret af DR-programmet "Giv os naturen tilbage". Han arbejder på at få kommunen godkendt som naturkommune. Det kan blandt andet ske ved at overtale E45-virksomhederne til at holde op med at klippe deres græsplæner.
Annonce

Gramrode: Bonderøven Frank Erichsen og Hjørring Kommune er gået sammen om at redde sommerfugle, bier og vilde planter. Det er noget de danske TV-seere netop har kunnet følge med i via sæson 1 af DR1-programserien ”Giv os naturen tilbage”.

Noget lignende ser SF’eren i Hedensted Byråd, Torsten Sonne Petersen, meget gerne ske i Hedensted Kommune, hvorfor han som et krav for at kunne stemme for næste års budget blandt andet fik tilføjet en passus om, at muligheden for at tilslutte sig Danmarks Naturfredningsforenings Projekt Naturkommune, skal undersøges.

Annonce

Rigere natur i kommunen

- Der er tale om et strategisk og vidensbaseret samarbejde for at skabe mere og rigere natur her i kommunen. En tysk undersøgelse har påvist, at der indenfor en årrække er forsvundet cirka 80 procent af insekterne. Det skal vi simpelthen have gjort noget ved, siger Torsten Sonne Petersen og fremhæver i den forbindelse Hjørring-modellen.

- Giv os naturen tilbage-projektet er et helt fantastisk projekt, hvor kommunen går ud og taler med borgerne, virksomhederne og landbruget omkring det at frigive små hjørner af deres jord til mere natur. Det kan være en landmand, der afgiver et hjørne, som han alligevel ikke rigtig kan dyrke, til noget vild natur, siger Torsten Sonne Petersen.

Annonce

En Hedensted-model

En Hedensted-model kunne ifølge SF'eren - udover det at lave lignende aftaler med landbruget - inkludere aftaler med de store virksomheder, der ligger langs med E45.


Langs med E45 ligger der nogle industriejendomme med nogle megastore græsplæner. Det kunne jo være helt fantastisk, hvis de blev omdannet til noget natur med vilde blomster og livligt summende insekter.

Torsten Sonne Petersen, byrådsmedlem for SF i Hedensted Byråd


- Her ligger der nogle industriejendomme med nogle megastore græsplæner. Det kunne jo være helt fantastisk, hvis de blev omdannet til noget natur med vilde blomster og livligt summende insekter, siger SF'eren, der også fik gennemtrumfet en Naturpulje på 500.000 kroner.

Annonce

Naturpulje lever videre

- Det er nu på tredje år, vi har den, og det er noget jeg må slås for hvert år ved budgetforhandlingerne. Her kan man som forening, lokalråd eller skole søge om midler til projekter, der fremmer biodiversitet og mangfoldigheden i naturen. Landsbyfrugthaven i Stouby er et godt eksempel på et sådant projekt, hvor elever fra skolen er med til at så vilde blomster og sætte fuglekasser op med videre, siger Torsten Sonne Petersen.

Et andet af hans grønne fingeraftryk i budgetforliget går på, at Hedensted Byråd i 1. halvår af  2021 skal have kigget på, hvordan man kan sikre mere grøn energi i driften af kommunens vognpark.

Annonce

Ud med fossil transport

- Vi står jo med nogle kæmpe klima-udfordringer, og det vil klæde os som kommune at gå foran i udfasningen af den fossile transport. Og selv om der ikke står noget om el-biler i hensigtserklæringen, så er det naturligvis det, som det handler om, siger Torsten Sonne Petersen, der forestiller sig, at en opgradering på området handler om, at der i kommunen allerførst bør opbygges en infrastruktur med ladestationer og derpå ske en udskiftning af kommunens benzin- og dieselbiler til fordel for el-biler.

Annonce

Kun hensigtserklæringer

Men både hvad angår Hedensted Kommune som naturkommune, og det at få en grønnere vognpark er jo kun noget, der skal kigges på. Flertallet i byrådet kan jo bare nøjes med det?

- Det kan du sige, men jeg er jo trods alt kun én ud af 27, og det er jo ikke nogen hemmelighed, at jeg står lidt alene med det synspunkt, at den grønne bundlinje er vigtigere end den økonomiske bundlinje. Vi er nødt til at have det lange lys på, hvis vi skal sikre et meningsfyldt liv for kommende generationer på den her hårdt pressede klode, siger Torsten Sonne Petersen, der i forhold til forliget også kan glæde sig over 200.000 kroner til projektarbejdet i forhold til Klimahandlingsplanen DK2020 og 850.000 kroner ekstra til naturpleje i kommunen.

Et kommende samarbejde med Danmarks Naturfredningsforening sigter mod at gøre Hedensted Kommune til en naturkommune, hvilket vil være godt nyt for blandt andet vilde blomster og insekter. Arkivfoto: Rie Birk Lauridsen
Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Erhverv

Pludseligt dyk i populær uddannelse: - Det er mærkeligt, men der skal være plads til svigt

Coronavirus

Live:  Danmark finder første tilfælde af sydafrikansk virusvariant

Annonce