Annonce
Læserbrev

Sex på skoleskemaet. Vi skal turde tage snakken med vores børn

Kære forældre og kære kommuner: Vi har en opgave at løse. Vi skal turde tage samtalen med vores børn - både når de kommer og spørger, men også her i uge sex.

Læserbrev: I denne uge skriver vi uge sex. Ugen, hvor elever i grundskolen lærer om krop, køn og ikke mindst grænser. Det er en enorm vigtig uge, for kun ved at turde tage samtalen om grænser, lærer vi vores børn og unge at sætte dem.

I den seneste tid har den ene grooming-sag efter den anden set dagens lys. Sager, hvor en person under falsk profil presser et ungt menneske til at tage billeder af sig selv og gøre grænseoverskridende ting mod sig selv. Sager, der viser, at det unge menneske ikke har været bevidst om konsekvenserne af at påbegynde en kontakt med et fremmed menneske på nettet og ovenikøbet dele billeder af sig selv.

Der pålægger forældre et stort ansvar i forhold til at fortælle barnet, hvad man vil have, at barnet foretager sig på nettet, og at deres krop tilhører dem selv. Det pålægger skoler og institutioner i alle ender af et barns og ungt menneskes liv at have en bevidst holdning til at køn og seksualitet. Det skal være lige så naturligt at tale om køn og seksualitet som om morgendagens lektier.

I 2019 kom der en noget nedslående evalueringsrapport om ”Sundheds-og seksualundervisning og familiekundskab” - det, der engang hed seksualundervisning. Rapporten kunne fortælle, at kun 42 pct. af 4. klasseeleverne havde lært om børns rettigheder, at kun en fjerdedel af 9. klasse eleverne syntes, at skolen havde givet dem viden til at styrke deres sundhed og trivsel. Blot 36 pct. af folkeskoleeleverne i 7. klasse svarede, at de har lært om forskellige former for seksualitet.

Hvis man ud fra ovenstående tænker, at det vel også er forældrenes opgave, så viser en ny undersøgelse fra Statens Serums Institut og Aalborg Universitet fra oktober 2019, at 82 pct. mænd og 70 pct. kvinder i ringe grad eller slet ikke har talt med deres forældre om seksuelle emner i barndom og ungdom.

Så meget tyder på, at børn og unge meget let kan blive ofre for internettets ukontrollerede fora. Hvor man meget let får et forvrænget billede af køn og seksualitet. Det handler om de sociale medier, chat-fora, pornosider og blogs.

Så kære forældre og kære kommuner: Vi har en opgave at løse. Vi skal turde tage samtalen med vores børn - både når de kommer og spørger, men også her i uge sex. Kun ved at tale om grænser, hvad der er naturligt, og hvad der ikke er i orden, kan vi være et modspil til de dele af internettet, der ikke vil børn og unge det godt.

Hvis du synes, det er for svært at tale med de unge mennesker om sex, krop og køn, så er der hjælp at hente på for eksempel Sex og Samfunds hjemmeside - så se at kom i gang!

Hav en god uge sex!

Birgitte Vind.
Annonce
Horsens For abonnenter

Borgmester vil tage trykket af ansatte: Nu skal politikerne godkende dispensationer i byggesager

Danmark

Torsdagens coronatal: Syv færre indlagt det seneste døgn

Annonce
Annonce
Annonce
Horsens

Sovende mand vækket af røg, da huset brændte

Horsens For abonnenter

Snart går det løs på VIA's nye skole til 600 mio. kr: Se billederne af de nye rammer kort inden studiestart

Odder

Kroens kælder kan rumme alt: Under krigen blev her skjult nedskudte krigsflyvere, nu ligger fine vine og venter på at blive smagt

Sport

Malte Kiilerich er blevet en profil i forsvaret

Kultur

Padelcenter laver ny turnering med rejse på højkant - og lokalt krav til deltagerne

Horsens For abonnenter

Daniel svæver hen over byen - og når det ikke blæser nok, har han selv vind med på ryggen

Horsens

Gravsten viklet ind i afspærringstape: Det handler om sikkerhed for gæsterne på kirkegården

Danmark

Her er de nyeste corona-tal søndag: 497 nye smittetilfælde

Danmark

Vejdirektoratet hæver hastigheden på motorvejen: Her må du fremover køre 130 km/t

Erhverv

Bageri måtte vente i 11 måneder på et forventeligt nej fra en offentlig myndighed

Sport

John Madsen er død

Horsens For abonnenter

Flere partier er bekymrede over stort antal dispensationer i byggesag fra sydbyen: V opfordrer borgmester til at gribe ind

Debat

Genbrug kan gøres bedre: Hvorfor må vi ikke klunse på genbrugspladsen?

Annonce