Annonce
Debat

Sexismedebat: Måske risikerer vi at skylle de harmløse, ægte Falstaff-typer ud med badevandet

Børge Fruelund Jensen. Foto: Jørn Alsted, JA Photo
Annonce

Læserbrev: En del vil kende den gemytlige, fordrukne og vittige figur Falstaff fra Shakespeares stykker "Henrik IV" og "De lystige koner i Windsor".

Han er et af Shakespeares vittigste hoveder og mødes på pubber med den senere Henrik IV ("Hal").

Han er udpræget en type, der i ren lystighed og gemytlighed kunne finde på at give en servitrice et klap i numsen, når hun passerede.

Jeg vil naturligvis ikke forsvare f.eks. politikere, der i kraft af en overordnet, politisk position tager sig grove friheder overfor kvinder.

Nu hvor Frank Jensen har bragt Socialdemokratiet i fokus, skal jeg i den forbindelse nævne et fremragende værk om det 20. århundredes danske statsministre af Søren Mørch (gift med Ritt Bjerregaard).

Heraf fremgår det, at Socialdemokratiets ældste koryfæ, nemlig selveste Thorvald Stauning, ved gilder (også i udlandet) i lystighed kunne finde på at hælde øl ned i sin borddames udskæring!

Den slags er et modbydeligt misbrug af ens politiske eller sociale status.

Jeg vil blot nævne, at vi måske risikerer at skylle de harmløse, ægte Falstaff-typer ud med badevandet.

De udnytter ikke en social eller politisk status (Falstaff er hos Shakespeare en almindelig londoner), men kan måske, i ægte gemytlighed, nok gå lige til stregen.


Skal disse typer nu nærmest kriminaliseres (lad os huske på, at på Staunings tid var der ingen feminister!), står vi overfor et stort, kulturelt tab. Man vil i så fald, som med pietismens fremkomst i 1700-tallet, da man lukkede teatre og kaffe-og tobakshuse, begynde at lovgive mod selve den menneskelige natur.

Børge Fruelund Jensen


Skal disse typer nu nærmest kriminaliseres (lad os huske på, at på Staunings tid var der ingen feminister!), står vi overfor et stort, kulturelt tab.

Man vil i så fald, som med pietismens fremkomst i 1700-tallet, da man lukkede teatre og kaffe-og tobakshuse, begynde at lovgive mod selve den menneskelige natur.

Nu hvor talen er om poetiske typer fra Shakespeares tid, skal jeg da lige nævne, at en kvindetype som den dejlige Greensleeves også er ved at være en mangelvare på spindesiden.

Annonce
Annonce
Annonce
Annonce
Forsiden netop nu
Horsens

Brødre udvider forretningen: Nu producerer Brimas sit eget produkt fra A til Z

Danmark

Hvordan bliver julen 2020?

AC Horsens For abonnenter

Sportschefens dilemma: Vinterens transfervindue kommer til at give AC Horsens udfordringer

Annonce